Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Zamknięty przez: Htsz
2013-02-08, 23:21
Autor Wiadomość
Lukem 
Blogowicz.Friend

Dołączył/a: 01 Kwi 2006

Wysłany:    Parę ciekawych serwisów www nie tylko dla blogera

Napisałem ten post w Notatniku jeszcze przed wybuchem drugiej wojny światowej i nie wiem, czemu dopiero teraz go tu wrzucam. No nic.

W niniejszym poście przestawię Wam kilka darmowych serwisów internetowych, dzięki którym wasze blogowo-internetowe życie stanie się nieco prostsze i bardziej kolorowe. Większości z nich sam używam lub używałem, więc czemu mam się nie podzielić. ;) Dużo będzie narzędzi obracających się wokół RSS, ale nie tylko.

=> FeedBurner. Umówmy się że każdy wie co to RSS, tak? Feedburner jest fajny z kilku powodów:
- jeśli podepniecie do niego swój RSS i zaczniecie używać nowego adresu, FB przejmie nieco ruchu na swój serwer, odciążając jednocześnie Wasz. Ważne dla tych, którzy sami hostują swoje blogi;
- do tego zaserwuje Wam ładne statystyki czytelników przez RSS, a jak się postaracie, to kliknięcia na stronie też uwzględni;
- zoptymalizuje Wasz kanał RSS tak, aby mógł go otworzyć każdy bez wyjątku, praktycznie dowolnym czytnikiem;
- do tego znajdziecie opcję publikowania linków do ostatnich wpisów w postaci wklejki JavaScript...
- ...możliwość otworzenia automatycznej subskrypcji e-mail dla czytelników...
- ...i wiele innych zabawek.

=> Yahoo! Pipes. To nieco bardziej skomplikowana zabawka, przydatna jeśli chcecie zrobić sobie swój własny kanał - np. zmiksować wiadomości z kilku portali internetowych czy stworzyć RSS ze strony, która go nie posiada. Łatwy w obsłudze, choć na odkrywanie jego możliwości dobrze jest poświęcić nieco więcej czasu.

=> Feed43. Coś podobnego jak wyżej, ale znacznie prostsze i mniej funkcjonalne, ale wciąż warte uwagi.

=> Mofuse. Tutaj szybko i bezboleśnie uruchomicie mobilną wersję swoich blogów (przeznaczoną na telefony komórkowe, łącznie ze specjalną wersją strony dla iPhone'a). Mówcie co chcecie, ale coraz więcej osób korzysta z internetu przez komórki, dlatego warto poświęcić chociaż pięć minut na oglądnięcie. Do serwisu można też podpiąć swóją subdomenę (np. m.lukem.net).

=> Fairshare - a to cudo na Wasze życzenie przeskanuje sieć w poszukiwaniu Waszych tekstów i pomoże wyłowić plagiaty. Przydatna rzecz, sam już za jego pomocą wyłowiłem niejedną "perełkę".

I jeszcze dwa maleńkie bonusy, mniej związane z blogami:

=> Jamendo. Skarbnica muzyki różnego sortu na licencjach Creative Commons - czyli tworzonej przez niezależnych artystów bez udziału wielkich wytwórni i dostępnej praktycznie bez ograniczeń do własnego użytku. Połowa mojej playlisty składa się z kawałków właśnie stąd, poza tym sięgam tam po tła muzyczne dla filmików na YouTube. ;)

=> Fortumo. Serwis pozwalający na szybkie i bezproblemowe uruchomienie płatności SMS na swojej stronie. Recenzowałem go niedawno na blogu.

Jeśli komuś coś z tej listy się przyda, to miłego użytkowania. :)

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Asiek 
Blogowicz.Friend

Imię: Asia
Pomogła: 39 razy
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2009-06-30, 20:43   

Lukem, bracie mój blogowy :D
dzięki. takie podsumowanko przydatnych serwisów jest w cenie :)

Lukem 
Blogowicz.Friend

Dołączył/a: 01 Kwi 2006

Wysłany: 2009-06-30, 20:52   

A proszę siostrzyczko. :D

Rododendron 

Miasto: z łożyska

Wysłany: 2009-07-01, 16:57   

Świetne rzeczy :D W najbliższym czasie przyjżę się temu dokładniej :)

peggy.s 
Blogger.Klub

Pomogła: 1 raz
Miasto: Katowice

Wysłany: 2009-07-01, 17:17   

Mi się najbardziej spodobało Fairshare i Jamendo :)

Krzysiek 
WordPress.Klub
Pan Cosiek

Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof
Dołączył/a: 18 Maj 2008
Miasto: R-ków.

Wysłany: 2009-07-24, 21:42   

*.* Lukem, dzięki Tobie moje oczka się dziwnie świecą :P

::