Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2012-04-16, 08:30 Sprawdzasz czy informacje, które znajdujesz są prawdziwe?
|
|
|
Dzisiaj w czasach rządów facebooka bardzo łatwo podzielić się informacjami ze znajomymi. Prawie każda strona ma pluginy do polubienia lub podzielenia się treścią. Bardzo popularne są także strony typu demotywatory czy kwejk. Na tych stronach wielokrotnie spotkać można grafiki z mądrościami życiowymi, ale czy ktoś weryfikuje to co jest tam napisane?
Sprawdzacie informacje zawarte w tekstach, które czytacie? czy raczej wierzycie na słowo, bo dana strona jest w waszym odczuciu godna zaufania? Przeczytałem dzisiaj na wykopie o tym jak grupka ludzi z forum torg postanowiła zabawić się kosztem użytkowników demotywatorów. Wymyślili sobie historyjkę, w której znany raper wygrywa z chorobą i puścili w Świat. Okazało się, że wystarczyło to by nabić w butelkę kilka tysięcy osób. Zrzut ekranu z forum i trofea (na końcu): http://c.wrzuta.pl/wi1372...83/torg_grubson
Demotywatory mają 1,2mln fanów. W prosty sposób zdezorientowano kilka tysięcy, często podobnie działa telewizja (ma do tego niezłe narzędzia). Politycy mają w tych sprawach czarny pas. Ludzie często popierają pewne inicjatywy a nawet nie wiedzą o co w nich chodzi, prostym przykładem była głośna sprawa ACTA. Oglądałem wywiad, w którym pytano na ulicy różne osoby i wiele z nich nie wiedziało o co chodzi, ale popierali protesty (byli przeciwko acta | nie mogę odnaleźć tego linka).
Wiadomo, że najlepiej manipuluje się masami, ale czy to przypadkiem się nie pogarsza? Mam wrażenie, że jest coraz gorzej. Sam pewnie nie raz dałem się na coś nabrać i nie wiem o tym do teraz.
Innym przykładem jest program "Matura to bzdura " - oglądam czasem i czytam komentarze. Wiadomo, że wybiera się takie odpowiedzi, które nakręcą oglądalność, ale może to jednak manipulacja prawdą? a może rzeczywiście coraz głupsze jest nasze społeczeństwo i nie posiada podstawowej wiedzy? Może ta wiesza jest przekazywana w coraz gorszy sposób i uczniowie nie chcą jej przyswajać? a może wymagania są coraz mniejsze to i ambicja nie wychodzi poza niskie poprzeczki?
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|