Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Wysłany:
2013-03-23, 22:13Re: Grafika zamiast linku "Starsze/Nowsze posty".
kamjas94 napisał/a:
Chciałabym zamiast linku starsze/nowsze posty pod postami na stronie głównej zamieścić wyraźną grafikę (strzałkę lub coś w tym stylu- sam link często jest pomijany).
A ja chciałabym prosić o radę, co zrobić w odwrotnym przypadku.
Korzystam z szablonu Galauness, parę rzeczy już tam pozmieniałam z pomocą wyczytanych tu wskazówek, jednak nie ze wszystkim daję radę...
Nawigacja na moim blogu wygląda tak, że pod listą postów są strzałki (małe i dla wielu odwiedzających niezauważalne), po najechaniu na nie kursorem pojawia się napis "starsze/nowsze posty".
Chciałabym wkleić tam obrazek z większą strzałką albo zamontować jakiś button, wygenerowany na jednej ze stron do tego służących.
Próbowałam postępować zgodnie z instrukcjami powyżej, ale po wklejeniu kodu z obrazkiem w miejsce
Oczywiście coś się zmieniło. Nie mam napisu `strona główna`, ale nie ma też obrazka. Nie wiem co robię źle.
Jeżeli mogę to spytam o coś jeszcze.
2. A więc chciałam koło linku `10 komentarzy` wstawić obrazek. Tzn wiem jak to się robi, ale nie wiem czy to jest poprawne bo nie widać obrazka. W moim kodzie powinnam znaleźć taki link:
<script src='http://code.jquery.com/jquery-latest.js'/><!-- ss highlight author starts --><script>$(function() {function highlight(){$('.user.blog-author,.ssyby').closest('.comment-block').css('border', 'dashed white 1px').css('background','#AAAAAA url("LNK DO TŁA/IKONKI")').css('padding', '10px');}$(document).bind('ready scroll click', highlight);});</script><!-- ss highlight author ends -->
<script src='http://code.jquery.com/jquery-latest.js'/>
KIedy w moim kodzie podaje link do obrazka nie mam nic. Wklejam cały kod który znalazłam z linkiem też nie mam obrazka nie wiem jak mam to zrobić.
3. Grafika między postami. Jeżeli o to chodzi powinnam znaleźć w kodzie .post-footer { i po tym wkleić to:
Kod
background-image:url(URL GRAFIKI);background-repeat:no-repeat; background-position: bottom center;
height:150px;
lub to:
background-image:url(URL GRAFIKI) no-repeat bottom center;
height:150px;
Niestety widać że jest coś pomięzy postami bo robi się dużo miejsca ale nie widać rysunku tylko jest biały obrazek caly. Czy jest ktoś kto może mi pomoc i powiedzieć co robię źle?
Mój blog http://angelikamartko.blogspot.co.uk/ działam w kodach html sama i do wszystkiego dochodziłam sama jednak w tych 3 sprawach nie wiem co jest nie tak. Pozdrawiam
taki znaczek ' stawiamy na początku linijki jeżeli nie chcemy wziąć jej pod uwagę
to dla mnie nowość. sądziłem, że komentarze w kodzie robi się tak:
Kod
<!-- komentarz -->
a w CSS tak:
Kod
/* komentarz
drugi
treci */
Blogger wymaga(ł) też czasem żeby klasy czy inne elementy w znacznikach podawać właśnie w ' ' np.
Kod
<div class='main'>
--------------------
taolka napisał/a:
nic nie widać: nie pojawia się wklejony obrazek, w dodatku znika mizerna strzałka.
Co robię źle?
ciężko powiedzieć. Jak wygląda kod, który wklejasz?
Z tego co widzę obecnie masz stronicowanie, nie strzałki.
-------------------
AngelikaeM napisał/a:
Oczywiście coś się zmieniło. Nie mam napisu `strona główna`, ale nie ma też obrazka. Nie wiem co robię źle.
musisz podać pełną ścieżkę do obrazka, nie link do strony na której można go obejrzeć w galerii. Jak publikujesz grafikę na darmowych hostingach typu fotosik, imageshack, imgur - musisz pobierać DIRECT LINK, tak aby adres kończył się rozszerzeniem grafiki, czyli np. .jpg .gif .png - nie może to być .php, .htm czy .html
AngelikaeM napisał/a:
Ja niestety nie mam takiego kodu lecz taki:
a próbowałaś dopisać do CSS ten kod i uzupełnić linkiem do obrazka? Klasa comment-link dotyczy linków w szablonach systemowych, więc w Twoim "Rewelacja" powinno śmigać bez problemu.
AngelikaeM napisał/a:
3. Grafika między postami. Jeżeli o to chodzi powinnam znaleźć w kodzie .post-footer
w obu kodach podana jest wysokość 150px - stąd ten odstęp. Brak obrazka pewnie z tego samego powodu co wyżej - źle podany odnośnik do pliku.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Mi coś nie chce działać w zmianie tej nawigacji na grafikę. Kropki usunęłam, znalazłam odpowiednią część kodu, udało mi się zmienić na grafikę napisy "nowsze posty" i "starsze posty", ale "strona główna" się opiera i pozostaje niezmieniona. Co mogłam zrobić źle?
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).