Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Zamknięty przez: Htsz
2013-02-21, 19:46
Autor Wiadomość
szalona_ona_lol
[Usunięty]



  Wysłany:    jak zrobić rozwijane menu ?

Jaki jest kod html do rozwijanej listy takiej jak na http://www.kurshtml.boo.pl/ np. CSS

???

[ Dodano: 16-06-2006, 18:19 ]
po lewej stronie ( http://www.kurshtml.boo.pl/ )
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

moron 
Administrator
Forum God


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 01 Sty 2006
Posty: 714
Miasto: litwini wracali?

Wysłany: 2006-06-16, 17:20   

ehhh...
masz to tam opisane w dziale "SKRYPTY" nazywa sie to "menu rozwijane"
______________________________________________________
jestem moron i uzywam painta :wstyd:
a ty
?
 
  podziel się tym postem na:
DjRafi
[Usunięty]



Wysłany: 2008-08-29, 21:23   Problem

Witam serdecznie Wszystkich forumowiczow piszac ten post prosilbym o pomoc mianowicie na swojej www chce zrobic menu rozwijalne aby po najechaniu na przyklad zakladke cos tam rozwijalo sie menu ja moze umieszcze kod html ktory stworzylem a ktos z was powie mi w ktorym miejscu mam wstawic jave :)

Cytat

<html>
<head>
<style type=text/css>
<!--
a:link { color: white; text-decoration: none }
-->
</style>
<title> Power Stacja</title>
</head>
<link rel=stylesheet href=style.css type=text/css>
<table border=0>
<tr>
<center><td width=910><img src=img/logo3.jpg alt=Tu podaj tekst alternatywny /></td>
</tr>

</head>

<div class=chromestyle id=chromemenu>

<td class=m colspan=3>
<a href=index.html>Strona główna</a> *
<a href=index.html>Strona główna</a> *
<a href=index.html>Strona główna</a> *





Screen

prosze o pomoc[img]http://power-stacja.net/screen.JPG[/img]
 
  podziel się tym postem na:
Krzysiek 
WordPress.Klub
Pan Cosiek


Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Pomógł: 17 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Maj 2008
Posty: 3466
Miasto: R-ków.

Wysłany: 2008-08-29, 22:22   

http://www.kurshtml.boo.p..._rozwijane.html

przecież Ci tam pisze że po head :looka:
 
  podziel się tym postem na:
miglu149 
mm1

Imię: Piter
Pomógł: 30 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Lip 2008
Posty: 2220

Wysłany: 2008-08-30, 11:08   

Tak jak na stronie. Tutaj w sekcji <head> umieszczasz:

Kod

<script type="text/javascript" src="menu.js"></script>

Ale wcześniej tworzysz plik "menu.js" i wklejasz do niego poniższy kod:

Kod

/**
* @author Sławomir Kokłowski {@link http://www.kurshtml.boo.pl}
* @copyright NIE usuwaj tego komentarza! (Do NOT remove this comment!)
*/

function Menu(id, style, otworz, wysun, czasRozwin, czasZwin, czasOtworz, czasZamknij, nieInicjalizuj)
{
if (typeof czasRozwin == 'undefined' || czasRozwin < 0) czasRozwin = 25;
if (typeof czasZwin == 'undefined' || czasZwin < 0) czasZwin = 25;
if (typeof czasOtworz == 'undefined' || czasOtworz < 0) czasOtworz = 250;
if (typeof czasZamknij == 'undefined' || czasZamknij < 0) czasZamknij = 500;

var url = unescape(window.location.href);
var base = window.location.protocol + '//' + window.location.host + window.location.pathname.replace(/[^\/\\]+$/, '');

if (style)
{
if (style.indexOf(':') < 0)
{
document.getElementById(id).className += ' ' + style;
}
else
{
style = style.replace(/(^\s+|(\s|;)+$)/g, '').split(/\s*;\s*/);
for (var i = 0; i < style.length; i++)
{
style[i] = style[i].split(/\s*:\s*/);
for (var j = 0, c, property = ''; j < style[i][0].length; j++)
{
c = style[i][0].charAt(j);
property += c == '-' ? style[i][0].charAt(++j).toUpperCase() : c.toLowerCase();
}
eval('document.getElementById("' + id + '").style.' + property + ' = "' + style[i][1].replace(/"/g, '\\"') + '"');
}
}
}

for (var i = 0; i < document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt').length; i++)
{
var dd = new Array();
var el = document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i].nextSibling;
var nodeName;
while (el && (nodeName = el.nodeName.toLowerCase()) != 'dt')
{
if (nodeName == 'dd')
{
el._dt = document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i];
if (otworz)
{
el.onmouseover = function()
{
clearTimeout(this._dt._timoutID);
this._dt._displayed = false;
this._dt.onclick();
}
el.onmouseout = function()
{
clearTimeout(this._dt._timoutID);
var dt = this._dt;
this._dt._timoutID = setTimeout(function () { dt._displayed = true; dt.onclick(); }, czasZamknij);
};
}
dd[dd.length] = el;
}
el = el.nextSibling;
}
document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i]._dd = dd;
document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i]._timoutID = null;
document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i]._displayed = false;
document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i].onclick = function()
{
clearTimeout(this._timoutID);
if (!this._displayed)
{
var el = this.parentNode.getElementsByTagName('dt')[0];
while (el)
{
if (el.nodeName.toLowerCase() == 'dt' && el != this)
{
el._displayed = false;
if (czasZwin) display(el, 0);
else display(el);
}
el = el.nextSibling;
}
}
this._displayed = !this._displayed;
if (this._displayed && czasRozwin || !this._displayed && czasZwin) display(this, 0);
else display(this);
};
if (otworz)
{
document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i].onmouseover = function()
{
clearTimeout(this._timoutID);
var dt = this;
this._timoutID = setTimeout(function () { dt._displayed = false; dt.onclick(); }, czasOtworz);
};
document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[i].onmouseout = function()
{
clearTimeout(this._timoutID);
var dt = this;
this._timoutID = setTimeout(function () { dt._displayed = true; dt.onclick(); }, czasZamknij);
};
}
}

start(document.getElementById(id).getElementsByTagName('dt')[0]);

function start(dt)
{
var hide = true;
var el = dt;
while (el)
{
var nodeName = el.nodeName.toLowerCase();
if (nodeName == 'dt')
{
dt = el;
hide = true;
}
if (nodeName == 'dt' || nodeName == 'dd')
{
if (!nieInicjalizuj && el.getElementsByTagName('a').length)
{
var active = el.getElementsByTagName('a')[0].href && unescape(el.getElementsByTagName('a')[0].href) == url;
if (!active)
{
var rel = el.getElementsByTagName('a')[0].getAttribute('rel');
if (rel)
{
var matches = (' ' + rel + ' ').match(/\s+Collection\(([^)]+)\)\s+/i);
if (matches)
{
matches = matches[1].split(',');
for (var k = 0; k < matches.length; k++)
{
if (/^[\/\\]/.test(matches[k])) matches[k] = window.location.protocol + '//' + window.location.host + matches[k];
else if (!/^[a-z0-9]+:/i.test(matches[k])) matches[k] = base + matches[k];
if (unescape(matches[k].replace(/[\/\\]\.([\/\\])/g, '').replace(/[^\/\\]+[\/\\]\.\.[\/\\]/g, '')) == url)
{
active = true;
break;
}
}
}
}
}
if (active)
{
el.className = (el.className ? el.className + ' ' : '') + 'active';
dt._displayed = true;
display(dt);
hide = false;
var el_parentNode = el.parentNode;
while (el_parentNode != document.getElementById(id))
{
if (el_parentNode.nodeName.toLowerCase() == 'dd')
{
var el_sibling = el_parentNode.previousSibling;
while (el_sibling)
{
if (el_sibling.nodeName.toLowerCase() == 'dt')
{
el_sibling._displayed = true;
display(el_sibling)
break;
}
el_sibling = el_sibling.previousSibling;
}
}
el_parentNode = el_parentNode.parentNode;
}
}
}
}
if (nodeName == 'dd')
{
if (hide) el.style.display = 'none';
start(el.getElementsByTagName('dt')[0]);
}
el = el.nextSibling;
}
}

function display(dt, i)
{
if (typeof i == 'undefined')
{
for (var i = 0; i < dt._dd.length; i++)
{
dt._dd[i].style.display = dt._displayed ? 'block' : 'none';
if (!dt._displayed)
{
for (var j = 0; j < dt._dd[i].getElementsByTagName('dt').length; j++)
{
dt._dd[i].getElementsByTagName('dt')[j]._displayed = false;
display(dt._dd[i].getElementsByTagName('dt')[j]);
}
}
}
}
else if (i < dt._dd.length)
{
var dir = wysun ? !dt._displayed : dt._displayed;
var n = dir ? i : dt._dd.length - 1 - i;
dt._dd[n].style.display = dt._displayed ? 'block' : 'none';
if (!dt._displayed)
{
for (var j = 0; j < dt._dd[n].getElementsByTagName('dt').length; j++)
{
dt._dd[n].getElementsByTagName('dt')[j]._displayed = false;
display(dt._dd[n].getElementsByTagName('dt')[j]);
}
}
dt._timoutID = setTimeout(function() { display(dt, i + 1); }, dt._displayed ? czasRozwin : czasZwin);
}
}
}

i w <body> tam gdzie chcesz, aby bylo menu wstawiasz:

Kod

Zaznacz kod
<dl id="menu0">
<dt>Nagłówek 1</dt>
<dd>Element 1.1</dd>
<dd>Element 1.2</dd>
<dd>Element 1.3</dd>
<dt>Nagłówek 2</dt>
<dd>Element 2.1</dd>
<dd>Element 2.2</dd>
<dd>Element 2.3</dd>
<dt>Nagłówek 3</dt>
<dd>Element 3.1</dd>
<dd>Element 3.2</dd>
<dd>Element 3.3</dd>
</dl>

I musisz oczywiście zmienić nazwy nagłówków i elementów.
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2020 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz