problem nadmiernego używania tabeli i osadzonych divów dotyczy szczególnie blogów, dlatego postanowiłem otworzyć dyskusję o tym może ci co nie przywiązywali do tego uwagi zaciekawią się tematem
na blogu Piotra Petrusa - pisze o standardach sieciowych, polecam lekture jego bloga - znalazłem dzisiaj post z tematem "Dlaczego korzystamy ze stylów?" i informacją o tej animacji:
ukazuje ona w dość prosty sposób jak bardzo używanie styli ułatwia prace ze strnami
a jak jest u was ? idziecie na łatwizne poprzez generatory kodu ?
budujecie swoje strony na podstawie starych, kiedy wyszukanych/napisanych kodów, czy staracie się tworzyć je stosując arkusze styli i alternatywy opisane na stronie osiołka ?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 14 razy Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 834
Wysłany:
2006-11-29, 22:47
Jak mam szkielet szablonu, to znaczy samo ustawienie divow to zastanawiam sie czy szablon, ktory chce teraz zrobic ma takie samo ustawienie divow. Jezeli tak to biore z niego wszystko i zmieniam CSS.
Juz od dawna nie zrobiłam żadnego szablonu tabelkowego i tez nei zamierzam. Jak sie pomysli, to wszystko sie da
Htsz napisał/a:
idziecie na łatwizne poprzez generatory kodu
A co przez to rozumiesz?
______________________________________________________ Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
poruszyłem ten temat właśnie dlatego, że sporo blogersów używa jeszczearchaicznych metod budowania szablonu na zasadzie 3/4 kodu zastępuje grafika.
zrobienie szkieletu wyjściowego ułatwia mocno prace, właśnie od jakiegoś czasu (ale niestety w małych ilosciach z braku czasu) dokształcam się w tym taki szkielet nawet nie jest zależny od ustawienia divów, bo przecież zmienisz klasy i ten co był z lewej może równie dobrze nagle znaleźć się z prawej
jeden kod i np. 4 style szablonu (na 4 pory roku), za jedną zmianą w kodzie (meta style) zmienia ci sie układ i obrazki, i nie musisz kopiować dodatkow itp z bloga - żyć nie umierać
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 14 razy Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 834
Wysłany:
2006-11-30, 00:07
Htsz napisał/a:
a takie, że wklepujesz treść, zaznaczasz pare rzeczy i ci generuje strone
lol no bez przesady
Htsz napisał/a:
na zasadzie 3/4 kodu zastępuje grafika
tak, zauwazylam - grafika wielkosci tapety. Od razu wiekszosc robi za pattern, albo wysrodkowywuje szablon
Htsz napisał/a:
dokształcam się w tym taki szkielet nawet nie jest zależny od ustawienia divów, bo przecież zmienisz klasy i ten co był z lewej może równie dobrze nagle znaleźć się z prawej
______________________________________________________ Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
KenczaN [Usunięty]
Wysłany:
2007-05-05, 01:08
Jeszcze nie napisałem własnego stylu nigdy bo kompletne zero jestem jeżeli idzie o grafikę i nie mam na to czasu. Własne style tworzę na podstawie styli na licencji GNU GPL gdzie mam wolność przeróbek (oczywiście nie wolno mi się podpisać pod taką pracą dlatego stopka zostaje nieruszona, nie licząc przypadków kiedy korzystam z linków SEO). Spolszczam styl personalizuję go czasem obarczam dodatkowymi skryptami czy to własnymi czy gotowymi rozwiązaniami Jeżeli idzie o blogi to moja metoda w połączeniu z Wordpressem daje całkiem spore możliwości (rzecz jasna nie tak duże jak pisanie własnego stylu ), był też czas kiedy korzystałem tylko z gotowych szkieletów strony dalej opisując resztę strony i kombinując z proporcjami etc. w akruszu css
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).