| Autor |
Wiadomość |
Temat: Fitnaobcasach.pl pod lupą Blogowiczy. Co i jak zmienić? |
Witek
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 2899
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-12-04, 21:01 Temat: Fitnaobcasach.pl pod lupą Blogowiczy. Co i jak zmienić? |
Witaj. Odwiedziłem Twój blog i rzeczywiście czuje się w nim kobiecość, jednak nie do końca. W moim odczuciu brakuje w jego szacie nieco więcej subtelności, której nie brakuje w tekście, ale może się mylę.
To co bym sugerował zdecydowanie, to zmiana formatu czcionki. Ta, którą stosujesz jest mało ostra, jakby rozmazana no i niezbyt kobieca
Ogólne wrażenie jest pozytywne, tylko czasem czymś go rozwesel
Pozdrawiam. |
Temat: Blog do oceny |
Witek
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 5650
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-12-04, 20:44 Temat: Blog do oceny |
Powiem tak, po pierwsze, wchodząc na Twój blog, rzuca się w oczy tło, które sugeruje, że znajdę na nim wspomnienia z podróży egzotycznych. Dopiero, jak nieco zagłębiłem się w treści, okazuje się że tematem przewodnim jest Śląsk. I bardzo dobrze! To ciekawy i nietuzinkowy temat, ale niech pachnie właśnie Śląskiem ten blog już na samym wejściu do niego.
Po drugie, na stronie głównej tytuł postu jest mało wyeksponowany, co gorsza, jak wchodzę w treść postu, tytuł ten jest jeszcze mniejszy, że prawie zlewa się z treścią, a on właśnie powinien wstępnie zachęcać do czytania.
Po trzecie, według moich odczuć, justowany tekst jest sztucznie dłuższy, bardziej cięższy do czytania i sprawia wrażenie monotonności. W niektórych sytuacjach, np. jakieś krótkie, reprezentatywne teksty, może on być ładny i zwarty, ale tutaj raczej proponowałbym standard.
Po czwarte - masz zdecydowanie jednostronicową witrynę, a jakbyś utworzył chociaż jeszcze jedną podstronę pod nazwą 'o mnie' opisać dokładnie wszystko co uważasz o sobie i dać możliwość komentowania dla zalogowanych czytelników?
To tylko moje sugestie, które tak mi się nasuwają. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. |
Temat: Moim zdaniem - Blog (Ocena bloga) |
Witek
Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 7567
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2015-12-04, 20:19 Temat: Moim zdaniem - Blog (Ocena bloga) |
Sebastian, moja skromna prywatna ocena Twojego bloga, to 5+. Od razu czuje się rękę i klimat dziennikarza. Osobiście nie przepadam za czarnym tłem i czarną kolorystyką, jednak w Twoim blogu, jasność i przejrzystość głównego planu zdecydowanie minimalizuje ponurość czerni. To moje zdanie i wiem, że są tacy, którzy czerń lubią.
Generalnie blog jest czytelny, o przyjemnej szacie graficznej i ciekawy, jak przystało na dziennikarski zeszyt.
Mam tylko drobną uwagę, nie wiem czy jest to zamierzone, czy nie - otóż przycisk 'TEMI.PL' w menu głównym i niektóre loga tego czasopisma przenoszą internautę z Twojego bloga na stronę właśnie tego tygodnika. Może lepiej włączyć dla nich opcję otwarcia w nowej karcie, by nie wyprowadzały Twoich gości?
Pozdrawiam. |
Temat: Inode - jak mieć to pod kontrolą? |
Witek
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4213
|
Forum: pomoc WordPress Wysłany: 2015-11-30, 10:25 Temat: Inode - jak mieć to pod kontrolą? |
Lukem napisał/a: Hmmm, a co to za darmowy hosting i co w jego definicji oznaczają punkty Inode?
Dokładnie wygląda to tak:
'W systemie UNIX dane przechowywane są w hierarchicznym systemie plików zawierającym pliki różnych typów, inode jest strukturą danych przechowującą informację o pliku lub katalogu.
Aby utrzymać wydajność na naszych serwerach hostingowych,zostały ustawione limity ilości plików (liczby inode). Maksymalny limit inode (plików oraz katalogów) dla darmowego planu wynosi 20000, 200000 dla planu Premium i 400000 dla planu Biznes. Gdy konto ma setki tysięcy plików, to znacznie obniża ogólną wydajność dysku, ponieważ każdy plik na dysku jest śledzony/indeksowany'
Usługodawcą jest Hostinger. Od dawna myślę jak i gdzie się przenieść.
[ Dodano: 2015-12-08, 18:59 ]
Sam doszedłem do przyczyny tej enigmatycznej przypadłości - otóż wystarczy nie szaleć z wtyczkami do motywu, a współczynnik INODE pozostanie w przyzwoitych granicach. Temat zamykam. |
Temat: Inode - jak mieć to pod kontrolą? |
Witek
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4213
|
Forum: pomoc WordPress Wysłany: 2015-11-29, 16:23 Temat: Inode - jak mieć to pod kontrolą? |
Co wpływa na limit punktów INODE, jak sobie z tym radzić?
Jak to możliwe, że dopiero co zaczęta przygoda z blogiem, a już alert o zbliżającym się limicie (20 000 dla darmowego hostingu)?
Czy można mieć to jakoś pod kontrolą? |
Temat: [WordPress] Jak publikować posty na wybranych podstronach? |
Witek
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8911
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-11-26, 21:03 Temat: [WordPress] Jak publikować posty na wybranych podstronach? |
| Rozumiem Arku i biorę to pod uwagę. To temat przyszłości. |
Witek
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-11-25, 22:48 Temat: [WordPress] Jak publikować posty na wybranych podstronach? |
Htsz napisał/a: ...Wygląd strony głównej danej kategorii i jej podstron można zmienić. Wystarczy utworzyć odpowiedni plik z szablonem na serwerze. (...) Takie modyfikacje wymagają zazwyczaj nieco więcej niż podstawy wordpressa.
No właśnie, nieco więcej... Liczę, że mi nieco pomożesz , a ja będę się wgłębiał w arkana tej sztuki.
Dzięki Tobie wiem, że jest to co planuję do zrobienia. Bardzo dziękuję! |
Witek
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-11-25, 19:08 Temat: [WordPress] Jak publikować posty na wybranych podstronach? |
Htsz napisał/a: Na wordpressie masz zakładkę z kategoriami. Określ sobie tam działy tematyczne a potem przy pisaniu posta zaznaczaj odpowiednią nazwę w sekcji kategorii. Każda ma swoją indywidualną podstronę.
Właśnie tak robię już od pewnego czasu. Posty przypisuję do kategorii i jeśli ktoś wybierze daną kategorię, wówczas znajdzie wszystkie posty przypisane do niej i tylko takie. Jednak to jest cały czas ta sama strona główna i nijak nie można jej spersonalizować do danego hobby. Wykorzystałem ten sposób tworząc w menu przycisk 'Strona Główna' gdzie ładują się wszystkie posty oraz podmenu jako wybrane podkategorie czyli podstrony główne gdzie ładują się wyłącznie posty danej kategorii, ale nie można dopasować wyglądu i potrzeb do danego hobby
Dołączyłem dla zrozumienia screen menu jak wykorzystałem kategorie
Htsz napisał/a: Jeżeli chodzi o wykluczanie postów ze strony głównej to do tego potrzebujesz odpowiednio przygotowanej wtyczki (na 100% takie istnieją, kwestia przeszukania katalogu) lub trzeba zmodyfikować pętlę wpisów by pomijała dane kategorie przy wczytywaniu postów na głównej.
Nie chodziło mi o wykluczanie z tej strony, nazwijmy - najgłówniejszej, to nawet lepiej, że one są na niej. Znajdą się może przypadkowi czytelnicy danej tematyki i się zainteresują
Może jedynym rozwiązaniem byłyby dodatkowe subdomeny? |
Witek
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-11-25, 12:05 Temat: [WordPress] Jak publikować posty na wybranych podstronach? |
Od pewnego czasu nęka mnie taki dylemat - otóż utworzyłem kilka podstron, każda z nich dotyczy innego mojego hobby. Rzecz w tym, że są to strony statyczne. Posty, które tworzę, domyślnie publikowane są na Stronie Głównej i tylko na niej mogą być publikowane. Natomiast posty i informacje dotyczące tych innych pasji niż sam blog mogę jedynie umieszczać w formie edycji opisu tychże stron.
Pytania brzmią:
1. Czy można w jakiś sposób wybierać stronę, na której dany post mógłby być opublikowany?
2. A może sklonować stronę Home i nazwać te klony inaczej (tak jak aktualnie nazwane nowe strony) i wtedy pojawi się taka możliwość?
3. A może jednak po sklonowaniu powstałby identyczne strony bez możliwości personalizacji? |
Temat: Logowanie do akcji Install Disqus Comments |
Witek
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3988
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-11-24, 22:49 Temat: Logowanie do akcji Install Disqus Comments |
Nie pomyślałem, że może wygasnąć. Jutro przeprowadzę weryfikację kolejną i powiadomię o efektach, a póki co Wieeeelkie dzięki
[ Dodano: 2015-11-25, 09:32 ]
Wykonałem krok po kroku, jak sugerowałeś, Arku. Mam teraz już zweryfikowany email (gmail) i pierwsza próba logowania była właśnie na parametrach Google+ W końcu pojawiło mi się to co jest pokazane w jednym z załączonych screenów. Dwa inne pokazują stan konta po weryfikacji.
Odczekałem jeszcze trochę czasu i dalej nic, więc relacjonuję jak jest. |
Witek
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-11-24, 21:49 Temat: Logowanie do akcji Install Disqus Comments |
Domyśliłem się już na samym początku i wprowadziłem, jak sądzę właściwie, jednak bez powodzenia. Już sam nie wiem co zrobić.
Do Disqusa loguję się teraz automatycznie poprzez Google+ i co ciekawe przy żądaniu weryfikacji maila z Google dla konta w Disqusie nie dostałem potwierdzenia tej weryfikacji od Google. Ten mail to tylko powiadomienia od Google, to żadna poczta, bo nigdzie jej znaleźć nie mogę, tak mi się wydaje.
Jak wchodzę na konto Discusa, nadal mam informacje o konieczności weryfikacji tego adresu email, tylko jak to przeprowadzić? |
Witek
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2015-11-24, 20:46 Temat: Logowanie do akcji Install Disqus Comments |
Cóż ja znowu źle zrobiłem?! System usilnie wprowadza do Disqusa dane do logowania takie jak do kokpitu WP, pomimo że próbuję różnych, jednak ani w ząb żadne nie wchodzą (patrz: komunikat jak na załączonym screenie).
Zanim zainstalowałem Disqusa, odwiedziłem jeden z blogów i chcąc tam zostawić komentarz, musiałem utworzyć jakby konto w Disqusie. Potem u siebie, po instalacji wtyczki system poprowadził mnie do Disqusa by utworzyć oryginalne konto i myślę, że tutaj coś pomiętoliłem |
| |