Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
MagdaW 
Blogger.Klub

Dołączyła: 08 Wrz 2017
Posty: 0

  Wysłany:    [Szablon Marisa] Jak wyśrodkować zdjęcie z pierwszego posta?

Witam.
Mam problem ze zdjęciami znajdującymi się na stronie głównej przy każdym nowym poście. Znajdują się one po lewej stornie, zamiast być wyśrodkowane. Kiedy wchodzimy w konkretny post, zdjęcia są już ładnie wyśrodkowane. Psuje to efekt wizualny, ponieważ jest to widoczne od razu po wejściu na blog. Zaznaczę, że data, tytuł i opis posta są wyśrodkowane.
Adres bloga gdzie można to zobaczyć:

Kod

https://codziennoscodkuchni.blogspot.com/
 
  podziel się tym postem na:






Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do społeczności na G+ --- Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 781 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8777
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2017-09-08, 17:36   

Hej,

Szablon Marisa zaplanowany został pewnie pod poziome zdjęcia, które wyświetlane są na całą szerokość szpalty bloga. Można to jednak dość prosto zmodyfikować i sprawić aby pionowa grafika wyświetlała się na środku.

Odszukaj w kodzie taki fragment:

Kod

<div>
<b:if cond='data:post.firstImageUrl'>
<a expr:href='data:post.url'>
<img class='post-thumb' expr:alt='data:post.title' expr:src='data:post.firstImageUrl'/>
</a>
</b:if>
<div expr:id='&quot;summary&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div>
<script type='text/javascript'>createsummary(&quot;summary<data:post.id/>&quot;);</script>
</div>
a następnie jedynie <div> zamień na:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
dzięki temu zyskamy selektor, któremu możemy przypisać odpowiedni styl.

Druga modyfikacja wymaga dodania do sekcji CSS takiego kodu:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Zapisujemy zmiany i gotowe.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
MagdaW 
Blogger.Klub

Dołączyła: 08 Wrz 2017
Posty: 0

Wysłany: 2017-09-08, 21:32   

Z pierwszym kodem nie było problemu, ale nie wiem w którym miejscu sekcji CSS wkleić drugi kod.
Próbowałam też wklejenia kodu po wejściu Motyw - Dostosuj - Zaawansowane - Dodaj arkusz CSS, ale nic to nie daje.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 781 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8777
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2017-09-08, 22:14   

Opcje opisane są w zalinkowanym wyżej temacie (celowo odsyłam do wyjaśnień przy nieco trudniejszych terminach / czynnościach). Pole na CSS w "Dostosuj" jest jedną z nich. Nie widzę drugiego kodu w źródle bloga. Po wklejeniu tego i zastosowaniu zmian nie ma efektu? a jak wejdziesz ponownie do tej zakładki to wstawiony kod jest w niej widoczny? Jeżeli pole zostaje puste, to znaczy, że coś poszło nie tak.

// edit

Jeżeli nie zadziała w Zaawansowanych, to edytuj kod HTML szablonu, rozwiń sekcję <b:skin> i wstaw tam, zgodnie ze schematem. Nie uszkodź pozostałych elementów.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
MagdaW 
Blogger.Klub

Dołączyła: 08 Wrz 2017
Posty: 0

Wysłany: 2017-09-09, 13:44   

Udało mi się znaleźć miejsce do wklejenia w kodzie html, zadziałało, bardzo dziękuję za pomoc :)
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 781 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8777
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2017-09-09, 14:54   

Taka mała uwaga jeszcze wiązana z Twoim blogiem. Na ekranie mojego netbooka (1366x768) widzę: pasek nawigacyjny, górne menu, nagłówek i pasek z kategoriami. Muszę przewinąć stronę w dół żeby zobaczyć pierwszy wpis. Warto rozważyć pomniejszenie tej sekcji tak, żeby po wczytaniu zawartości widoczny był chociaż tytuł i fragment zdjęcia.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2017 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:


Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz