werka
Blogger.Klub
Dołączyła: 23 Maj 2012 Posty: 82
|
Wysłany:
2012-05-25, 12:16 [Kuchnia włoska] Penne z serkiem mascarpone i parmezanem
|
|
|
To moja ulubiona Kuchnia. Nie znalazłam jeszcze takiego tematu w Kulinariach.
I zgodnie z propozycją Administrator - specjalnie Arku dla Ciebie , przepis, który jak mówi mój mąż zwala go z nóg, za każdym razem pomimo, że czasami życzy sobie to 2 razy w tygodniu.
Penne z serkiem mascarpone i parmezanem
Składniki:
500g dojrzałych pomidorów - mogą być myślę z puszki, albo sok pomidorowy (jak na 2 osoby to mała butelka Ci wystarczy) my akurat zaprawiamy pomidory więc daje ze słoika, chyba że masz blender to najlepiej zmiksować świeże pomidory
50 g masła
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek serkma mascarpone - najlepszy i najtańszy z Piątnicy daję tak 3,5 łyżki i próbuję, potem dodaję według uznania
1/2 łyżeczki chili w proszku - ja nie daje
sól
12 świeżych listków bazylii, porwanych - bez świeżych nie smakuje tak dobrze
400g makaronu penne
6 łyżek świeżego parmezanu plus parmezan do podania - musi być oryginalny
Wykonanie:
1. Pomidory włożyć do miski i sparzyć (chyba, że masz w innej postaci - podaje standard) Zostawić na 30 sek. obrać i pokroić.
2. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać masło i dodać rozgnieciony czosnek. Smażyć minutę, aż zmięknie (Uważać, żeby się nie przypalił)następnie dodać pomidory i smażyć kolejne 2-3 min, od czasu do czasu mieszając.
3. Do pomidorów dodać koncentrat, dusić 2 minuty, wmieszać serek mascarpone i doprowadzić do wrzenia.
4.Doprawić do smaku solą i chilii. Sos przełożyć do miski dodać listki bazylii i przykryć.
5.Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać i posypać parmezanem + podawać parmezan w osobnym naczyniu.
Prócz ugotowania makaronu, sos zajmuje mi jakieś 6 min roboty.
Polecam, to jest naprawdę przepyszne
|
Ostatnio zmieniony przez werka 2012-05-25, 13:25, w całości zmieniany 2 razy |
|