Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Przesunięty przez: Htsz
2014-02-04, 05:07
Autor Wiadomość
Alchelor 
Blogger.Klub


Wiek: 29
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 31
Miasto: Argonath

Wysłany:    [blogger] Marquee Scroller - przerwy w przewijaniu

Hej,
Czy ktoś wie jaką komendę dodać do scrollera na www.konwenty-poludniowe.pl (po prawej stronie pod gadżetem facebooka), żeby nie było pustej przestrzeni przed i za scrollowanymi tam bannerami? Chodzi o to by przewijanie było ciągłe... Może jakiś javascript? Ktoś coś wie? I jeszcze gdyby ktoś wiedział jak zrobić by po najechaniu kursorem na dół scrollera przewijało w dół i im niżej tym szybciej i to samo z górą a po najechaniu na środek zatrzymywało by się. Rozumiecie o co mi chodzi? Próbowałem onmousemove, ale coś i z tym słabo idzie :-). Z góry dzięki i pozdrawiam :-).
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 814 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8933
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-04, 06:21   banery przesuwające się pionowo

Korzystasz ze znacznika, którego się już nie powinno stosować. Taki jego urok, że przewija się z pustym polem - a raczej przewija ekran do końca i potem zaczyna od nowa.

Znalazłem coś takiego:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
spróbuj wkleić do gadżetu HTML i uzupełnić swoimi bannerami (zamiast TUTAJ-WKLEJ-BANNERY-RAZEM-Z-HTML).

Inne rozwiązanie.
wklejasz przed </head>:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
uzupełniasz obrazkami i adresami stron. Następnie w gadżecie lub w kodzie bloga dodajesz:

Kod

<div id="m1" class="scroller"></div>
Można też ustalić jakiś styl dla tego elementu:

Kod

.scroller {
height: 500px;
overflow: hidden;
width: 60px;
}
Zapisujesz zmiany i gotowe.
Drugie rozwiązanie (pionowy pasek z zalinkowanymi banerami) to połączenie dwóch kodów stąd:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Alchelor 
Blogger.Klub


Wiek: 29
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 31
Miasto: Argonath

Wysłany: 2014-02-04, 13:48   

Przy pierwszym rozwiązaniu nie wyświetla mi się nic. Tak jakby gadżet był pusty...

Przy tym drugim mam natomiast inny problem. Blogger nie chce mi przepuścić kodu gdyż: Błąd podczas analizowania pliku XML, wiersz 713, kolumna 855: Element type maxa must be followed by either attribute specifications, > or />.

EDIT: Może gdybym zapisał skrypt w notatniku.js i wrzucił na zewnętrzny serwer a w head umieścił <script src='LINK DO SKRYPTU' type='text/javascript'/> to by chwyciło?

EDIT2: Niestety nie działa, ale może coś pokręciłem. Usunąłem oczywiście tagi <Script> na początku i na końcu, ale skrypt wygląda jakby mu czegoś brakowało :-). Nie wiem. Nie znam się na Javascript.

EDIT3: Działa jednak, ale jest tragiczny. Ciężko cokolwiek zmienić, obrazki na siebie nachodzą, cały gadżet nachodzi na górny gadżet, w stylach nie bardzo mogę cokolwiek zmienić, nie mogę(nie umiem) ustawić parametrów obrazków takich jak wielkość etc...

Jednak znalazłem idealny skrypt dla moich potrzeb. Ma jednak jedną wadę... Przesuwa się jedynie na boki a ja potrzebuję pionowo. Ktoś wie jak to zmienić? Link: http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex2/crawler/
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 814 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8933
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-04, 17:21   

Alchelor napisał/a:

znalazłem idealny skrypt dla moich potrzeb. Ma jednak jedną wadę... Przesuwa się jedynie na boki a ja potrzebuję pionowo. Ktoś wie jak to zmienić?
według opisów parametrów na dole tej strony masz do wyboru prawo/lewo.

Alchelor napisał/a:

Przy tym drugim mam natomiast inny problem. Blogger nie chce mi przepuścić kodu gdyż: Błąd podczas analizowania pliku XML, wiersz 713, kolumna 855: Element type maxa must be followed by either attribute specifications, > or />.

Alchelor napisał/a:

skrypt wygląda jakby mu czegoś brakowało :-). Nie wiem. Nie znam się na Javascript.
też się nie znam, przykład działa na zwykłej stronie:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Bloggerowi brakowało CDATA. Poprawiłem kod tego drugiego i zaskoczył mi na testowym blogspocie.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Alchelor 
Blogger.Klub


Wiek: 29
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 31
Miasto: Argonath

Wysłany: 2014-02-04, 17:34   

Htsz napisał/a:

Alchelor napisał/a:



znalazłem idealny skrypt dla moich potrzeb. Ma jednak jedną wadę... Przesuwa się jedynie na boki a ja potrzebuję pionowo. Ktoś wie jak to zmienić?


według opisów parametrów na dole tej strony masz do wyboru prawo/lewo.


No właśnie. A ja potrzebuję z dołu w górę ;-).

Cytat

też się nie znam, przykład działa na zwykłej stronie:


Owszem, ale tam są gify o stałym, określonym już wcześniej rozmiarze. Ja potrzebuję autoskalowania tak jak mam u siebie w HTML. Poza tym nie idzie im ustawić żadnych sensownych wartości. Nie mogłem ich wyśrodkować CSS'em, że o innych parametrach nie wspomnę. I tak jak mówiłem, obrazki wyjeżdżają sporo poza obszar gadżetu. Nie mogę też zrobić raki w CSS'ie bo skrypt nie jest określonym blokiem, tylko wyświetl się na tle. Jeżeli postawiłbym gadżet dodatkowo pod tym scrollerem to bannery przesuwały by mi się na tym gadżecie...
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 814 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8933
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-04, 18:12   

Przecież skrypt wyświetla się w DIV, więc dlaczego nie jest określonym blokiem? Ustawiasz CSS dla tego diva i elementów w środku (obrazy, linki), może warto wrócić do czytania podstaw HTML/CSS?

Jedynym minusem jest ustawienie obrazów z lewej, bo są pozycjonowane absolutnie, ale w Twoim marquee obrazy też tak przelatują. Grafiki można ujarzmić, wystarczy ustawić maksymalną szerokość dla .scroller img => Jak ustawić jednakowy rozmiar zdjęć na blogu?.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Alchelor 
Blogger.Klub


Wiek: 29
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 31
Miasto: Argonath

Wysłany: 2014-02-04, 18:33   

Htsz napisał/a:

rzecież skrypt wyświetla się w DIV, więc dlaczego nie jest określonym blokiem? Ustawiasz CSS dla tego diva i elementów w środku (obrazy, linki), może warto wrócić do czytania podstaw HTML/CSS?


Ale cały skrypt nie ma określonego miejsca. Niby są wymiary, ale kiedy nakładam obramowanie to nie ma obramowania naokoło całości a tylko milimetr na samej górze a obrazki latają pod tym. To samo jak dodam gadżet pod scroller. Obrazki przewijają się NA gadżecie poniżej.

Htsz napisał/a:

Jedynym minusem jest ustawienie obrazów z lewej, bo są pozycjonowane absolutnie, ale w Twoim marquee obrazy też tak przelatują. Grafiki można ujarzmić, wystarczy ustawić maksymalną szerokość dla .scroller img Jak ustawić jednakowy rozmiar zdjęć na blogu?.


Też odpada bo niektóre są mniejsze. Choćby jeden teraz mamy kwadratowy, który jest o wiele mniejszy i musi być wyśrodkowany i nie tak szeroki jak reszta.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 814 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8933
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-04, 18:55   

Alchelor napisał/a:

Ale cały skrypt nie ma określonego miejsca. Niby są wymiary, ale kiedy nakładam obramowanie to nie ma obramowania naokoło całości a tylko milimetr na samej górze a obrazki latają pod tym. To samo jak dodam gadżet pod scroller. Obrazki przewijają się NA gadżecie poniżej.
może kolidują ze sobą jakieś style. Na moim przykładzie masz te przewijaki z obramowaniem a na stronach, które podałem jako źródło wpasowane dodatkowo w treść.

Alchelor napisał/a:

Też odpada bo niektóre są mniejsze. Choćby jeden teraz mamy kwadratowy, który jest o wiele mniejszy i musi być wyśrodkowany i nie tak szeroki jak reszta.
podstawy panie, podstawy. Maksymalna szerokość oznacza tyle samo co "nie większe niż ustalona wartość". Zatem mały będzie małym a ogromny będzie pomniejszony.
O wyśrodkowaniu pisałem, ale jak się nie podoba, to przynajmniej wiesz czego szukać - jakiegoś javascript/jquery.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 814 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8933
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-04, 23:33   

Dzięki Alabastrovej trafiłem jeszcze na temat, w którym podawałem kilka stron z takimi skryptami => przewijanie obrazków
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Alchelor 
Blogger.Klub


Wiek: 29
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 31
Miasto: Argonath

Wysłany: 2014-02-05, 20:42   

Poradziłem sobie w końcu. Temat do zamknięcia.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 814 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8933
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-02-05, 23:52   

Alchelor napisał/a:

Poradziłem sobie w końcu. Temat do zamknięcia.
a może byś napisał jak? czy następnym razem mam odpisać na Twoje pytanie tak: "Wiem jak zrobić. Temat do zamknięcia"?
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Alchelor 
Blogger.Klub


Wiek: 29
Dołączył: 18 Gru 2013
Posty: 31
Miasto: Argonath

Wysłany: 2014-02-06, 00:34   

Efekt: www.Konwenty-Poludniowe.pl (po prawej nieco niżej). Najedźcie kursorem w różne miejsca scrollera, żeby zobaczyć o co chodzi ;-).


Zainstalowałem skrypt stąd: http://home.comcast.net/~...r/crawlerca5.js (prawy przycisk + zapisz jako), wrzuciłem na zewnętrzny serwer i w <head> umieściłem odnośnik do skryptu w ten sposób:

Kod

<script src='LINK DO SKRYPTU' type='text/javascript'>

/* Text and/or Image Crawler Script v1.53 (c)2009-2011 John Davenport Scheuer
as first seen in http://www.dynamicdrive.com/forums/
username: jscheuer1 - This Notice Must Remain for Legal Use
*/

</script>


Poniżej zamieściłem jeszcze parametry skryptu:

Kod

<script type='text/javascript'>
marqueeInit({
uniqueid: 'mycrawler',
style: {
'padding': '0px',
'width': '310px',
'height': '600px'
},
inc: 5, //speed - pixel increment for each iteration of this marquee's movement
mouse: 'cursor driven', //mouseover behavior ('pause' 'cursor driven' or false)
moveatleast: 2,
neutral: 150,
savedirection: true,
random: false
});
</script>


Zamieszczam też link do samego skryptu i informacji na jego temat: http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex2/crawler/

A jak uzyskałem pion i przesuwanie w górę zamiast w bok? Wystarczyło podać w stylu diva marqueev.

Reszta to właściwie czysty HTML i CSS. Poniżej przykład ze strony skryptu:

Kod

<div class="marquee" id="mycrawler2">
<img src="http://img42.imageshack.us/img42/6331/beachgl.jpg" /> <img src="http://img222.imageshack.us/img222/8854/waterox.jpg" /> <img src="http://img405.imageshack.us/img405/7314/cocovv.jpg" /> <img src="http://img853.imageshack.us/img853/5038/bonsaiy.jpg" />
</div>


Skrypt reaguje na położenie kursora w przesuwających się bannerach, przesuwając je w obie strony szybciej i wolniej. Na środku zatrzymuje się.

Trochę chaotycznie, ale chyba zrozumiale.
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2020 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz