Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2010-04-13, 00:28 uważaj na kosztowne SMS PREMIUM
|
|
|
wyślij SMS o treści .... na numer .... - dzisiaj nie dziwi to już raczej nikogo. PREMIUM SMS przechodzi swój boom i wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju konkursów czy opłat za dostęp do usług. SMS o podwyższonej wartość wykorzystują także naciągacze.
Miałem o tym napisać już nieco wcześniej, ale wypadło mi z głowy. Dzisiaj sprawdzając kilka fraz natrafiłem na dziwną stronę "pobierz-messenger.com" - po wpisaniu do Google "gg" link sponsorowany do tej strony wyskakuje na pierwszym miejscu. Już sam jej wygląd budzi niepokój i... rzeczywiście coś w tym jest. W stopce mamy informację o kosztach z usługę - 14,64PLN hmm zaraz, zaraz, ktoś mi każe płacić za darmowy program gadu-gadu?
W internecie znalazłem informację, że ponad 100 domen o podobnej treści, na których znajduje się wiele programów opisanych jako programy komputerowe (nawet pakiety OpenOffice). Tak na prawdę pobrany plik zawiera w sobie trojana. Naiwny, który pobierze plik zapłaci naciągaczom za zainstalowanie na swoim komputerze wirusa ;] sympatycznie co ? Nie warto wybierać takich stron nawet w pośpiechu, najlepiej korzystać ze stron producentów.
Kolejna sprawa to "data śmierci" - było o tym głośno jakiś czas temu. Strony dość intensywnie reklamują się w boksach Google. Pierwsze trzy wyniki z wyszukiwarki to: dlugosc-zycia.pl, ilezyje.pl, zegar-smierci.pl - pierwszy i trzeci w regulaminie ma napisane o kosztach 23,18 za SMS, środkowa strona, aż 30,50PLN.
Następne to "test iq". W tym przypadku dla strony iq-test.pl opłata wynosi 30,50 a iqget.pl - 23,18PLN.
Nie brakuje także testów ciążowych. Na stronie testciazowy.com nie znalazłem regulaminu, ale 'naklikałem' pytania do końca i pokazała się informacja o opłacie SMS 6,10PLN.
Ludzie żerują również na bieżących tragediach, na stronie zlozkondolencje.pl za bagatela 30,50 można było złożyć kondolencje, które rzekomo miały być wydrukowane i złożone przed pałacem Prezydenckim... tia.
Dlaczego ludzie wysyłają takie SMSy? Pytań w testach jest na tyle dużo, żeby zmęczony klikaniem i odpowiadaniem naiwniak stwierdził, że jak już tyle czasu poświęcił to wyśle i kod... mało kto jednak czyta regulamin... przez co nie wiedzą z jakimi kosztami mają do czynienia, dopiero po pobraniu opłaty okazuje się jak bardzo wyczyściło im konto.
Jak rozpoznać kosztownego SMSa?
budowa numeru, na który należy wysłać kod jest dość schematyczna. Najczęściej spotykane są SMSy zaczynające się od 7xxx. Druga cyfra po siódemce zdradza nam ile będzie nas to kosztowało netto. Te zaczynające się na 7 kosztują do 10pln netto.
Dla przykładu: 7321 oznacza koszt 3zł+vat, czyli 3,66 brutto. Numer 7910 - 9PLN netto.
Jak wspomniałem popularność takiej formy płatności jest ogromna, dlatego opłaty za SMS mogą sięgać nawet około 40PLN! w tym celu wprowadzono także numery zaczynające się od 9xxxx. W tym przypadku cena netto to dwie kolejne cyfry po dziewiątce.
np. Koszt wysłania SMS na numer 91928 wynosi 19PLN netto, czyli 23,18 brutto.
--
Zdarzyło wam (albo komuś znajomemu) się dać nabrać na taki drogi SMS? wysyłacie takie SMSy? sprawdzacie ceny SMS PREMIUM zanim wyślecie na nie wiadomość?
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|