dziwnie podpowiadasz miglu149, w ten sposób kazałeś jej określić szerokość diva a nie zdjęć ?
wygląda jakbyś dużo już tam pokasowała w szablonie..
spróbuj pod tym:
Kod
.main .Blog {
border-bottom-width: 0;
}
dopisać:
Kod
.Blog img {width: 550px;}
z tym, że w ten sposób każdy obrazek z notki będzie miał taką szerokość, nawet jak będzie mniejszy. Inny sposób to utworzenie klasy dla obrazka, w której podasz szerokość a następnie przy dodawaniu wpisu (z edytorem html) podawanie tej klasy w kodzie obrazka (lub tak jak pisał Lukem na początku).
Wyrównanie obrazków różnych wymiarów może odbywać się jedynie tylko w poziomie lub tylko w pionie, w obu naraz nie z uwagi na to, że obrazki o innych proporcjach niż dobrane będą się zniekształcać.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
miglu149 mm1
Imię: Piter Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 21 Lip 2008 Posty: 2220
Wysłany:
2009-10-03, 13:45
Htsz napisał/a:
dziwnie podpowiadasz miglu149, w ten sposób kazałeś jej określić szerokość diva a nie zdjęć ?
O kurcze! Rzeczywiście! Przepraszam najmocniej, zapomniałem o 'img'. Już powinno być dobrze.
xnn [Usunięty]
Wysłany:
2009-10-03, 18:15
htsz, to tez nie dziala po wklejeniu, zdjecia sa nadal male.
czy ktos moglby mi z tym pomoc?
trafiam na blogi na blogspotcie ktorych masa zdjec jest w dowolnej wielkosci tam wklejana, i nie kumam dlaczego akurat tutaj ten szablon nie reaguje tudziez sie nie da ???
htsz, jestesm nawet w stanie wrocic do poprzednich ustawien typu prawe menu z datami plus naglowki komentarzy tylko niech sie da cos zrobic z tymi zdjeciami
i mam jeszcze jedna uprzejma prosbe panowie - jestem kobieta ktora ni w zab nie kmini html'a w zwiazku z tym rady pisane jak najbardziej prostym jezykiem nie beda odbierane we wrogi sposob tudziez jesli macie czas/ mozliwosc po prostu gotowe szablony bo mnie tu juz z tym z kombinowaniem szlag jasny trafia ughhhhh
[ Dodano: 03-10-2009, 18:29 ]
panowie, jak recznie zmieniam w edycji posta w HTML'u wielkosc zdjecia
w tym czyms
to fota sie zupelnie znieksztalca - szerokosc pozostawia MAŁą (czytaj: taka jak w reszcie zdjec) a modyfikuje tylko wysokosc.
osobiscie wydaje mi sie ze gdzies w innych linijkach tego kodu musi siedziec jakis szczegolik, jakis dinks , ktory ogranicza i uniemozliwia moje reczne w edycji postu wpisywanie, czy wasze sposoby ktore mi tu piszecie, zmiany wielkosci zdjecia.
nie znam sie na tym, nie wiem co to moze byc i gdzie sie chowac dlatego prosze o pomoc. czy ktos wie co to moze byc, jak to usunac/podmienic/zniwelowac?
ps. zostawiam wam przyklad na stronie - wiszace nowo dodane 'zmodyfikowane recznie zdjecie wg powyzszego przykladu' ktorego szerokosc pomimo wpisania w550px ani drgnie
[ Dodano: 03-10-2009, 19:27 ]
ok, rozkminilam ze ten szablon z blogspota o nazwie "minima" blokuje mozliwosc powiekszania,
zmieniam go na inny- na 'simple II '
---> zdjecie dodane parenascie minut temu - ktorego wielkosc po przeedytowaniu w HTML sie powieksza - w nowym szablonie tez sie powiekszylo, ale jest zdeformowane pikselowo
why?
to nie działa tak jak określasz styl w znaczniku to nie możesz używać {}
w części kodu gdzie są style dopisz to:
Kod
.post-body img {width: 550px;}
już pisałem wyżej, że jeśli z góry ustalasz jednocześnie wysokość i szerokość zdjęcia a ono ma inne proporcje to będzie zniekształcone. Najlepiej określać tylko szerokość.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
xnn [Usunięty]
Wysłany:
2009-10-05, 23:25
HTSZ, wklejam tylko to co podaje twoj kolega, napisalam wczesniej ze nie mam ZIELONEGO pojecia o HTML'u dlatego prosze o rade. wiec nie wiem na czym polega funkcja wstawiania takiego a innego nawiasu, ok?
od paru wieczorow wchodze tu liczac w koncu na konstruktywna pomoc, pozniej wertuje ten stos kretynskich znaczkow zeby wstawic w odpowiednia linijke to co wypisujecie nawzajem, a co pozniej okazuje sie nawzajem bzdura, bo jeden drugiego potem na drugi dzien krytykuje, a ja siedze kombinuje, wkurzam sie coraz bardziej i jasny szlag mnie zaczyna juz trafiac.
to co napisales tez nie dziala. nadal powieksza sie szerokosc znieksztalcajac zdjecie i nie wplywajac na wysokosc.
jesli nie wiecie / albo nie umiecie mi pomoc- napiszcie wprost to przestane tu wchodzic liczac naiwnie na pomoc tylko zaczne szukac gdzie indziej bo zanim wy obydwoje nawzajem dojdzieice do porozumienia albo zauwazycie jakis dinks gdzies ukryty w reszcie kodu to za przeproszeniem wielkanc nadejdzie.
z gory przepraszam za uniesienie ale naprawde jasny szlag mnie juz trafil.
Nic nie poradzę, że porady miglu są nieprofesjonalne. Sam chyba nie do końca orientuje się w tym czym próbuje Ci pomóc, ale się stara. Jeżeli jego post jest źle sformułowany to koryguję jego wypowiedzi aby nie wprowadzał nikogo w błąd.
Poświęcamy Tobie nasz wolny czas, jeżeli uważasz, że do niczego się ta pomoc nie przydaje to nie możemy trzymać nikogo na siłę. Nie piszemy w tym samym czasie, ja nie widzę efektów zmian, które proponuję. Ciężko w ten sposób sprawdzić czy to ty źle coś wstawiasz, czy to wina szablonu czy porada jest zła.
wszedłem właśnie na bloga i nie widzę kawałka kodu, który zasugerowałem, gdzie go wkleiłaś ?
miglu149 mm1
Imię: Piter Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 21 Lip 2008 Posty: 2220
Wysłany:
2009-10-06, 15:16
Htsz napisał/a:
Sam chyba nie do końca orientuje się w tym czym próbuje Ci pomóc
Zgadza się, nie robiłem nigdy czegoś takiego, więc podpowiadam raczej na zasadzie, którą ja zawsze stosuję, czyli że próbuję coś wstawić, a jeśli nie działa to zmieniam coś w kodzie i znowu próbuję.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).