Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2010-04-26, 19:11 WordPress - nowy dział forum
|
|
|
Bez żadnych wstępów przejdźmy do rzeczy. Zwracam się w liczbie mnogiej przede wszystkim do Was, panowie Kryczku i Lapavlo.
Po pierwsze, ostatnie i najważniejsze: nie będziemy jedynym forum dotyczącym WP w Polsce - jest już polski support WordPress, zarówno oficjalny, jak i nieoficjalny. I nie musimy mieć kompleksów z tego powodu, wystarczy że przynajmniej przez początkowy okres istnienia będziemy robić to, co do nas należy - czyli reagować, odpowiadać, pomagać.
Więc moja wizja jest taka:
1. Przy każdej aktualizacji systemu dobrze by było, aby na forum znajdował się wątek na ten temat. Najbliższa (i to duża) aktualizacja to 3.0, gdy tylko wyjdzie - napiszę o tym i zobaczycie jak ja to widzę. W dużym skrócie: "wyszła nowa wersja, poprawiono to i to, dodano to i to, link do pobrania tutaj. Napiszcie, czy udała Wam się aktualizacja i jak zapatrujecie się na zmiany".
Potem możemy się zmieniać. Na przykład ja piszę o 3.0, o wyjściu 3.0.1 pisze Krzysiek, o 3.0.2 Lapavlo - i tak dalej. Grunt, żeby była w tym ciągłość.
2. Trzeba będzie napisać krótką instrukcję dla potencjalnych użytkowników naszego działu - coś w rodzaju regulaminu/FAQ/"zanim zapytasz". Tym też się zajmę, w miarę możliwości będziemy to poprawiać.
3. Zgodnie z sugestią Arka możnaby na razie podzielić dział na dwie części: pomoc oraz tutoriale/porady. Tego pierwszego pewnie nie muszę komentować, w tym drugim dzielilibyśmy się ciekawymi sztuczkami, kruczkami itp. Na pewno warto zrobić spis przydatnych wtyczek dla początkującego blogera oraz linki do galerii szablonów i wpisów zawierających ciekawe zestawienia tychże (co jakiś czas na blogach pojawiają się listy typu "30 best WordPress Themes", więc materiału jest skolko ugodno).
4. Jeśli Arek się zgodzi, to możnaby też puścić mailing do wszystkich użytkowników grupy WordPress. Mogę go zredagować, aby te kilkanaście osób dostało go w momencie oficjalnego startu.
No i na razie tyle, co przychodzi mi do głowy. Słucham Waszych sugestii i pomysłów, co można dodać, co zmienić.
|
|