Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2007-10-09, 18:24 ile waży twój szkolny plecak ?
|
|
|
zainspirowany dzisiejszym newsem w wydarzeniach polsatu założyłem ten oto temat
W wiadomościach mówiono, że plecaki dzieci chodzących do podstawówek ważą średnio 8kg ! jest to dla mnie szok chociażby z uwagi na to, ze dalej wspomniano, iż maksymalne obciążenie w tym wieku powinno być na poziomie 3kg... czyli prawie 3krotnie mniejsze...
jeżeli dzieci w podstawówce nadal uczą się tak jak moja siostra to sie nie dziwię, u mojej siostry dość sporo lat temu dzieci nosiły prawie wszystkie książki do szkoły ponieważ planu lekcyjnego jako takiego nie było i dzieci zazwyczaj dowiadywały się co będą za lekcje dopiero w szkole... dla mnie to trochę chore..
w materiale pokazano przykład rozwiązania tego problemu w jakiejś szkole, gdzie dzieci zostawiają sobie podręczniki w szkole a zadania do domu dostają jedynie w zeszytach - według mnie to niefajne rozwiązanie bo warto mieć książkę w domu i sobie powtórzyć przy okazji odrabiania lekcji. Inna pani powiedziała, ze ilustracje mogłyby nie być kolorowe wykluczy to używanie cięższego papieru.... ten pomysł wydał mi się co najmniej głupi - no chyba, że to ma rozwijać wyobraźnię - polska młodzież ucząca się zniesie zajęcia praktyczne na kartkach (nie na kompach, maszynach) to i czarno-białe ilustracje nie będą problemem... ach ten rozwój
moim zdaniem normalny plan lekcji oraz szafki (które pojawiają się w szkołach) to najlepsze wyjście, plecaki są lżejsze, do domu zabierasz tylko to co potrzebne na najbliższy dzień/dwa aby przygotować się do zajęć. mniej obciąża to plecaki i nie powoduje zniekształcenia kręgosłupa... no ale pewnie poczekamy, aż ktoś zmądrzeje, albo coś się zacznie dzieciom dziać
a ile ważą zwykle wasze plecaki ? jak sobie radzicie z ich odciążaniem ?
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|