Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Zamknięty przez: Htsz
2012-06-02, 23:10
Autor Wiadomość
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Miasto: Wrocław

Wysłany:    [linux] czy twój windows tak potrafi ?

vista próbuje przypominać linuksa, ale myślę, że jeszcze lata świetlne ich dzielą ;) za duzo komercji w M$ wolą wolniej wypuszczać technologie i kroić gruby hajs.

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

m@tarci 

Dołączył/a: 16 Sty 2008

Wysłany: 2008-07-29, 13:26   

Htsz, nie szpanuj, widzialem duzo lepsze bajery, tyle ze mam zabronione korzystanie z nich jak i calego systemu...
Ale Linuxy maja fajne bajery, do tego typu ''zabaw'', mozna bd przystsowac Madrive, latwo i szybko, jezeli ma sie o tym pojecie.

Imo Linux pwned.

miglu149 
mm1

Imię: Piter
Dołączył/a: 21 Lip 2008

Wysłany: 2008-07-29, 20:34   

Piosenkę co leci w tle polecam. Francuski rap żądzi ;)

Manau - La Belette

Inez 
Blogowicz.Friend

Pomogła: 12 razy

Wysłany: 2008-07-29, 23:46   

m@tarci napisał/a:

Htsz, nie szpanuj, widzialem duzo lepsze bajery

Z tego co wiem to Arek ma Windowsa a filmik nie jest jego :P .

A jeśli chodzi o Linuxa to w sumie jest to całkiem dobry system operacyjny, może nawet lepszy niż Windows. Ludzie go sobie chwalą, ale niestety... Wciąż będziemy jechać na Windowsie choćby nie wiem co. Zresztą ja jakaśtam wymagająca nie jestem jeśli chodzi o systemy operacyjne. To, co mam aktualnie jakoś specjalnie mi nie przeszkadza. No... Może oprócz tego, że na Operze mam jakieś rozmyte czcionki, ale zdążyłam się do tego przyzwyczaić i jest ok. A jeśli chodzi o te bajery i zabaweczki to jakoś specjalnie mnie to nie kręci. Liczy się chyba funkcjonalność, nie? Fakt, ładnie to wygląda i cieszyłabym się, że tak ładnie wszystko wygląda, ale nie przeszkadza mi to, co mam :D .

m@tarci 

Wysłany: 2008-07-30, 07:26   

Zzielona napisał/a:

m@tarci napisał/a:

Htsz, nie szpanuj, widzialem duzo lepsze bajery

Z tego co wiem to Arek ma Windowsa a filmik nie jest jego :P .

Czepiasz sie szczegolow.

Ale chyba macie juz jeden z powodow, dlaczego chce linuxa, bede lansowal sie razem z moim Linuxem i wszyscy beda mi zazdroscic :P

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006

Wysłany: 2008-07-30, 17:32   

to nie do końca chodziło o rodzaj bajerów bo te można dowolnie wgrywać i kasować - a o ich wpływ na system ;) to co ma np. vista strasznie obciąża system i wymaga dużej pamięci. Na tym filmiku widać jak płynnie i bez problemów działa Linux. Otwierano kilka pulpitów - czyli tak jakby ktoś pracował na kilku systemach naraz - przełączanie miedzy nimi to nie problem.
Kolega uruchomił kiedyś około 100 aplikacji na Linuksie i nawet dało się w nim poruszać jeszcze, zrób to samo pod Windowsem ;) - życzę powodzenia.

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

Inez 
Blogowicz.Friend

Wysłany: 2008-07-30, 17:46   

Te pulpity to są tak zwane konsole. Jeśli oczywiście myślimy o tym samym. Najlepsze jest to, że można je przełączać naciśnięciem dwóch guziczków (już nie pamiętam jakich bo zajęcia z Linuxa na studiach miałam dość dawno temu). W każdym razie Linux jest rzeczywiście fajnym systemem operacyjnym (ćśśśś... Piszę to na komputerze faceta, który ma certfikat Microsoftu, żeby tylko tego nie zauważył :P ) właśnie pod względem tej funkcjonalności, estetyki oraz oryginalności. Ma jeszcze wiele innych plusów. Między innymi to, że za wpisaniem jednej komendy w konsoli można w sekundę usunąć nawet cały dysk, a konkretnie pliki na nim zawarte, ale trzeba z tym uważać, bo o ile odzyskiwanie plików z Windowsa jest bardzo proste tak z Linuxem jest trochę gorzej. W ogóle to mam kolegę, który zainstalował sobie Linuxa jakieś dwa czy nawet trzy lata temu i do tej pory nie musiał robić formata! Wszystko śmiga jak nowe i nic się nie tnie. U mnie na kompie już po tygodniu od formata robi się syf, kiła i mogiła (ale sądzę, że ważną rolę tu odgrywa również moje niedbalstwo :P ).

m@tarci 

Wysłany: 2008-07-30, 17:56   

Zzielona napisał/a:

Te pulpity to są tak zwane konsole. Jeśli oczywiście myślimy o tym samym. Najlepsze jest to, że można je przełączać naciśnięciem dwóch guziczków

Nie do konca sie tu zgodze, niby masz racje, ale w sumie jej nie masz, to sa desktopy, wlasnie popularne w Mandrivie, Ubuntu etc., tam gdzie sa konsole, zwykle dzieci neo by se nie poradzily i dlatego jest tam myszka i desktop, wszystko na podobizne windowsa.
Choc konsola duzo fajniejsza, wiekszy szpan jest :P

Zzielona napisał/a:

Między innymi to, że za wpisaniem jednej komendy w konsoli można w sekundę usunąć nawet cały dysk, a konkretnie pliki na nim zawarte, ale trzeba z tym uważać, bo o ile odzyskiwanie plików z Windowsa jest bardzo proste tak z Linuxem jest trochę gorzej.

To tez prawda, ale jest jedno ale, to tak naprawde wcale nie jest takie trudne, tu jak kiedys naciskalem przycisk pomoc w windowsie, to **uj mnie na miejscu trafial, a w Linuxie jest taka pomoc i wszystko jest tak napisane/wytlumaczone, ze ty prawie nic nie musisz robic, przez to boje sie, ze co raz wiecej edzieci bedzie chcialo miec zbedngo im Linuxa, ale kij z nimi.

Zzielona napisał/a:

W ogóle to mam kolegę, który zainstalował sobie Linuxa jakieś dwa czy nawet trzy lata temu i do tej pory nie musiał robić formata! Wszystko śmiga jak nowe i nic się nie tnie. U mnie na kompie już po tygodniu od formata robi się syf, kiła i mogiła (ale sądzę, że ważną rolę tu odgrywa również moje niedbalstwo )

... nie wiem co powiedziec, wy tak na serio? ja prawie nigdy nie robie formatu, probuje utrzymac porzadek, jak to mi nie wychodzi, to biore sie za generalne sprzatanie i sam doprowadzam kompa do porzadku, choc wasze metody sa troche szybsze, ale nie do konca wygodne.

Inez 
Blogowicz.Friend

Wysłany: 2008-07-30, 22:39   

m@tarci napisał/a:

biore sie za generalne sprzatanie i sam doprowadzam kompa do porzadku

No jeżeli mój komp już się tak tnie, że nawet Photoshopa nie da rady otworzyć. Albo... Co najlepsze... Dysk systemowy jest już tak zawalony, że nie mogę nic zrobić na Photoshopie bo wyskakuje mi komunikat, że nie ma gdzie zapisywać historii to też zaczynam porządkować. Format to najczęściej ostateczność.

::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi