Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 106
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: pokarm pocieszenia: do czego jesteście się w stanie przypiąć
pequeninha

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 8632

PostForum: Ruch i odżywianie   Wysłany: 2014-10-29, 00:13   Temat: pokarm pocieszenia: do czego jesteście się w stanie przypiąć
... i jeść, jeść, jeść???

Wiecie, takie coś, że nie można przestać i można zasnąć z głową w talerzu / na blasze.

Wskazane dziwne upodobania :) Potrawy, przekąski, słodkie.

JA ZACZYNAM!!!

1. popcorn
2. kisiel wiśniowy (robię sama i to cały gar, i tak pójdzie)
3. kaszka kukurydziana (lek na całe zło)
4. NALEŚNIKI (wszystko nimi można rozwiązać, dziw, że McGyver nie używał)
5. paluszki razowe Lajkonika
6. ziemniaki z masłem i solą, koniecznie łapami i bez żadnych sztućców!!
7. placek drożdżowy ze śliwkami
8. serrrrrrrnik Mamy!!!!!!!!!!
  Temat: więc jakie gadżety w ogóle warto mieć na blogu??
pequeninha

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 14686

PostForum: Trendy w Blogosferze   Wysłany: 2014-10-28, 18:58   Temat: więc jakie gadżety w ogóle warto mieć na blogu??
Czy powinno się dążyć do minimalizmu na blogu?

Czy też wrzucać tam wszystkie gadżety/widgety, które wydają nam się coś warte?

Ostatnio weszłam na bloga (skądinąd bardzo ciekawego, tylko chyba na wpół porzuconego), na którym znalazłam w bocznym pasku: popularne posty, szukaj na blogu, trzy bannery, zdjęcie, śledź mnie na bloglovin', facebook boxa, obserwatorów Google, boxa z lubimy czytać, top commentators, chyba etykietki (w sumie nie wiem, co), dłuuuuuugi, naprawdę najdłuższy jaki w życiu widziałam blogroll, licznik (a jakże) i statystyki. Uff.

Z innych tematów na tym forum wynikałoby, że niektóre z tych gadżetów nie są warte uwagi (np. bloglovin', licznik, statystyki raczej na osobnej stronie, etc.). Ale w sumie zostaje sporo rzeczy, które warto mieć. Ja mam bardzo mało i i tak wkurza mnie dlugość paska bocznego, głównie pochłanianego przez popularne posty.

Z drugiej strony: przewrotnie, można powiedzieć, że jeśli ktoś się Tobą zainteresuje, to znajdzie Cię i na Google +, i na fejsie, i na twitterze, i sam zapisze się na feed za pośrednictwem jakiegoś feedly lub czegoś podobnego, i w ogóle wszystko zrobi sam ;) Oczywiście, trochę tu przesadzam, ale rozumiecie, o co chodzi.

Więc jak Wy podejmujecie decyzje o tym, czy coś "wrzucić" czy nie?
  Temat: emigracja / wymarzony kraj
pequeninha

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 17326

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-10-28, 18:30   Temat: emigracja / wymarzony kraj

totolijo napisał/a:

U mnie króluje Norwegia. Ewentualnie inne z państw nordyckich. Zakochałam się w tych pięknych norweskich krajobrazach. Do tego różnice w zarobkach na różnych stanowiskach są nie wielkie, tam można żyć w miarę spokojnie, a życie nie toczy się w tak zawrotnym tempie jak w innych krajach m.in. w Polsce.

Właśnie Norwegia i inne kraje skandynawskie (nie pamiętam w jakiej dokładnie kolejności) konsekwentnie zajmują wysokie miejsca w rankingach na najbardziej szczęśliwych i zadowolonych z życia obywateli. Więc coś w tym jest ;)

Tylko czy nie przeszkadzałby Ci brak słońca? Ja osobiście nigdy tam nie byłam, ale moja bliska znajoma spędziła tam kilka lat i załapała przez ten półmrok potężną depresję.

Ja chyba wolę miejsca, w których mogę się wygrzewać na słońcu i chodzić w japonkach przez cały Boży rok :)
  Temat: Co sądzicie o blogach o "wszystkim i o niczym"
pequeninha

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 9391

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-10-28, 18:07   Temat: Co sądzicie o blogach o "wszystkim i o niczym"
Przede wszystkim nazywanie czegokolwiek "o wszystkim i o niczym" jest mało zachęcające. Osobiście uciekam od takich blogów, bo zioną niezdecydowaniem, a to mało pociągająca cecha. Trudna zresztą do wypromowania.

Najlepiej usiądź i wypisz sobie, jakie tematy będziesz/chcesz poruszać, a potem wybierz z nich jakiś wspólny mianownik i już będziesz miała coś bardziej precyzyjnego. Wiadomo, że raz na jakiś czas zdarzy Ci się odskok, ale ogólna tendencja będzie znana. Przy okazji określisz sobie wyraźny target, czyli publiczność, a to na pewno ułatwi Ci pisanie.

Blogi "lifestylowe" są ciekawe, jeśli są prowadzone przez ciekawych ludzi. Ostatnio często wchodzę na bloga faceta, który w jednym poście napisał, że a) robi ser i chleb; b) czyta skandynawskie kryminały i kilka zrecenzował; c) kilka słów napisał o jesieni i jak ładnie jest na dworze; d) skrytykował pokrótce nasz cyfrowy wiek; e) wrzucił playlistę Tomasza Nalepy i innego artysty z podobnego okresu, chyba Bellona. OK, sama bym takiego misz maszu nie popełniła, ale na jego bloga wchodzę bardzo często, bo doładowuje mnie, gdy ludzi stać na taki pozytywny rozrzut. Poza tym, wbrew pozorom jego blog ma konkretną tematykę i konkretny target. Zresztą widać to już po powyższych tematach.
pequeninha

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-10-25, 21:33   Temat: emigracja / wymarzony kraj

Htsz napisał/a:

ja z Wrocławia do San Francisco, ale jak się tu sprowadzicie, to zostanę :^^:

Ha! Wrocław kusi, zaiste!

A do SF wiadomo, tylko "z kwiatami we włosach".

W SF co prawda nigdy nie byłam, ale przejeżdżałam przez miasto obok, Los Angeles. GPS prowadził mnie wąską ulicą na skróty przez jakieś barrio (getto meksykańskie), bo obiecał, że dzięki temu będę dziesięć minut szybciej. No i byłam, miasto obejrzałam sobie z ciut innej perspektywy :) Wspomnienia :)
  Temat: Facebook to kiszka?
pequeninha

Odpowiedzi: 59
Wyświetleń: 14872

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-10-24, 15:28   Temat: Facebook to kiszka?

Mool książkowy napisał/a:

Tylko co czytelników obchodzą Twoje zdjęcia z wakacji? Ja taki fanpage dyslikuje, bo nie lubię przechwalania i wystarcza mi oglądanie zdjęć znajomych

Trochę się zgadzam, ale z drugiej strony myślę, że wszystkie udostępnienia muszą w jakiś sposób budować Twoją markę. Podejrzewam, że gdybym wrzuciła na fp jakieś zdjęcie z wakacji (najlepiej w śladowym kostiumie kąpielowym), to na pewno wygenerowałabym zainteresowanie. Ale takie zainteresowanie byłoby w przypadku mojego bloga zupełnie nieprzydatne. Prawdopodobnie ci, których bym tak przyciągnęła, znielubiliby moją stronę bardzo szybko, a równocześnie straciłabym fanów takich jak Ty (i ja :)

Co innego, gdy prowadzisz biznes związany z fitnesem / zdrowym odżywianiem etc. Moja siostra zaczęła właśnie firmę trenerską, więc co rusz wrzuca na fp jakąś goliznę, bo musi udawadniać, że jej programy działają.

Na moim fp póki co jedyne "niewpisowe" posty to muzyka. Często wspominam w poście o jakimś utworze np. jazzowym, więc później wrzucam go na fp. Zastanawiałam się, czy nie na stronę, ale 1) nie wygląda to dobrze; 2) dłużej się ładuje; 3) w sumie nie mam przekonania, czy do końca pasuje na tak refleksyjny blog.

Osobiście szlag mnie trafia, jak wchodzę na jakiegoś ulubionego bloga, po czym na jednej stronie: 1 post o konkursie, 1 post o imprezie, na którym bloger był, z kim był, co jadł, komu życzy dobrze lub nie i dokąd wbił się na afterek, 1 post zapowiadający w/w imprezę, 1 post z jakimś filmem, i wreszcie 1 post właściwy, czyli to, po co w ogóle przyszłam. W sumie z powodu tej waty cukrowej wiele blogów przestałam śledzić, a szkoda. Jak dla mnie fp to dodatek do bloga, nie może zastąpić dobrej roboty, dzięki której w ogóle tyle tych fanów się znalazło.
pequeninha

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-10-24, 14:33   Temat: emigracja / wymarzony kraj

Lukem napisał/a:

A ja z Warszawy do Wrocławia. ;)

Wrocław też mi się marzy, ale tak poza konkursem. Może kiedyś stać mnie będzie na jakiś loft przy Katedrze. Chociaż w sumie we Wrocławiu mogłabym nawet mieszkać w klaustrofobicznej klitce, byle mieć widok na jakąś wąską uliczkę. Takie miasto.

A Warszawa swoją drogą egzotyczna (to do alabastrovej). Zwłaszcza z tymi przebudowami, kiedy nie wiadomo, w które wejść przejście, żeby się nie władować na tory tramwajowe. True story ;)
  Temat: Dlaczego zaczęliście prowadzić bloga?
pequeninha

Odpowiedzi: 213
Wyświetleń: 58627

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-10-23, 16:09   Temat: Dlaczego zaczęliście prowadzić bloga?
Zaczęłam pisać bloga ze szczęścia, że po czterech latach niepisania kompletnie niczego, powróciła mi wena. Postanowiłam się na nią rzucić i przygwoździć ją do ziemi, żeby już sobie nie poszła. Pierwszy post był, ambitnie, o odkurzaczu na antresoli sąsiada. Postanowiłam opublikować go na blogu i rozpowszechnić, żeby wena już nie mogła się wywinąć.
pequeninha

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-10-23, 15:32   Temat: emigracja / wymarzony kraj
Czołem,

Ktoś z Was zastanawia się nad emigracją?

A może macie jakiś wymarzony kraj, w którym żyłoby Wam się lepiej?

Dla mnie to Brazylia. Tam nawet powietrze pachnie jakoś inaczej. Czasem, jak mi się ten zapach przypomina, to znowu zaczynam strasznie tęsknić.

Na razie nie zanosi się, żebym się tam przeprowadziła na stałe, ale póki co jestem bliżej niż dalej :P

A Wy? Dokąd Was nosi? Dlaczego?
  Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
pequeninha

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6727

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2014-10-20, 22:08   Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
Wygląda na to, że Twoja teoria ma więcej sensu.

Dzisiaj popełniłam kolejnego posta (pierwszego po zmianach) i kiedy przed publikacją zajrzałam do ustawień (okołopostnych, nie odgórnych), komentarze były już odgórnie włączone. (A w sobotę po zmianach we wszystkich opublikowanych postach komentarze były odgórnie ukryte).

Czyli rzeczywiście tak jak pisałeś: ponowne włączenie komentarzy (w tym przypadku) nie cofa ustawień w już opublikowanych wpisach.
  Temat: Jaką temetykę bloga najbardziej lubisz?
pequeninha

Odpowiedzi: 160
Wyświetleń: 49387

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-10-20, 19:13   Temat: Jaką temetykę bloga najbardziej lubisz?
Lubię blogi opiniotwórcze i o życiu, ale niejednoznaczne. Gdy ktoś po dwóch akapitach podtyka mi pod nos jakąś przeżutą puentę, to żyć mi się odechciewa i wychodzę.

A kiedy czytam coś inteligentnego, to wszechświat nabiera sensu :)

Bardzo często zaglądam na blogi modowe, ale głównie zagraniczne, bo niestety o polskich szafiarkach mam bardzo niskie mniemanie. Czasem zaglądam więc na niemodne Polki, gdzie dziewczyny śmieją się z blogosfery modowej. Ogólnie lubię, gdy blogerzy mają do siebie dystans. Ironia to przyprawa życia.

Strasznie lubię blogi małe i kameralne. Gdy blog istnieje zbyt długo i robi się wokół niego szum, to czasem robi się z niego taki monster. Tak sobie myślę, że kiedy dopełni się czas, to może warto założyć coś nowego, wydać książkę, robić monologi na Starym Rynku, zostać mimem, objechać świat na mule albo kurde, ruszyć głową po prostu. Zwłaszcza gdy się osiągnie jakąś popularność, bo w końcu ile można wytrzymać ze stoma komentarzami, które w kółko pieprzą, jaki to jesteś super i ogólnie ożeń się ze mną. No ale to tylko moje zdanie i moje upodobania :)
  Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
pequeninha

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6727

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2014-10-20, 18:11   Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
Nie, komentarze facebookowe ustawiłam kodem html w blog1. Komentarze bloggera wyłączyłam w ustawieniach odgórnych (w kokpicie, a nie przy postach). Choć w sumie okazało się później, że niepotrzebnie je wyłączyłam, bo nawet przy opcji włączenia ich, były widoczne tylko komentarze facebookowe. Prawdopodobnie zadbał o to wstawiony html.

Więc na dobrą sprawę po włączeniu ich z powrotem w kokpicie i usunięciu kodu html, powinny się pojawić bez problemu (?), bo przy postach właściwych nic nie majstrowałam.

Najwyraźniej sprawa jest więc z domyślnymi ustawieniami bloggera. Pewnie wywołało je resetowanie blog1 (?). Oczywiście mogłam usunąć kod ręcznie, ale przy okazji usuwałam też przycisk lajkowania, comment count, facebook plugin i ogólnie było tego trochę, więc nie chciałam, żeby szwendał mi się w pętli jakiś luźny html bez pokrycia.

Strona 7 z 9
Skocz do: