Bartek WordPress.Klub Powrotny
Zaproszone osoby: 15
Imię: Bartek Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył/a: 18 Mar 2006 Posty: 734 Miasto: Freiburg im Breisgau
Wysłany:
2009-10-29, 20:00Ubuntu a Windows Xp
Nigdy w sumie nie miałem żadnego systemu operacyjnego poza windowsem xp HE i PRO
i w sumie zastanawiam się, czy taki ubuntu jest trudniejszy w obsłudze od Xp?
czy jakoś specjalnie trzeba szukać innych sterowników do wszystkiego ( pod ubuntu)?
Może ktoś by całą te sytuacje mi naświetlił ;> ?
Ciężko mi się wypowiedzieć na temat szukania sterowników, ale na swoim stacjonarnym komputerze posiadam Ubuntu i po zainstalowaniu wszystko działało sprawnie, tylko sterownik karty graficznej był podstawowy - wymagał aktualizacji, aby wszelkie możliwości karty były osiągalne - nie szukałem go jednak.
Po zainstalowaniu systemu masz całą gamę programów, które w normalnym Windows trzeba sobie doinstalować. Masz odpowiedni pakietu Office w postaci Open Office czy program graficzny Gimp. Obsługa była według mnie bardzo prosta - w sensie poruszanie się po pulpicie i menu. Nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z żadną inną dystrybucją.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Zależy od tego, jaki masz sprzęt. Ogólnie wydaje mi się, że z podstawowymi komponentami (karta graficzna, dźwiękowa, sieciowa, itd.) na 90% nie powinno być żadnych kłopotów. Przynajmniej ja takich nie miałem w 2006 roku, a od tamtej pory sytuacja na pewno znacznie się poprawiła.
Jazz może się zacząć, jeśli masz drukarkę i chcesz jej nadal używać. Mój Canon jest obsługiwany tylko przez płatne sterowniki Turboprint i z tego powodu siedzę dziś nadal na XP a nie Ubuntu (o ile od tamtego czasu nie przesiadłbym się na inną dystrybucję...).
Czy jest trudniejszy w obsłudze? Ze swoich doświadczeń odpowiadam, że nie. Różni się od Windowsa w wielu istotnych szczegółach, ale to kwestia przyzwyczajenia i wprawy.
Imię: Bartek Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył/a: 18 Mar 2006 Posty: 734 Miasto: Freiburg im Breisgau
Wysłany:
2009-10-29, 21:02
a np. jesli chodzi o gry?. W wiekszosci plytek na odwrocie pudelka sa wymagania okreslane pod winde, a mnie tylko chodzi o Commandosow 3
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).