Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Zamknięty przez: Htsz
2013-02-05, 19:59
Autor Wiadomość
juan 
Blogger.Klub

Pomógł: 1 raz
Dołączył/a: 05 Lis 2007
Posty: 48

Wysłany:    blogger.com a wyszukiwarki

Miałem kiedyś konto na bloog.pl i tam automagicznie (nie robiłem nic, poza pisaniem bloga) byłem dodawany do wyszukiwarek. Działało to bardzo sprawnie. Teraz jestenm na bloggerze.com i google mnie olewa. Nawet wpisanie pełnego adresu mojej strony powoduje, że google wywala: Nie znaleziono żadnych wyników wyszukiwania dla hasła
Co trzeba zrobić, bym był widoczny?. Opcja dodania bloga jako widocznego w spisie bloggera zaznaczona.
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył/a: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2007-11-18, 14:24   

A opcja "Let search engines find your blog?" (pod "Add your blog to our listings?") też zaznaczona na "Tak"?
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel si� tym postem na:
juan 
Blogger.Klub

Pomógł: 1 raz
Dołączył/a: 05 Lis 2007
Posty: 48

Wysłany: 2007-11-18, 14:49   

Lukem napisał/a:

A opcja Let search engines find your blog? (pod Add your blog to our listings?) też zaznaczona na Tak?

Tak jest, opcja "Let search engines find your blog?" również zaznaczona jest na "Tak".
 
  podziel si� tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył/a: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2007-11-18, 15:53   

Poczekaj jakiś czas, wkrótce Google powinno "łyknąć" Twój blog...

A najlepiej wrzuć tutaj jego adres. Jak robot będzie indeksował strony forum, to trafi na link i zaindeksuje go szybciej.
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8946
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2007-11-18, 16:14   

masz do tego celu nawet osobną rubrykę w edycji profilu ;) potem adres bloga pojawi się w ciągu gdzie są maile i komunikatory pod treścią posta :)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
juan 
Blogger.Klub

Pomógł: 1 raz
Dołączył/a: 05 Lis 2007
Posty: 48

Wysłany: 2007-11-18, 18:58   

Lukem napisał/a:

Poczekaj jakiś czas, wkrótce Google powinno łyknąć Twój blog...

A najlepiej wrzuć tutaj jego adres. Jak robot będzie indeksował strony forum, to trafi na link i zaindeksuje go szybciej.


Lukem, Htsz, dzięki za odzew. Mój blog jest ze 3 tygodnie na bloggerze, blogger trzyma sztamę z google, wiec dziwi mnie to, że wyszukiwarka nawet o nim nie słyszała. "Poczekaj jakiś czas..." a tak orientacyjnie wie ktoś, jaki to jest mniej więcej czas?
 
  podziel si� tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył/a: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2007-11-19, 18:03   

Trudno powiedzieć, ile Google potrzebuje czasu. Trzy tygodnie to dziwnie długo...

Podaj adres bloga, może coś w kodzie szablonu powstrzymuje pająki od zaindeksowania stron...

Albo sprawdź, czy w szablonie nie pojawia sie coś w rodzaju

Kod

<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel si� tym postem na:
juan 
Blogger.Klub

Pomógł: 1 raz
Dołączył/a: 05 Lis 2007
Posty: 48

Wysłany: 2007-11-19, 20:55   

Lukem napisał/a:

Trudno powiedzieć, ile Google potrzebuje czasu. Trzy tygodnie to dziwnie długo...

Podaj adres bloga, może coś w kodzie szablonu powstrzymuje pająki od zaindeksowania stron...

Albo sprawdź, czy w szablonie nie pojawia sie coś w rodzaju

Kod

<META NAME=ROBOTS CONTENT=NOINDEX, NOFOLLOW>


Sprawdziłem, tam, gdzie mogę edytować HTML nie ma niczego o robotach. W podglądzie źródła strony natomiast jest, ale w innej formie:

to jest jedna długa linia napisał/a:

_WidgetManager._SetSystemMarkup({'layout': {'varName': '', 'template': '\u003cdiv class\u003d\'widget-wrap1\'\> \u003cdiv class\u003d\'widget-wrap2\'\> \u003cdiv class\u003d\'widget-wrap3\'\> \u003cdiv class\u003d\'widget-content\'\> \u003cdiv class\u003d\'layout-title\'\>\u003cdata:layout-title\>\u003c/data:layout-title\>\u003c/div\> \u003ca class\u003d\'editlink\' expr:href\u003d\'data:widget.quickEditUrl\' expr:onclick\u003d\'\return _WidgetManager._PopupConfig(document.getElementById(\\\\ + data:widget.instanceId + \\\\));\\' target\u003d\'chooseWidget\'\>\u003cdata:edit-link\>\u003c/data:edit-link\>\u003c/a\> \u003c/div\> \u003c/div\> \u003c/div\> \u003c/div\>'}, 'quickedit': {'varName': '', 'template': '\u003cdiv class\u003d\'clear\'\>\u003c/div\> \u003cspan class\u003d\'widget-item-control\'\> \u003cspan class\u003d\'item-control blog-admin\'\> \u003ca class\u003d\'quickedit\' expr:href\u003d\'data:widget.quickEditUrl\' expr:onclick\u003d\'\return _WidgetManager._PopupConfig(document.getElementById(\\\\ + data:widget.instanceId + \\\\));\\' expr:target\u003d\'\config\ + data:widget.instanceId\' expr:title\u003d\'data:edit-link\'\> \u003cspan class\u003d\'quick-edit-icon\'\> \u003c/span\> \u003c/a\> \u003c/span\> \u003c/span\> \u003cdiv class\u003d\'clear\'\>\u003c/div\>'}, 'all-head-content': {'varName': 'page', 'template': '\u003cmeta expr:content\u003d\'\text/html; charset\u003d\ + data:page.encoding\' http-equiv\u003d\'Content-Type\'/\> \u003cmeta content\u003d\'true\' name\u003d\'MSSmartTagsPreventParsing\'/\> \u003cmeta content\u003d\'blogger\' name\u003d\'generator\'/\> \u003cdata:blog.feedLinks\>\u003c/data:blog.feedLinks\> \u003cb:if cond\u003d\'data:page.isPrivate\'\> \u003cmeta content\u003d\'NOINDEX,NOFOLLOW\' name\u003d\'robots\'/\> \u003c/b:if\>'}});


Ale w panelu do edycji nie mam tej linii.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie, jeśli ktoś ma jakiś pomysł – proszę mówić, jeśli nie - będę musiał zrezygnować z blogger.com – permanentnie się nie sprawdza.

[ Dodano: 19-11-2007, 21:14 ]
Dodałem stronę do indeksowania ręcznie - zobaczę co to da :/
 
  podziel si� tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył/a: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2007-11-19, 21:36   

No i chyba znalazł się winny...

Jeżeli ręczne indeksowanie nic nie da i nie grzebałeś za mocno w szablonie, to spróbuj przywrócić szablon klasyczny - jest taka opcja na dole okienka z kodem HTML. Mówię o tym grzebaniu, gdyż ewentualne zmiany mogą zniknąć bezpowrotnie.
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel si� tym postem na:
juan 
Blogger.Klub

Pomógł: 1 raz
Dołączył/a: 05 Lis 2007
Posty: 48

Wysłany: 2007-11-20, 12:17   

Posprawdzałem wszystkie ustawienia jeszcze raz i zerknąłem (w przeglądarce) na źródło strony: nieusuwalna z panelu linia każąca robotom się odczepić ciągle tam jest – więc się poddałem i usunąłem konto z blogger.com. Będę musiał chyba się przeprosić z bloog.pl wirtualnej, bo tam jest automagiczność i wielkie user friendly, a blogger.com nieprzewidywalnie sie zachowuje jak dla mnie.

W każdym razie, jeszcze raz dzięki za zainteresowanie problemem.
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2021 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
snapchat blogowicz instagram blogowicz