Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Zamknięty przez: Htsz
2009-01-21, 01:45
Autor Wiadomość
Inez 
Blogowicz.Friend

Pomogła: 12 razy
Miasto: Wrocław

Wysłany:    [help] Podstawowe cechy systemu Linux

W środę mam egzamin z informatyki i właśnie opracowuję pytania i zgłaszam się do Was o pomoc, najlepiej do użytkowników właśnie tego systemu operacyjnego. Jakie są podstawowe cechy systemu Linux? Byłabym wdzięczna za rzeczowe i niedługie odpowiedzi. W Internecie nie ma konkretnych odpowiedzi na to pytanie.

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Lukem 
Blogowicz.Friend

Dołączył/a: 01 Kwi 2006

Wysłany: 2008-05-25, 19:27   

Idź z tym na Jogger.pl, tam znajdzie się mnóóóóóstwo chętnych do odpowiedzi na to pytanie. :)

Krótko i zwięźle:

- bazuje na Uniksie - systemie napisanym jeszcze w latach 60tych (o ile się nie mylę)
- otwarty kod źródłowy - oznacza to, że dostajesz system i możliwość jego modyfikacji jeżeli tylko potrafisz programować;
- stosunkowo liberalna licencja - nie tylko możesz zmodyfikować swój system, ale też stworzyć własny na jego bazie i rozprowadzać (co do sprzedaży nie jestem pewien)
- sam system jest darmowy. Istnieją jednak jego odmiany (dystrybucje) które są płatne (np. Mandriva czy SuSe w wersji enterprise) - jednak płacisz tam nie tyle za system, lecz za wsparcie techniczne i gwarancję działania;
- jako że Linux bezpośrednio wywodzi się od Uniksa, w podstawowej wersji obsługuje się go poprzez konsolę czy wiersz poleceń (coś podobnego do trybu MS-DOS) - dla wygody możesz jednak zastosować środowisko graficzne (KDE, Gnome, XFCE, i parę innych jeszcze istnieje), które znacznie ułatwia pracę;
- oprogramowanie występuje w postaci specjalnych pakietów, które zgrupowane są w tzw. repozytoriach. Pakiety te najczęściej pobiera się i instaluje dwoma czy trzema poleceniami w konsoli.
- nie licząc wersji enterprise, o których wspomniałem wyżej - Linux jako taki nie posiada oficjalnego wsparcia technicznego.

No i tyle mi do głowy przychodzi...

Generalnie ten kod źródłowy, darmowość, bazowanie na Uniksie i brak oficjalnego supportu uważam za najważniejsze.

Inez 
Blogowicz.Friend

Pomogła: 12 razy
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2008-05-25, 21:58   

Lukem, dzięki :D

kolednik 

Dołączył/a: 31 Mar 2007
Miasto: UK

Wysłany: 2008-05-26, 11:02   

* efektywność i stabilność systemu,
* powszechna dostępność bez jakichkolwiek opłat licencyjnych,
* bogaty zestaw oprogramowania umożliwiający szeroki zakres zastosowań,
* możliwość pracy na wielu platformach sprzętowych przy stosunkowo niewielkich wymaganiach,
* możliwość łatwej współpracy z innymi popularnymi systemami operacyjnymi,
* bogata dokumentacja w wersji elektronicznej,
* dostępność kodu żródłowego.

Główny serwer projektu Linux : www.linux.org

Serwery polskich Grup Użytkowników Linux-a (Linux User Groups)
www.linux.org.pl
www.linux.bielsko.pl
www.linux.bydg.org
www.krakow.linux.org.pl
www.silesia.linux.org.pl
www.torun.linux.org.pl
www.linux.gda.pl
www.wroclaw.linux.org.pl

juan 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 05 Lis 2007

Wysłany: 2008-05-26, 12:34   

Wysoki priorytet bezpieczeństwa przy domyślnych ustawieniach systemów bazujących na linuksie.

Różnorodność środowisk graficznych (nie nakładek jak w Windowsa)

masa dobrego oprogramowania za free (bez szpiegów, reklam itp w kodzie)

m@tarci 

Dołączył/a: 16 Sty 2008

Wysłany: 2008-05-26, 18:33   

Mialem sie nie odzywac, ale raz sie zyje.

Co to Linux, to moze wyjasni to stara i dobra wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux
I jeszcze tu cos na ten temat http://jakilinux.org/dlaczego-linux/

Windowsa kazdy ma lub kiedys mial, na pewno zaczynal z nim.
Nie mialem przyjemnosci obcowania ze wszystimi wersjami(dystrybucjami) ale w wiekszosci przypadkow bylo tak, ze wkladalem plyte, bootuje i ku mym oczom, ukazuje sie naprawde ladne menu z podsawowa konfiguracja/usawieniami systemu(np. rozdzielczosc, jezyk etc.)
Po zaladowaniu plyty, pojawil sie system w pelni gotowy i ikona install, kilknalem na ikonke, i wyswietlil sie konfigurator graficzny istalcji... cos pokrecilem, graficzny konfigurator instalacji :p
Insalacja prostsza chyba niz w oklepanym windowsie, krok po kroku, zajmuje to ok.10 min, lacznie z czytaniem txt, reset PCeta, odpalanie i gotowe.

Ale ostrzegam, jesli nie ma sie cierpliwosci i nerwow, to radze nie brac sie za Linuxa, bo niby instalacja banalnie prosta, ale to co trzeba przejsc przed nia, to... slow brak, albo raczej nawet nie bede sobie przypominal, bo caly czas to przechodze, juz od kilku dni.
Zwykle mialem system lub plytke podsawione pod nos, tym razem sam musze sie wypocic.
Juz nie jestem takim fanem Opery, przez nia, musze znow sciagac tego Linuxa, a kasy nie wydam, w zyciu, jestem zbyt skapy i nie posiadam takowej...

Z poczatku jest dosc trudno sie przyzwyczaic, szczegolnie veteranom windowsa, ale jest wiele srodowisk graficznych.
Praktycznie caly wyglad, mozna zmienic podczas jednej wysokiej konfiguracji.
Wszystko poukladane, przejrzyste i czytelne, do tego kazda czesc ma dokladny opis w kilkudziesieciu jezykach swiata.

Po instalcji sa juz wszystkie sterowniki do sprzetu i wiekszosc opragramowania uzytkowego i wszystko jest praktycznie skonfigurowane.
Wystarczy doinstalowac kilka jakis aplikacji i gotowe, ale chyba to normalne, bo po zanstalowaniu windowsa, mamy praktycznie sam ''goly'' system.
ROTFL pewnie w tej chwili, obrazam wielu starych wyjadaczy windowsa :yay:

Jesli juz zdarzy sie, ze brak czagos potrzebnego, jakis sterownikow, to mozna zwrocic sie z tym na forum, oni z checia pomoga, moze i na mnie sie natkniecie, ale nie wiem czy bede taki pomocny, jak inni.
Do tego nie jest potrzebna nie wiadomo jak wielka wiedza o Linuxie, chyba to nie taki problem skopiwac kilka linijek txtu i wkleic...
Naprawde wystarczy kilka polecen i gotowe, nawet swego intelektu nie trzeba nadwyrezac, cos dla was :rotfl:

Co do tych rzeczy, co przerazaja wiekszosc newbie, tak naprawde obsluga Linuxa jako desktopa, jest dziecinnie prosta, wystarczy potafic myslec, czytac ze zrozumieniem i znac praktycznie kilka polecen, nawet jak ma sie jakies extremalne problemy, to mozna te polecenia na kartce przed kompem(monitorem) zapisac :wstyd:

Dobra, starczy lansu, mialem do czynienia juz z (K)ubuntu, Slackware i PLD, to sa zabawki mojej siostry, ja niestety posiadam tylko jeden dysk twardy i najpierw musialbym wykrecac srobki, by go wymienic... wiec jednak jestem zwyklym szarym userkiem, ale teraz mam zamiar Mandrive sobie zainstalowac, a po tem, gdzies przed wakacjami... zaraz, ktory dzisiaj? cholera, to moze po wakacjach sie przezuce, ale na pewno na Slackware albo Ubuntu

P.S przepraszam, ze post w polwie mija sie z celem, ale to co trzeba juz zostalo podane, przez innych, a nie wiem czy istnieje jakis temat o Linuxie, samemu tez nie bede zakladal, bo najzwyczajniej w swiecie, nie chce mi sie.

Asiek 
Blogowicz.Friend

Imię: Asia
Pomogła: 39 razy
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2008-05-26, 22:04   

Zzielona, przeprowadzam się na Twoją uczelnię.... u mnie informatyka była na poziomie gimnazjum -_-

::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi