Wysłany:
2011-09-08, 21:02Firefox 6.0.2 i Gmail Manager 0.6.4.1 - nie loguje
Dzisiaj po automatycznej aktualizacji Firefox do wersji 6.0.2 mój Gmail Manager w wersji 0.6.4.1 odmówił posłuszeństwa. Poniżej zaprezentuję spolszczoną wersję instrukcji jak sobie poradzić z tym problemem (gdyby komuś przytrafiło się to co mi ) do czasu wydania poprawki do wtyczki.
Objawy:
gmail manager w kółko prosi o zalogowanie się - nie da się zalogować przez niego na konto (lub konta).
Rozwiązanie:
korzystam z Windows 7, więc będzie to na przykładzie układu katalogów w Win7.
1. Przechodzimy do katalogu Firefox, ale nie tego głównego (czyli w "Program Files" lub "pliki programów x86"), tylko do :
Partycja z systemem Użytkownicy NazwaNaszegoProfilu AppData Roaming Mozilla Firefox Profiles xxxxx.default (powinien być tylko jeden folder) extensions {582195F5-92E7-40a0-A127-DB71295901D7}
2. Edytujemy plik (najlepiej za pomocą edytora z kolorowaniem składni np. notepad2 lub zwykły notatnik jeżeli nic nie mamy) install.rdf
3. Wyszukujemy fragment:
i zamieniamy 4.0.* na 6.0.* - następnie zapisujemy zmiany.
4. wchodzimy do folderu o nazwie components i edytujemy plik o nazwie
gmServiceGmail.js
5. Wyszukujemy w nim fragmentu odnośnika:
Kod
www.google.com/accounts
i zamieniamy go na:
Kod
accounts.google.com
odnośnik występuje w kodzie tylko raz. Zapisujemy zmiany.
6. Robimy restart Firefox i automatyczne logowanie do skrzynek w gmail managerze powinno już działać
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Wysłany:
2012-03-20, 02:36Firefox 11 i gmail manager 0.6.4.1.5
Nie wiem jak wam, ale mi przy aktualizacji do Firefox 11 znowu przestał działać dodatek do powiadomień o nowych mailach. Bardzo go polubiłem, więc poszukałem rozwiązania.
Poprawiona wersja jest dostępna w sieci, nazywa się "gmail-manager-0.6.4.1.5-tomondev.xpi" jednak na stronach addons.mozilla.org jej nie znajdziemy. Autor tego dodatku chyba zrezygnował z aktualizacji, ostatnia była dokładnie rok temu.
Jeżeli ktoś boi się pobierać dodatki spoza oficjalnej strony z pluginami może edytować to ręcznie.
Początek jest taki sam jak wyżej, dochodzimy do folderu o nazwie {582195F5-92E7-40a0-A127-DB71295901D7} otwieram w nim plik install.rdf i zmieniamy wersję z 4.0.* np. na 19.0.* (ale to nie jest niezbędne). Ważniejszym plikiem jest gmServiceGmail.js w components.
Tutaj nieco inaczej jak na górze. Odszukujemy fragment:
Nasz dodatek może nie być folderem a plikiem {582195F5-92E7-40a0-A127-DB71295901D7}.xpi
W tym przypadku przyda się program do rozpakowywania archiwum - WinZip / WinRAR lub darmowy 7-Zip, którego używam ja.
Przyciskamy prawy klawisz myszy na pliki i wybieramy opcję wypakowania do folderu o tej samej nazwie. Wchodzimy do wnętrze dokonujemy zmian i uruchamiamy Firefox ponownie. U mnie ta metoda zadziałała, nie trzeba było pakować dodatki do .xpi
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).