Miałem kilka kont na blipie, prywatne od 2009 i ~70 obserwujących, ale od dłuższego czasu już z niego nie korzystam. Właśnie włączyłem sobie migrację do wykopu, bo akurat na nim udzielam się czasami, więc niech będą tam i moje starocie z blipa
Reszty kont nie dodam, bo bym pewnie złapał blokadę na multikonta, wykop tego nie lubi ^.^
Jak dla mnie w mikroblogach rządzi twitter i jakbym miał aktywnie korzystać z takich narzędzi to wybrałbym jego albo google+
Skoro blip umiera lub jest za drogi w utrzymaniu - a w sumie zawsze był niszowy, mimo prób integracji z GG - to nie dziwię się, że właściciel przekierowuje ruch do innej usługi. Sam zrobiłbym podobnie.
Ciekawe czy mniejsze mikroblogi jak np. flaker zyskają na tym czy też przeczytamy za jakiś czas o ich zamknięciu?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Serwisy takie jak Flaker zyskałyby, gdyby ktoś o nich słyszał. Ogólnie rzecz biorąc, nastała moda na mikroblogi, a co za tym idzie wszyscy zainteresowani rejestrują się na Twitterze, dlatego że o innych serwisach nie wiedzą.
Gdyby jakiś serwis oferujący mikro-blogowanie dobrze się rozreklamował, to - według mnie - zyskałby gigantyczną rzeszę użytkowników i nieźle by prosperował.
A co do Flakera i innych tego typu; no cóż, o Flakerze dowiedziałem się z tego wątku, wszedłem na niego z ciekawości i po tym, jak ujrzałem stronę główną, doszedłem do wniosku, że nigdy tam nie wrócę. Powód? WYGLĄD, paskudny WYGLĄD.
Serwisy Flakeropodobne mają szanse wejść na rynek z długo roznoszącym się echem, ale muszą profesjonalnie wyglądać... no i dobrze się rozreklamować.
Dlatego w moim przypadku Twitter wciąż jest numerem 1.
______________________________________________________ Felietony, w szczególności motoryzacyjne, pisane w niebanalny sposób:
http://mateuszchomicki.pl
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
NK przestało istnieć nie dlatego, że Facebook okazał się w gruncie rzeczy lepszy, ale dlatego, że Facebook narodził się później (w Polsce oczywiście) niż NK.
Użytkownicy NK z ciekawości odwiedzili nowe cudeńko zwane Facebook, by zobaczyć, co to takiego. A że okazało się, iż FB jest fajniejszy, od razu założyli tam konta. I w ten oto sposób FB zaczęło rosnąć, podczas gdy NK traciło liczbę odwiedzających...
Jestem jednak przekonany, że gdyby NK narodziło się teraz (podczas panowania FB), to i tak po pewnym czasie wygryzłoby FB, a to dlatego, że ludzie bardziej cenią to, co nowe, a nie to, co lepsze
______________________________________________________ Felietony, w szczególności motoryzacyjne, pisane w niebanalny sposób:
http://mateuszchomicki.pl
Wysłany:
2013-07-02, 18:57Grupa Allegro robi porządek z usługami
Oczywiście, że czynnik nowości ma duże znaczenie. Zazwyczaj jesteśmy tam gdzie nasi znajomi. Konto na stronie, której nikt nie odwiedza jest dla wielu zbędne. Ja korzystam z nk do dzisiaj, ale tylko dlatego, że gram w grę. Wszelkie interakcje przeniosłem na facebooka - założyłem go z uwagi na znajomych - i tak długo zwlekałem.
Uważam, że nk nie zdobyłaby takiej popularności jak wtedy. Ludzie są również leniwi, dlatego tak wielu ciężko przekonać do Google plus - dla nich to drugi facebook, nie potrzebują tego.
Facebook narodził się u nas po tym jak stał się bardzo popularny za granicą - lubimy modne rzeczy 'z zachodu'. Trochę im jednak zajęło żeby reszta świata się o nich dowiedziała - Zuck zaczynał w 2004 roku od swojej uczelni.
Jak już wspomniałem, różnego rodzaju zabiegi nie pomogły wybić się temu mikroblogowi (blipowi) na tyle, by konkurował z zagranicą.
Może za słabo grali z promocją? Ja blipa kojarzę głównie ze spamem z portali i kilkoma prywatnymi osobami, które obserwowałem. Czasem gdzieś się przewinęła informacja na mniejszych stronach informacyjnych. Rzadko widywałem ikonki czy wklejki (ze statusami) na blogach.
Pamiętam jak wchodziło yam.pl i był konkurs z tym związany to musiałem tłumaczyć znajomym do czego to służy - mimo, że przecież GG dodawało blipa do kontaktów i można było wysyłać statusy prosto z komunikatora.
Natomiast twitter radzi sobie bardzo dobrze, jest ogólnoświatowy. Możesz obserwować to co się dzieje w Polsce i na świecie - mają tam profile szarzy ludzie i wielkie gwiazdy. W ten sposób inne miejsca - działające na podobnej zasadzie - stają się zbędne. Linków do profili czy wklejek widuję bardzo wiele.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).