Wysłany:
2009-04-02, 13:23[iGoogle] Ratings - koniec sztucznego pozycjonowania ?
już jakiś czas temu po zalogowaniu do angielskiej wersji iGoogle zauważyłem, iż - poprzez specjalne przyciski obok wyników wyszukiwania - sam mogłem decydować o wyglądzie listy pojawiających się stron. Zaznaczyć można 'przesuń w górę' albo 'usuń' głosując tym samym na danąstronę. W ten sposób bardziej interesujące nas witryny przeskakują na pierwszą stronę wyszukania a nieużyteczne wylatują. Dodatkowo do każdej ze stron możemy napisać publiczny komentarz. W załączniku przykładowa strona wyszukań.
Dzisiaj nad ranem zauważyłem, że także w polskim iGoogle pojawiły się te opcje.
Skąd teraz stwierdzenie o końcu sztucznego pozycjonowania ? wprawdzie jeszcze zbyt mało osób loguje się go iGoogle, ale to już swego rodzaju początek maksymalnie spersonalizowanych wyników wyszukiwania, bo użytkownik sam decyduje, które z wyszukanych witryn na prawdę posiadało informacje przez niego szukane. Być może przy ogólnej statystyce wyników w iGoogle będą korygowane potem wyszukania dla niezalogowanych - w ten sposób pozycjonery będą mieli mocno utrudnione zadanie.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof Pomógł: 17 razy Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2009-04-02, 13:33
Wydaje mi się, że to dobre rozwiązanie, bo jeśli to będzie miało przełożenie na listę stron dla niezalogowanych, to możemy "zapunkować" jakąś str., która nam pomogła, ona będzie wyżej i internauta będzie miał większość pewność o "jakości" tej strony...
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2009-04-02, 15:56
aaale blogowicza na google hehehe.. rzeczywiście, też to dzisiaj zauważyłam i z początku nie wiedziałam , co to jest generalnie pomysł mi się podoba. do tej pory nie czułam , że mam wpływ na cokolwiek a teraz jest inaczej.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).