Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
MagdaW 
Blogger.Klub

Dołączyła: 08 Wrz 2017
Posty: 0

  Wysłany:    [Szablon Marisa] Jak wyśrodkować zdjęcie z pierwszego posta?

Witam.
Mam problem ze zdjęciami znajdującymi się na stronie głównej przy każdym nowym poście. Znajdują się one po lewej stornie, zamiast być wyśrodkowane. Kiedy wchodzimy w konkretny post, zdjęcia są już ładnie wyśrodkowane. Psuje to efekt wizualny, ponieważ jest to widoczne od razu po wejściu na blog. Zaznaczę, że data, tytuł i opis posta są wyśrodkowane.
Adres bloga gdzie można to zobaczyć:

Kod

https://codziennoscodkuchni.blogspot.com/
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do społeczności na G+ --- Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 810 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8867
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2017-09-08, 18:36   

Hej,

Szablon Marisa zaplanowany został pewnie pod poziome zdjęcia, które wyświetlane są na całą szerokość szpalty bloga. Można to jednak dość prosto zmodyfikować i sprawić aby pionowa grafika wyświetlała się na środku.

Odszukaj w kodzie taki fragment:

Kod

<div>
<b:if cond='data:post.firstImageUrl'>
<a expr:href='data:post.url'>
<img class='post-thumb' expr:alt='data:post.title' expr:src='data:post.firstImageUrl'/>
</a>
</b:if>
<div expr:id='&quot;summary&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script type='text/javascript'>createsummary(&quot;summary<data:post.id/>&quot;);</script>
</div>
a następnie jedynie <div> zamień na:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
dzięki temu zyskamy selektor, któremu możemy przypisać odpowiedni styl.

Druga modyfikacja wymaga dodania do sekcji CSS takiego kodu:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Zapisujemy zmiany i gotowe.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
MagdaW 
Blogger.Klub

Dołączyła: 08 Wrz 2017
Posty: 0

Wysłany: 2017-09-08, 22:32   

Z pierwszym kodem nie było problemu, ale nie wiem w którym miejscu sekcji CSS wkleić drugi kod.
Próbowałam też wklejenia kodu po wejściu Motyw - Dostosuj - Zaawansowane - Dodaj arkusz CSS, ale nic to nie daje.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 810 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8867
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2017-09-08, 23:14   

Opcje opisane są w zalinkowanym wyżej temacie (celowo odsyłam do wyjaśnień przy nieco trudniejszych terminach / czynnościach). Pole na CSS w "Dostosuj" jest jedną z nich. Nie widzę drugiego kodu w źródle bloga. Po wklejeniu tego i zastosowaniu zmian nie ma efektu? a jak wejdziesz ponownie do tej zakładki to wstawiony kod jest w niej widoczny? Jeżeli pole zostaje puste, to znaczy, że coś poszło nie tak.

// edit

Jeżeli nie zadziała w Zaawansowanych, to edytuj kod HTML szablonu, rozwiń sekcję <b:skin> i wstaw tam, zgodnie ze schematem. Nie uszkodź pozostałych elementów.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
MagdaW 
Blogger.Klub

Dołączyła: 08 Wrz 2017
Posty: 0

Wysłany: 2017-09-09, 14:44   

Udało mi się znaleźć miejsce do wklejenia w kodzie html, zadziałało, bardzo dziękuję za pomoc :)
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 810 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8867
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2017-09-09, 15:54   

Taka mała uwaga jeszcze wiązana z Twoim blogiem. Na ekranie mojego netbooka (1366x768) widzę: pasek nawigacyjny, górne menu, nagłówek i pasek z kategoriami. Muszę przewinąć stronę w dół żeby zobaczyć pierwszy wpis. Warto rozważyć pomniejszenie tej sekcji tak, żeby po wczytaniu zawartości widoczny był chociaż tytuł i fragment zdjęcia.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2019 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz