Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2009-06-30, 19:17 Parę ciekawych serwisów www nie tylko dla blogera
|
|
|
Napisałem ten post w Notatniku jeszcze przed wybuchem drugiej wojny światowej i nie wiem, czemu dopiero teraz go tu wrzucam. No nic.
W niniejszym poście przestawię Wam kilka darmowych serwisów internetowych, dzięki którym wasze blogowo-internetowe życie stanie się nieco prostsze i bardziej kolorowe. Większości z nich sam używam lub używałem, więc czemu mam się nie podzielić. Dużo będzie narzędzi obracających się wokół RSS, ale nie tylko.
FeedBurner. Umówmy się że każdy wie co to RSS, tak? Feedburner jest fajny z kilku powodów:
- jeśli podepniecie do niego swój RSS i zaczniecie używać nowego adresu, FB przejmie nieco ruchu na swój serwer, odciążając jednocześnie Wasz. Ważne dla tych, którzy sami hostują swoje blogi;
- do tego zaserwuje Wam ładne statystyki czytelników przez RSS, a jak się postaracie, to kliknięcia na stronie też uwzględni;
- zoptymalizuje Wasz kanał RSS tak, aby mógł go otworzyć każdy bez wyjątku, praktycznie dowolnym czytnikiem;
- do tego znajdziecie opcję publikowania linków do ostatnich wpisów w postaci wklejki JavaScript...
- ...możliwość otworzenia automatycznej subskrypcji e-mail dla czytelników...
- ...i wiele innych zabawek.
Yahoo! Pipes. To nieco bardziej skomplikowana zabawka, przydatna jeśli chcecie zrobić sobie swój własny kanał - np. zmiksować wiadomości z kilku portali internetowych czy stworzyć RSS ze strony, która go nie posiada. Łatwy w obsłudze, choć na odkrywanie jego możliwości dobrze jest poświęcić nieco więcej czasu.
Feed43. Coś podobnego jak wyżej, ale znacznie prostsze i mniej funkcjonalne, ale wciąż warte uwagi.
Mofuse. Tutaj szybko i bezboleśnie uruchomicie mobilną wersję swoich blogów (przeznaczoną na telefony komórkowe, łącznie ze specjalną wersją strony dla iPhone'a). Mówcie co chcecie, ale coraz więcej osób korzysta z internetu przez komórki, dlatego warto poświęcić chociaż pięć minut na oglądnięcie. Do serwisu można też podpiąć swóją subdomenę (np. m.lukem.net).
Fairshare - a to cudo na Wasze życzenie przeskanuje sieć w poszukiwaniu Waszych tekstów i pomoże wyłowić plagiaty. Przydatna rzecz, sam już za jego pomocą wyłowiłem niejedną "perełkę".
I jeszcze dwa maleńkie bonusy, mniej związane z blogami:
Jamendo. Skarbnica muzyki różnego sortu na licencjach Creative Commons - czyli tworzonej przez niezależnych artystów bez udziału wielkich wytwórni i dostępnej praktycznie bez ograniczeń do własnego użytku. Połowa mojej playlisty składa się z kawałków właśnie stąd, poza tym sięgam tam po tła muzyczne dla filmików na YouTube.
Fortumo. Serwis pozwalający na szybkie i bezproblemowe uruchomienie płatności SMS na swojej stronie. Recenzowałem go niedawno na blogu.
Jeśli komuś coś z tej listy się przyda, to miłego użytkowania.
|
|