Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2007-12-11, 22:03 [opinie] nowy blog.pl - teraz za damo!
|
|
|
Lukem napisał mi, że blog.pl się zmienił, więc zaglądnąłem, bo mojego bloga mimo, iż mam od 5 lat (zapomniałem w ogóle o urodzinach ) - dawno nie uaktualniałem.
Zmienił się wygląd strony głównej, kolorystyka szaro-zielono-biała, kolorki ładne takie web2.
Z nowinek rzucajacych się w oczy to "debata". Z tego co powiedział mi Adomas ma to być cos w rodzaju miejsca do wyrażania opinii. Na widoku są ostatnio dodane debaty. Widnieje także box dla ostatnich notek oraz część do promowania "ciekawych" blogów.
logo strony także się zmieniło, ja osobiście wolałem to fajne kółeczko, ten chyba był robiony pod obecną modę - takie trendy web2.0
Strona główna posiada także zakładkę "blog" i tam mamy linki do katalogu, pomocy, polecane notki (hm? - a kto to wyszukuje ? czy to sponsorowane :>?), ponownie nowe notki i promowane blogi
Panel zarządzania blogiem także uległ zmianie w przeciwieństwie do poprzedniej zmiany, wtedy zmieniono tylko index, teraz panel dopasowany jest szablonem do całego blog.pl, po zalogowaniu mamy również mały panel nawigacyjny, możemy dodać sobie avatarka, którego widać gdy udzielamy sie w debatach.
Dodawanie notki odbywa się teraz przy pomocy specjalnego generatora - dla tych co sie nie znają na htmlu ułatwi to prace w ostylowaniu swoich wpisów
na podstronie z archiwum notek widnieje ich liczba - jak dla mnie fajny bajer, przynajmniej wiem, że przez te 5 lat dodałem 130 wpisów
następna zakładka nazywa się moderacja. Tam możemy wyświetlić sobie komentarze dodane na naszym blogu: według czasu lub według notek w których zostały dodane, możemy moderować tam także wpisy do księgi gości (jak dla mnie zbędny bajer te księgi - taka pakamera dla spamerów).
podstrona wygląd daje nam obecnie do wybrania zamianę szablonu w całości na jeden z dostępnych w blog.pl albo własnoręczną pracę nad kodem przy każdej z podstron (index, archiwum, księga, css). cieszy mnie bardzo, ze onet nie wpadł na głupi pomysł i nie odebrał tej przyjemności edycji HTMLa jak to jest na onetblogach!
zakładka ustawienia z tego co widzę pozostała bez zmian.
ja osobiście zmiany wizualne oceniam na plus, bardzo podoba mi się nowa strona.
Administracja-właściciele zadecydowali także, że od tej pory blog.pl będzie darmowy! Tak właśnie, od tej chwili nie płacimy za założenie bloga. Rejestracja jest darmowa. Z tego co się dowiedziałem na naszych blogach będzie się w zamian wyświetlał taki panel na górze, coś w rodzaju tego co posiada blogger.com, znajdować się tam będzie pewno znaczek blog.pl, opcja szukaj bloga oraz skrótowe linki do zarządzania naszym blogiem. Myślę, że znośnie jak na zaoszczędzenie 10.98 pln
zapraszam do rozmowy na temat nowego blog.pl jak wam się podoba ? co myślicie o zmianach i wizualnych i technicznych (opłaty).
Ja osobiście wolałbym aby był chociaż trochę płatny, obniżyłoby to liczbę tzw. pokemonów, w sytuacji kiedy blog.pl jest całkowicie darmowy na pewno będzie ich tutaj dużo, blog.pl jest w końcu bardzo trendy i ma atrakcyjna domenę.
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|