Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
werka 
Blogger.Klub

Dołączyła: 23 Maj 2012
Posty: 82

Wysłany:    Przetwory

Ostatnio zastanawiałam się czy są jeszcze ludzie (może dla niektórych idioci), którzy bawią się w domowe przetwory jak np. ja... czy są tak pochłonięci obowiązkami i myślą o tym, że wszystko jest przecież w sklepie, że potrawy, które robią (o ile w ogóle je przyrządzają sami) są z produktów typowo kupnych. A Wy? Co wolicie, co myślcie?
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 39
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8949
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-09-14, 01:08   

ja bym wolał własne, ale za leniwy jestem. Na blogach kulinarnych widuję czasem (bo nie śledzę na bieżąco), że panie robią różne rzeczy do słoików. Ja ostatnio miałem okazję jeść ogórki konserwowe w wykonaniu mojego taty (z pomocą kobiecej reki ;) ) - były bardzo smaczne.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
Alabastrova 
Ownlog.Klub


Pomogła: 8 razy
Wiek: 35
Dołączyła: 16 Lip 2012
Posty: 555

Wysłany: 2012-09-14, 01:37   

Moja mama dba o to by co roku zrobić ogórki do słoików, zarówno te octowe jak i małosolne (kiszone?). Prócz tego jest papryka z miodem, ogrom grzybków najróżniejszego gatunku (ja kocham kołpaczki i kurki, rydze wielbię miłością absolutną ;P), cukinia i róznego rodzju sałatki/mieszanki warzywne octowe.

Ja w tym roku z racji nieobecności mamy podjęlam się wyzwania zrobienia ogórków małosolnych na zjedzenie tu i teraz, i powiem Wam, że wyszły <duma!> :D Może to zapowiedź kolejnych przetworów, a może jednorazowy wyskok, tego nie wiem ale nauczona jestem od małego jak sie robi równego rodzaju przetwory (dżemy, bigos do zamrazarki itepe itede) więc przepisy znam, aby chęci się znalazły i możemy działać ;)

Mąż będzie miał ze mną Raj ;)
______________________________________________________
Gdyby jutra miało nie być . . .
 
  podziel si� tym postem na:
werka 
Blogger.Klub

Dołączyła: 23 Maj 2012
Posty: 82

Wysłany: 2012-09-14, 19:16   

Alabastrova napisał/a:

małosolne (kiszone?


małosolne to nie Kiszone :) to małosolne :D nie dokiszone ;)

ja zaprawiam co roku pomidory, to jest mój nieodzowny zapas, wiecie jaka jest pycha pomidorówka z takiego domowego soku :) mniam... moja Mama mówi, że chyba powariowałyśmy, kto w dzisiejszym świecie bawi się w zaprawianie ;p

a w tym roku wzięłam się za mus jabłkowy z cynamonem, no i z mamą ogórki kiszone, korniszone, sałatki z ogórków.

a z teściową robię, kompoty i to ona zdradziła mi tajemnicę, na najlepszy kompot pod słońcem. Nawet moja Babcia tego nie wiedziała. :D

jesteśmy tacy trochę ekologiczni nie ;p?
 
  podziel si� tym postem na:
gruszkazfartuszka 
WordPress.Klub


Imię: Marysia
Wiek: 35
Dołączyła: 29 Wrz 2012
Posty: 20

Wysłany: 2012-09-29, 12:58   

Mi niestety brakuje czasu i... miejsca na przechowywanie :( Nie mam ani piwnicy, ani spiżarni, więc zostaje mi tylko jedna szafka w kuchni, która już jest wypełniona po brzegi. Jak już coś robię, to w małych ilościach, tak na max 3 słoiki.
______________________________________________________
http://gruszkazfartuszka.pl/ - cooking for dummies :)
 
  podziel si� tym postem na:
arcoiris 
WordPress.Klub


Imię: Agnieszka
Wiek: 36
Dołączyła: 15 Lip 2011
Posty: 70
Miasto: Kraków

Wysłany: 2012-09-30, 10:36   

Przetwory tylko własne! Moi dziadkowie zawsze robią swoje przetwory jak i rodzice, to czemu ja mam kupować? Także robię sama, albo korzystam ze zrobionych przez nich.
 
  podziel si� tym postem na:
Agatonek 
Blogger.Klub

Dołączyła: 28 Sie 2012
Posty: 125

Wysłany: 2012-11-10, 22:34   

Ja jadam tylko dżemy własnej roboty. Cały sezon przerabiam co rusz jakieś owoce, a potem w zimie mogę się delektować smakiem własnych dżemików, sosów, itp.

Moim faworytem są powidła śliwkowe takie prawdziwie niesłodzone :D
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 39
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8949
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-11-11, 17:42   

Agatonek, aż ślinka cieknie. Masz może zdjęcia swoich przetworów?
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
Agatonek 
Blogger.Klub

Dołączyła: 28 Sie 2012
Posty: 125

Wysłany: 2012-11-11, 18:02   

Htsz napisał/a:

Agatonek, aż ślinka cieknie. Masz może zdjęcia swoich przetworów?

Miałam zdjęcie małej części moich przetworów jakiś czas temu na blogu. Ale zdjęcia całości nie mam. Za ciemno w piwnicy na zdjęcia ;)
 
  podziel si� tym postem na:
Arsenic 
Blogger.Klub


Imię: Aleksandra
Dołączyła: 06 Lis 2012
Posty: 27

Wysłany: 2012-11-12, 22:45   

Ja co roku robię kilkanaście słoików z ogórkami z chili. Boskie.
Mieszkając w domu rodzinnym często robiłam konfitury z róży, jarzębiny albo pigwę w cukrze... Oj, pigwa do herbaty wymiatała, mmmm...
______________________________________________________
Naturalnie, z przekorą:
www.Arsenic.pl
 
  podziel si� tym postem na:
taolka 
Blogger.Klub

Dołączyła: 28 Lut 2013
Posty: 23
Miasto: Kołobrzeg

Wysłany: 2013-03-02, 16:40   

Też robię, różności. Suszę, mrożę, przetwarzam, zależnie od surowca i czasu. Uwielbiam się w to bawić, tyle że mieszkając na tzw. stancji nie dysponuję miejscem na przechowywanie niestety, więc przetwarzam w małych ilościach i zwł. to, co nieosiągalne w sklepach: konfitura z płatków róży, miodek mniszkowy.
______________________________________________________
Mój kawałek bloggerskiej podłogi:
http://kobietart.blogspot.com/
 
  podziel si� tym postem na:
Lui M 
Blogger.Klub


Dołączyła: 09 Mar 2013
Posty: 59
Miasto: Ukraina

Wysłany: 2013-03-19, 21:16   

Ja tak samo robie rozne przetowy, nie rowniaja sie one z kupnymi. Gdy w zime sie je otwiera to tak jakby otwieralo sie koniec lata zamkniety w sloiku - ten zapach, smak...hmmm :)
A poza tym jak sie robi wlasne, to jestesmy pewni, ze nie ma tam zadnych konserwantow, ulepszaczy itp - sa zdrowsze :)
______________________________________________________
www.polkanakresach.blogspot.com
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2024 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony blogów i stron na wordpress
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz