Martyna Pomogła: 1 raz Wiek: 34 Dołączyła: 10 Maj 2009 Posty: 54
Wysłany:
2009-05-28, 10:46
Krzysiek napisał/a:
Fervida napisał/a
Robiłam sobie grzecznie kursik na SZABLONART misuri, chyba każdy przez to kiedyś przeszedł
nie
Ja też od niego zaczynałam . Na początku wszystko wydaje się trudne i niezrozumiałe, a ten kurs całkiem przystępnie tłumaczy, co jest do czego. Jasne, że metoda jest nieco eee... stara, ale kiedy ktoś zrobi nią kilka szablonów, łatwiej będzie mu przeskoczyć na inne. Kiedy zaczynałam, przeczytałam co prawda kurshtml.boo.pl od deski do deski w tym, co mogłoby mi się przydać (tak, tak), ale i tak było ciężko wprowadzić to wszystko w praktykę - czyli co z tego, że coś wiem, skoro nie wiem jak to wykorzystać w szablonie.
Tak jak autorka tematu największy problem miałam z tym właśnie wgrywaniem na serwer. Śmiać mi się chce, jak sobie przypomnę . Wybrałam konto na interii, bo można było wgrać obrazki bezpośrednio z komputera, a kiedy wreszcie pojęłam, o co chodzi z adresem obrazka, czułam się jak Mistrz Robienia Szablonów i od razu wyprodukowałam z siedem jakichś strasznych gniotów .
Dzisiaj to wydaje się śmieszną metodą, zwłaszcza dla kogoś, kto robi bardziej zaawansowane szablony, ale moim zdaniem dla początkującego, jest sporo fajnych wskazówek napisanych prostym językiem.
A z perspektywy czasu uważam, że najlepiej robić coś metodą prób i błędów, no i podpatrywać kawałki kodów u innych. Albo wziąć jakiś szablon i patrząc na źródło strony, obserwować, jak wygląda na szablonie jakaś linijka kodu. A potem wprowadzać jakieś stopniowe urozmaicenia według bardziej zaawansowanych tutoriali i jakoś wejdzie samo . Chyba.
Ugh, mam wrażenie, że moja wypowiedź jest przydługa .
no dokladnie! ja dzięki tej stronie zaczęłam robić szablony i się tym zainteresowałam!
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
Ewa Blogowicz.Friend
Imię: Ewa Pomogła: 1 raz Wiek: 30 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 448 Miasto: okolice Elbląga
Wysłany:
2009-05-28, 17:40
Martyna napisał/a:
Krzysiek napisał/a
Fervida napisał/a
Robiłam sobie grzecznie kursik na SZABLONART misuri, chyba każdy przez to kiedyś przeszedł
nie
Ja też od niego zaczynałam
ja też od tego zaczynałam
______________________________________________________ Marzenia to niczym niezmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie.
● Portfolio ●
Ja także zaczynałem od tego typu rzeczy tyle, ze wtedy nie było tylu kursów a szablony ściągało się ze stron w webringu zabijaciela
pisałem to wcześniej i nadal nie polecam tej metody, szczególnie teraz, nawet jeżeli jest prosta do ogarnięcia, to przestawianie się wcale nie jest bardziej czasochłonne od nauczenia się robienia szablonu normalną metodą, dobrze działającą pod różnymi rozdzielczościami i przeglądarkami.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).