| Autor |
Wiadomość |
Temat: Wybory prezydenckie i wybory parlamentarne 2015 |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 3352
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2015-05-26, 19:40 Temat: Wybory prezydenckie i wybory parlamentarne 2015 |
neumen,
No, wynik Ciasteczka to spore zaskoczenie, również dla mnie. No ale tak to jest, gdy nagle otrzymuje wsparcie mediów i ... polityków (np. Schetyny czy Kaczyńskiego). Z drugiej strony ma bardzo szeroki elektorat:
- ludzie w średnim wieku kojarzący go jako piosenkarza
- ludzie wk... zirytowani obecnym poziomem sceny politycznej
- ludzie "a bo on taki patriota"
- no i nie zapominajmy o ... JOW JOW JOW
Mówisz że polityka to Twój konik, dlatego chciałbym zapytać. Jak myślisz - czy Kukizowi uda się pociągnąć swoim autorytetem całą partię do przekroczenia progu? Nie patrzmy na sondaże. Patrzmy na fakty. |
Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu? |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 27835
|
Forum: Trendy w Blogosferze Wysłany: 2015-05-26, 11:49 Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu? |
| Kurcze, tak mnie korci żeby tego Disqusa zainstalować, ale jednocześnie szkoda mi tych parudziesięciu komentarzy które już ludzie u mnie pozostawili (Opcja importu z Bloggera tymczasowo nie działa) I jak tu żyć? |
BlackenedBooks
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2015-05-26, 11:47 Temat: Wybory prezydenckie i wybory parlamentarne 2015 |
Lukem,
Ludzie głosując na Dudę widzieli w nim różne rzeczy. Albo chcieli przełamać monopol PO, mającego i rząd i prezydenta, albo chcieli po prostu kogoś bez niejasnych powiązań z WSI. Mnie (i spore grono libertarian) kupił przyjęciem postulatów stowarzyszeń KoLiber. Jest też bardzo duże grono osób, które chciały prezydenta wykształconego (doktor prawa) i po prostu lepiej prezentującego się... Znamienne jest to, że bardzo różne grupy cieszą się z jego wygranej - nie tylko PiSowcy. Ba. Nawet przeciwnicy PiSu się cieszą (niektórzy)
Natomiast głosujący na Komorowskiego, w większości (nie mówię tu o wszystkich oczywiście) dali się przekonać straszeniem "powrotu farmera Jonesa" (Kto czytał "Folwark Zwierzęcy" ten wie o co mi chodzi)
zarazik1,
Może to lepiej żeby nie głosowali?
Wyjdę pewnie na antydemokratę, ale wolałbym żeby prawa wyborcze miała mniejsza ilość osób. Wystarczyłoby zdać na przykład test z podstaw wiedzy o społeczeństwie i programów poszczególnych partii/polityków. Pracowałem w trakcie wyborów samorządowych w OKW. Sceny były iście dantejskie. Ludzie nie wiedzieli jak się podpisać, a chcieli głosować! Nie wspominając nawet o osobach które wypytywały a kto to jest ten i ten... Ale najbardziej smutny był widok osoby uzależnionej od alkoholu, typowego "żulika". Opary taniego alkoholu wydobywające się z ust kilku takich niemal mnie odurzyły. Instynktownie cofnąłem twarz gdy podawałem długopis i kartę do głosowania. A tacy też mają prawo wyborcze.
Zgodzę się natomiast, z zasadą "Nie głosowałeś - nie narzekaj".
Co do dopisywania innych rzeczy... to pamiętaj że ta rzecz nie unieważnia głosu. Zgodnie z Kodeksem Wyborczym, głos jest nieważny wtedy i tylko wtedy, gdy:
- nie zaznaczysz żadnego kandydata
- dasz "x" w dwóch lub więcej miejsc na jednym arkuszu
- znak nie będzie dwoma przecinającymi się liniami prostymi, z przecięciem wewnątrz kratki.
Można dopisywać co się chce... a czy jest sens... moim skromnym zdaniem, nie ma. Jedynie pokazuje się swój stosunek do instytucji wyborów i czasem rozśmieszy się komisję. |
BlackenedBooks
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2015-05-25, 19:37 Temat: Wybory prezydenckie i wybory parlamentarne 2015 |
Jeśli chodzi o tegoroczną kampanię prezydencką... to była ona śmiertelnie nudna. Prawie jej nie zauważyłem. Jakaś taka kompletnie bez polotu. Do tego od prawa do lewa wystawiono kompletnie nieznanych szerszej publiczności graczy... Ale i tak było śmiesznie bo Komorowski prawił milion bzdur na minutę (np. że to nie on podpisuje budżet)
Mnie osobiście cieszy obecność licznego grona kandydatów z prawicowej sceny antysystemowej (Kowalski, JKM, Wilk, Braun). Szkoda tylko że nie dano im za dużo czasu antenowego w telewizjach i chyba jedyną szansą żeby się pokazać szerszej publiczności, była owa nieszczęsna debata przed pierwszą turą, która bardziej przypominała komedię.
Dopiero przy drugiej turze było zabawnie, gdy obie strony nagle chciały przywłaszczyć sobie elektorat p. Pawła Kukiza. Szczególnie rozbawiła mnie kwestia JOWów
Przed I turą:
TVN i inne media - JOWy są bee
Komorowski - JOWy są beee
Kukiz zdobywa 20%:
TVN i inne media - JOWy są bee, spójrzmy na UK
Komorowski - Od zawsze popierałem JOWy
W tym momencie, Komorowski nagle zmienia nurt, nawet pomimo tego że wspierające go media mówią zupełnie coś innego niż on. Stracił w ten sposób swojego głównego sprzymierzeńca. Zastanawia mnie, co byłoby gdyby Braun zdobył 20%. Komorowski powiedziałby, że "Od zawsze byłem za ideą Intronizacji Chrystusa Króla na Króla Polski"?
Do tego rozpisanie referendum w którym... będziemy głosować za kwestią, którą już dawno Sejm uprawomocnił (tj. rozstrzyganie niejasności podatkowych na korzyść podatnika). Jego wynik bardzo mnie interesuje. Osobiście będę głosował:
JOW - nie
Koniec z finansowaniem partii z budżetu- tak
Rozstrzyganie niejasności podatkowych na korzyść podatnika - tak
Dalsze wpadki byłego Prezydenta można punktować bez końca. Sporo ich dostarczyła druga debata z Andrzejem Dudą. Ja nie wierzyłem że ja naprawdę to oglądałem.
Wygrana Dudy: spore zaskoczenie
Przecież jeszcze pół roku temu był "nołnejmem", a wczoraj pokonał człowieka, który miał największe zaufanie społeczne do polityków, wsparcie wszystkich prawie polskich mediów i całej góry celebrytów. Winszuję!
Przyszłe wybory parlamentarne dopiero mogą być naprawdę ciekawe dla obserwatora życia politycznego. Nieuchronna klęska PO, prawdopodobne wejście KORWiN do Sejmu, partia Balcerowicza (która pewnie okaże się taką samą szalupą ratunkową, jaką PO było dla AWS), "gra o Kukiza", niejasna przyszłość PSL/SLD... Wygląda na to, że w październiku czeka nas spore przemeblowanie polityczne. |
Temat: Pokaż swój fan page |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 114
Wyświetleń: 38932
|
Forum: Serwisy społecznościowe Wysłany: 2015-05-24, 19:40 Temat: Pokaż swój fan page |
Założyłem dziś FP pod bloga.
Czuję że może się przydać
https://www.facebook.com/BlackenedBooks |
Temat: wyzwania czytelnicze - opinie |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 7321
|
Forum: Biblioteka Wysłany: 2015-05-17, 17:15 Temat: wyzwania czytelnicze - opinie |
Elaine Blath napisał/a: Lynne: fajne wyzwanie:)
blackenedbooks: o to chodzi, aby mieć zdrowe podejście i nie czytać hurtowo czy po łebkach.
Ja np zauważyłam, że czytam dużo fantastyki, kryminałów - co skłoniło mnie do wzięcia udziału w wyzwaniach tematycznych. Nawet stworzyłam wyzwanie dotyczące literatury skandynawskiej (w dość szerokim znaczeniu), ponieważ 1. sama dużo tego czytam 2. chętnie poznam innych autorów i pozycje niż sama czytam.
Czytanie ma być przyjemnością, a nie wyścigiem, więc nie nastawiam się na wygraną. Raczej na źródło informacji, o lekturach które być może warto przeczytać.
Wyzwanie dot. literatury skandynawskiej? Brzmi ciekawie. Sam chętnie zagłębiłbym się w temat, zwłaszcza że ostatnimi czasy ciągnie mnie jakoś na Północ. Poleciłabyś coś? (Zwłaszcza z fantastyki, bo z norweską / szwedzką szkołą kryminału jestem zaznajomiony całkiem, całkiem..) |
Temat: Książki fantasy i nie tylko. |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 25195
|
Forum: Biblioteka Wysłany: 2015-05-17, 17:10 Temat: Książki fantasy i nie tylko. |
Elaine Blath napisał/a: Lynne: powiem szczerze, że obawiam się, że jej fantastyka jest zbyt młodzieżowa, ale może się mylę, bo naprawdę nie miałam z nią nic do czynienia. Tylko chyba okładki jakoś mi tak sugerują....
I masz rację, powieści z cyklu Dary Anioła to typowe urban fantasy dla młodzieży. Czyli generalnie szkoda czasu. |
Temat: Na czym grasz? |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 47
Wyświetleń: 18079
|
Forum: Muzyka Wysłany: 2015-05-15, 10:12 Temat: Na czym grasz? |
Alechanted napisał/a: Przez dłuuugie lata grałem na klasyku i elektryku. Aż miałem okazję kupić za bezcen naprawdę fenomenalną basówkę. No i tak zostało właściwie do dziś.
Co prawda grywam już niewiele. Dobrze jest jak złapię gitarę raz w tygodniu
No, to gdybyś chciał zacząć karierę muzyczną w jakimś zespole, to większość drzwi jest przed tobą otwartych! Z doświadczenia wiem, że basistów brakuje na rynku... |
Temat: Twój profil na Twitterze |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 48
Wyświetleń: 19048
|
Forum: Serwisy społecznościowe Wysłany: 2015-05-13, 18:25 Temat: Twój profil na Twitterze |
https://twitter.com/blackened_books
Mój ćwierkacz Profil powiązany z blogiem. |
Temat: [Gry] Blood Wars |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2812
|
Forum: Gry Wysłany: 2015-05-13, 18:08 Temat: [Gry] Blood Wars |
Grało się w to jeszcze gdy byłem w podstawówce (czyli dobrych kilka lat temu). Jakieś dwa lata temu próbowałem wrócić - niby było fajnie, ale niestety, straszne pustki wszędzie i nie było z kim grać. (Z drugiej strony dzięki temu nie mogłem narzekać na brak zasobów, bo każdy jeden atak kończył się przywiezieniem całych tirów krwi i innych zasobów ) |
Temat: Automatyczna publikacja postów na blogu i google plus |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3238
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2015-05-11, 17:59 Temat: Re: Automatyczna publikacja postów |
Maritra Films napisał/a: Ostatnio wyczytałem, że można ustawić na blogerze, aby dany post sam się opublikował w danym dniu o danej godzinie. Czy ktoś z Was używa tej funkcji? I jak to współgra z publikowaniem na google+? (mam ustawione proponuj udostępnienie posta po opublikowaniu)
Mi się zdarza korzystać, przydatna rzecz gdy ma się parę gotowych tekstów i kilka dni bez komputera w planie, ale niestety nie wiem jak to współgra z publikowaniem na google+ |
Temat: Rola mediów społecznościowych |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 7795
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2015-05-11, 12:52 Temat: Rola mediów społecznościowych |
TourAndClimb napisał/a: Martin222 napisał/a: Jest tu osoba która posiada konto na Twitterze, prowadzi je aktywnie i ma z tego dobry ruch na stronię ? Czy mimo wszystko Facebook dalej pozostaje najbardziej skutecznym miejscem na pozyskiwaniu wejść na bloga ?
Ja mam konto na Twitterze ale niestety tak jak blog jest ono od niedawna więc nie mogę powiedzieć nic o powiązaniu jego z ilościom wejśc na bloga ale sam fakt że na Twitterze obserwują mnie inne osoby (nie zapraszane same mnie znalazły) niż na FB może świadczyć że jest to jakiś sposób dotarcia do różnych osób
Małe pytanko - w jaki sposób "działacie" na Twitterze? Bo zastanawiam się nad rozpoczęciem ćwierkania. Dużo osób korzysta z tego medium? Jak poszerzyć grono odbiorców? Hasztagi i obserwowanie innych wystarcza? |
| |