Kodowanie ISO-8859-2 jest standardem, jednak teraz już wchodzi kodowanie UTF-8, które różni się od ISO-8859-2 tym, że w ISO jest tylko kilka języków środkowoeuropejskich, a w UTF-8chyba wszystkie (w każdym razie wiele więcej niż w ISO). Naprawdę polecam, aby zapisać stronę w tym kodowaniu, klikamy plik > zapisz jako i na dole w ramce kodowanie wybieramy UTF-8... był to tutorial do notatnika
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył/a: 15 Mar 2006 Posty: 269 Miasto: Sosnowiec
Wysłany:
2006-04-21, 19:43
Nie polecam front paga, ale EdHtml - nawet obleci. Dobry plus to jest kolorowa składnia, a także jak piszesz no. <a hre....> i jak kończysz </a> to możesz napisać tylko <, a reszte sa m wkleji
siN, wlasnie sie dowiedzialem ze przy tym kodowaniu polskie znaki zajmuja 2 razy wiecej miejsca...
ja wole iso i watpie zeby ktos mnie przekonal...
______________________________________________________ jestem moron i uzywam painta
a ty
[you]
?
siN [Usunięty]
Wysłany:
2006-04-23, 16:38
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi z kodowaniem bazy, ale wiem że nie mam zamiaru Cię przekonywać. Polskie znaki zajmują 2 razy więcej miejsca? Możliwe, nie wiedziałem o tym
Co do edytorów html, oczywiście że wystarczy notepad, ale polecam także Dreamweaver'a firmy Macromedia.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).