Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 106
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czy blog to zawsze tyle pracy?
pequeninha

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 7801

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2014-10-20, 17:34   Temat: Czy blog to zawsze tyle pracy?
Myślę, że z czasem nie spędza się aż tak dużo czasu na promocję i wydeptywanie nieznanych przedtem ścieżek, ale nie oszukujmy się... "Co warto mieć, o to trzeba walczyć".

Chyba tak jak z poznawaniem nowych języków, na początku jest tego multum i strasznie przytłacza, a z czasem powoli samo się napędza, bo znamy już mniej więcej zasady, w razie wątpliwości wiemy, do czego zajrzeć, a czasem opanowujemy język tak dobrze, że możemy pójść na spontan. Co nie znaczy, że nie pochłania to czasu i wysiłku. Gdy tylko przestajemy się starać, od razu poziom leci w dół w sposób dla wszystkich zauważalny. Blogowanie to nie nowy ajfołn, gdzie wszystko robi się intuicyjnie i bezmyślnie :)
  Temat: Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga?
pequeninha

Odpowiedzi: 125
Wyświetleń: 50107

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-10-20, 17:23   Temat: Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga?
Fynsterbret - świetna nazwa! Mi się kojarzy z powiedzeniem: "są ludzie i parapety", oczywiście zawsze należałam do tych drugich. Szkoda, że bloga już nie ma :(

U mnie też nazwa adresu odbiega od nazwy samego bloga. W adresie "pequeninha doçura" - od piosenki Niny Simone Sugar in my Bowl, tyle że po portugalsku. Po czasie dotarło do mnie, że piosenka jest mega sugestywna, ale cóż, i tak ją uwielbiam. Blog pierwotnie był o moim życiu w Brazylii, ale ten content jest już niedostępny i dawny.

Natomiast wymyślenie obecnej nazwy bloga zajęło chyba miesiąc czasu. W ciągu tego miesiąca na blogu wisiała ciągle "pequeninha doçura"... ale chciałam znaleźć coś innego na nowy rozdział blogowania :) Chciałam faktycznie coś po polsku, bo zaczynałam pisać po polsku po prawie dekadzie pisania w innych językach, więc było to dla mnie ważne.

Jakoś drugiego miesiąca napisałam posta, któremu nadałam tytuł "pelargonie i sól"... i nagle oświeciło mnie, że "to je to". Pelargonie to kwiat z mojego dzieciństwa, a sól... wiadomo, przyprawa życia, bez niej cywilizacja by nie przetrwała.

Obca nazwa w adresie... szczerze mówiąc, lubię ją. Miałam opcję przejścia na pelargonie, ale hm... nie łyknęłam. Kto marudzi, że trudno i w ogóle, niech sobie otworzy Google Translator i wklei, a miła pani przeczyta mu całość zmysłowym głosem w jedną i drugą stronę. Nie wszystko musi być proste, czasem człowiek musi sobie trochę życie poknocić.
  Temat: zmiana wielkości czcionki X komentarzy/Prześlij komentarz
pequeninha

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4327

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2014-10-19, 02:54   Temat: zmiana wielkości czcionki X komentarzy/Prześlij komentarz
O ja, Htsz! Zadziałało!

Za każdym razem, gdy zmienię coś w hmtlu czy cssie, czuję się normalnie jak Gandalf! W sensie że to ciągle są dla mnie czary, ale dzięki Wam ogarniam coraz więcej.

Dziękuję Ci bardzo za ratunek :)

Dzięki też za małą podpowiedź i litość!
  Temat: zmiana wielkości czcionki X komentarzy/Prześlij komentarz
pequeninha

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4327

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2014-10-19, 01:04   Temat: zmiana wielkości czcionki X komentarzy/Prześlij komentarz
Elo. Nie wiem, czy w dobrym miejscu to robię, ale widzę tu też pytania pomocowe, co prawda bez gwarancji (chyba), ale może ktoś akurat będzie wiedział co i jak. Jeśli powinnam być gdzie indziej, to przepraszam za kłopot z przeniesieniem :) Chociażby do tego działu "Zapytaj", bo nie chcę tu nic wymuszać.

Szablon Watermark z nieznacznymi zmianami. Problem jak w tytule. Załączam skan ekranu.
Na stronie posta (nie na głównej) hasła "X komentarzy/Prześlij komentarz" są napisane wielgaśną czcionką (30px), co strasznie mi daje po oczach w zestawieniu z otoczeniem. Wolałabym, żeby wielkość była taka sama jak nagłówki widgetów (zob. skan). Ogólnie ta czcionka to oprócz nazwy bloga największa na blogu, więc to trochę nieporozumienie...

Tylko jak to zrobić? Podejrzewam, że muszę coś zachachmęcić w CSSie, tylko jak dokładnie? Przeszukałam forum i część internetu, ale to chyba wina mojego szablonu. Jakoś nikt tego problemu nie zgłasza (albo może ja źle zadaję pytanie, co też możliwe). Próbowałam zrobić to w Template Designer, ale nic to nie dało; czcionka zmieniła kolor, ale wielkość pozostała. Ktoś pomoże?
  Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
pequeninha

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6727

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2014-10-19, 00:26   Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
Ogólnie problem znikł, gdy na piechotę odznaczyłam ustawienia "ukryj komentarze" przy każdym poście, ale rozumiem, że chodzi Ci o znalezienie przyczyny tego fenomenu?

Pamiętam oczywiście, co robiłam. Dodałam w htmlu komentarze facebookowe i przycisk "like", a także wyświetlanie ilości komentarzy. Żeby to zrobić, musiałam ukryć komentarze domyślne bloggera. Minęły 3-4 miesiące i teraz, kiedy dzięki Tobie i temu forum m.in. nawróciłam się z powrotem na komentarze domyślne, zresetowałam Blog1 i na nowo ustawiłam komentarze domyślne. No i właśnie wtedy wynikła ta sytuacja, że i tak nie pojawiały się przy postach.

Nie wiem, co robiła koleżanka przede mną, ta, która zaczęła wątek. Może też kombinowała przy komentarzach?

Edit: Jeszcze pytasz o gadżety, póki co używam samych widgetów bloggera, tylko facebook boxa wstawiłam "z zewnątrz" kodem html pobranym ze strony fejsa. Chyba więc to nie to, tylko moje grzebanie w htmlu właściwym (powyżej).
  Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
pequeninha

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6727

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2014-10-18, 23:32   Temat: [blogspot] brak opcji komentarzy i formularza pod postami
Chciałam dodać dla potomności, że nadal ten problem istnieje. U mnie też po zmianach na blogu i zresetowaniu Blog1 komentarze przestały się wyświetlać mimo odpowiednich ustawień. Ale dzięki temu postowi rozwiązałam sprawę. Co prawda musiałam na piechotę odznaczać ustawienia każdego posta, ale przynajmniej już wszystko gra. Także dzięki.
  Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie?
pequeninha

Odpowiedzi: 79
Wyświetleń: 24112

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-10-18, 12:38   Temat: [opinia] Blog popularnonaukowy - co sądzicie?
Hej Somatyczny. Fajnie, że reanimujesz bloga.

Parę uwag:

Głównym problemem dla mnie jest brak konkretnie określonego targetu, czyli Twojego odbiorcy. To w sumie najważniejsze pytanie, które pojawia się przy pisaniu: najpierw się pyta "o czym pisać", a zaraz potem "dla kogo", bo "dla kogo" wpłynie także mocno na content i na sposób przekazu.

U Ciebie jest tak: ludzie zaznajomieni z tematem prawdopodobnie nie czytają materiałów popularnonaukowych, tylko już naukowe. Jeśli natomiast mierzysz w ludzi niezaznajomionych z tematem (ja), to na blogu brakuje mi marki, osobistego podejścia, brakuje mi Ciebie, po prostu. Czegoś, co sprawi, że nabieram do Ciebie zaufania i zaczynam Cię słuchać.

Czy myślałeś, żeby pisać w sposób nieznacznie bardziej opiniotwórczy, subiektywny? W niektórych postach razi wręcz to, że piszesz kompletnie na sucho, bez jakiegokolwiek komentarza. Np. ten post o arlekinie - na mnie takie beznamiętne potraktowanie tego tematu podziałało wręcz odpychająco. Trochę tak, jakbym czytała Wikipedię, a chyba nie aspirujesz do stania się kolejną stroną tego typu?

Najlepszy post moim zdaniem (z ok. 10 przeze mnie przeczytanych) to ten o filmie Lucy: bo tam dowiedziałam się, z kim mam do czynienia, powiedziałeś mi, że 1) chodzisz do kina; 2) coś Cię mega wkurzyło; 3) nie lubisz, jak kobiety rozmawiają w czasie filmy (tak, zgadzam się); 4) ogólnie film średnio Ci się podobał. Dzięki tym wszystkim rzeczom zapamiętałam też oczywiście, o czym był post - o stopniu użytkowania mózgu! Gdyby więcej było postów takich jak ten - wróciłabym :)

Ogólnie sporo miałabym jeszcze do powiedzenia, ale nie chcę Cię gubić po drodze. Mam nadzieję, że rozumiesz to, co chcę Ci przekazać? W blogosferze jestem dopiero od niedawna, ale pisanie blogów to swego rodzaju marketing. Starbucks nie sprzedaje kawy, sprzedaje miłe chwile i budowanie relacji przy kawie. Producenci AGD nie sprzedają banalnej zmywarki czy pralki, sprzedają łatwiejsze życie, mniej stresu i więcej czasu dla rodziny czy pasji. Firmy ubezpieczeniowe sprzedają poczucie odpowiedzialności i kontroli nad swoim życiem. (Tak przy okazji: każda kampania reklamowa zaraz na wstępie określa target, i to super konkretnie. Czyli to, co mówiłam na początku).

Ty masz mi do "sprzedania" ciekawostki popularnonaukowe i Twój produkt jest całkiem niezły. Ale sposób sprzedaży jest (dla mnie) prawie nie do wykrycia. Szczerze mówiąc, więcej dowiedziałam się o Tobie z tego forum i z Twoich pytań niż z bloga, a chyba tak nie powinno być. Oczywiście, nie chodzi o to, żebyś zaczął się na blogu między arlekinem a cyborgami strasznie wybebeszać. Tylko mów do mnie tak, żebym mogła Cię widzieć.

Dołączam się do przedmówców: szablon masz fajny. Tylko że bez tego osobistego podejścia i tak miałam chwilami wrażenie, że przeglądam jakąś stronę, na której z automatu wrzucane są artykuły luźno powiązane tematycznie. To gwarantuje, że nie wrócę.

Co myślisz? Jeśli coś jest niejasne, zadaj pytanie.
  Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?
pequeninha

Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 27610

PostForum: Trendy w Blogosferze   Wysłany: 2014-10-18, 12:04   Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?
Hej Elaine, dzięki za (p)odpowiedź.

Elaine Blath napisał/a:

Standardowy jest niezły. Teraz włączyłam Disqus.

A jak poszło Ci przeniesienie na Disqusa? W wątku tylko o Disquesie ktoś pisał, że poprzestawiało mu komentarze i że zrobiło się trochę bajzlu. A jak było u Ciebie? Bezboleśnie?

W sumie jeśli można ze standardowego w miarę sprawnie przejść na Disqusa, a jeśli nie podpasi, to z Disqusa na standardowy, to widzę coraz więcej plusów po stronie standardowego.
  Temat: Ortografia na blogu
pequeninha

Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 15889

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-10-17, 18:26   Temat: Ortografia na blogu
Nie mogłam się nie wypowiedzieć w tym temacie :)

Sprawa ważna - tym bardziej, jeśli blog aspiruje do jakiejś szeroko pojętej literackości, zamieszcza recenzje dobrej literatury, traktuje o kulturze etc. Bardziej wtedy rażą błędy niż np. na fotoblogu czy w kulinariach.

Jak się w tym temacie podciągnąć? Wujka Google odradzam. Czasem rozwieje podstawowe wątpliwości ortograficzne, ale przy interpunkcji czy gramatyce już gorzej.

BARDZO POLECAM natomiast stronę pwn.pl. Ja jestem na niej codziennie po kilka razy i po prostu wielbię ją, jej słowniki i jej poradnię. Subskrybuję do wszystkiego ogólnie. Bo to wcale nie jest tak, że jako Polacy sami mamy magiczną zdolność stawiania przecinków w odpowiednich miejscach czy doboru odpowiednich kolokacji.

Wszystkich, którzy dostają komentarze wytykające błędy, śpieszę także uspokoić, że bardzo często osoby te same nie znają zasad pisowni. Wiem, bo często słyszę, jak ktoś piekli się o stawianie przecinka na ślepo przed "że", bo tak się w szkole nauczył, albo że nie można mówić "okres czasu", bo to masło maślane i błąd "merytoryczny" itd. A to tylko niedouczone pieprzenie, niestety.

Są jeszcze narzędzia bardziej skomplikowane, np. korpusy, również bezcenne, ale to może nie tutaj; kto ma jakieś bloga literackiego i/lub jest zainteresowany drążeniem tematu, niech mnie zapyta na priv.
pequeninha

PostForum: Trendy w Blogosferze   Wysłany: 2014-10-16, 18:52   Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?

Htsz napisał/a:

zmieniłem nieco tytuł wątku i przeniosłem go do trendów.

I tym sprytnym sposobem ominęłam mój postny limit w tym dziale :) Ach, no coś mi się udało!

A teraz poważnie. Ogromne dzięki za odpowiedź. Parę uwag jeszcze:

Htsz napisał/a:

nie każdy chce podpisywać się imieniem i nazwiskiem wraz z linkiem do swojego prywatnego profilu.
Z drugiej strony takie coś w teorii odsiewa sporo trolli i spamu.

No, ostatnio natknęłam się nawet na artykuł, który mówił, że globalnie użytkownicy komentujący facebookiem byli uprzejmiejsi, mniej wulgarni etc. Różnie to można interpretować (pozytywnie? negatywnie?), ale rozumiem czasem potrzebę anonimowości.

Mój znajomy uświadomił mi też inny problem, który nie wiem, czy już zawitał do Polski: że naszą działalność facebookową łatwo jest sprawdzić na googlach i w związku z tym potencjalni pracodawcy mogą nam zadawać niewygodne pytania. W Stanach słychać od czasu do czasu o osobach, które straciły pracę za "nietakie" zdjęcie czy komentarz. Więc to też jest jakiś minus. Za zdjęcie z dekoltem ktoś wyleciał, to tym bardziej za komentarz pod postem, na którym drwię sobie z Foxa na przykład czy z partii rządzącej :P

Ale chyba najbardziej dało mi do myślenia to:

Htsz napisał/a:

System oparty o adres URL wymięka po zmianie (linka do wpisu czy domeny) - dotyczy to google plus, facebooka, nie wiem jak disqusem.

Faktycznie! (To może oczywiste, ale jak widać czasem ktoś musi mi to powiedzieć wielkimi literami). Teraz po czterech miesiącach eksperymentalnego prowadzenia bloga zaczynam myśleć o nim bardzo długofalowo. Rzeczywiście, przy potencjalnym przenoszeniu będzie to problem.

Może warto zmienić ten system teraz, kiedy nie mam jeszcze zbyt wielu komentarzy i chyba łatwo będzie mi to odkręcić... Tylko że nawet te nieliczne, co mam, znikną chyba? Napisałeś, że trudno je ściągnąć z serweru fb.

I oto mam nad czym myśleć przez weekend... Pozdrawiam :)
  Temat: [2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga?
pequeninha

Odpowiedzi: 62
Wyświetleń: 71251

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-10-16, 16:41   Temat: [2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga?
Ja dołączam do zwolenników bloggera, choć na WP miałam parę blogów i przez jakiś czas byłam fanką tej domeny. Nadal w sumie uważam, że gdybym miała bloga bardziej foto, modo czy kuli, to poszłabym tam.

Co mnie zniechęciło do WP? Wszawe darmowe szablony, nieustanne komunikaty o tym, że czegoś nie mogę zrobić, bo to opcja premium, reklamy, niemożność ingerowania w html. To oczywiście o wersji darmowej, bo wyżej widzę, że nie dotyczy to wersji płatnej. Ale początkujący bloger może nie chce tak od razu się angażować portfelem :)

Poza tym, ciekawe, ktoś pisał wyżej, że na BL nie podobał mu się układ kolumnowy :) A mi właśnie to w WP przeszkadzało, że wszystko wyglądało jak reklama, okno Picasy, albo blog jakiejś firmy. Ponownie, w przypadku blogów bardziej wizualnych na pewno jest to zaletą. Wszystko zależy więc od koncepcji i planów blogera.
pequeninha

PostForum: Trendy w Blogosferze   Wysłany: 2014-10-16, 16:20   Temat: Jaki system komentarzy warto mieć na blogu?
Witam wszystkich :)

Czy ktoś jeszcze zrobił sobie na blogu system komentarzy facebooka? Jak to się sprawdziło, jak to się skończyło, jakie były problemy? Jakieś historie straszne bądź miłe?

Komentowanie domyślne bloggera się dla mnie nie sprawdziło (nie na blogu obecnym, tylko z wcześniejszymi). Czytelnicy marudzili, że nie wiedzą jak, że nie mają konta, bla bla. Chociaż umyślnie włączyłam opcję anonimową, i tak niewielu z niej korzystało.

Komentowanie G+ odpada, bo oczywiście odpadają użytkownicy spoza.

Myślałam, że fb będzie bardziej przystępny, no i faktycznie, sprawdza się fajnie, choć blog jest młodziutki, a tematyka niejednoznaczna, w związku z tym komentarzy niewiele.

Ale i tak np. ktoś do mnie wczoraj napisał, że nie może komentować. I że nie chce używać ani fb, ani yahoo, ani G+ (bo na tej domenie też mi ludzie zostawiają komentarze), ani aol, ani hotmaila, ani twittera (bo też tam mogą...).

Jestem w kropce. Czy nie ma jakiegoś rozwiązania, które byłoby dla wszystkich dostępne i przyjemne? Czy może ja jestem pieprzoną idealistką?

Zaczynam się zastanawiać nad disqusem (tak, przeryłam cały Wasz wątek odnośnie tego, wiele mi wyjaśnił i pomógł), ale mnie osobiście ten system się nie podoba estetycznie, poza tym sądzę, że jak moi czytelnicy polegli przy anonimowych komentarzach bloggera, to disqus już w ogóle ich wystraszy...

Bardzo liczę, że ktoś się inteligentnie wypowie w tej sprawie :)

Strona 8 z 9
Skocz do: