Flash Mob, czyli szybki tłum. Akcje zapoczątkowane w USA dotarły także do nas. Całość polega na umówieniu się np. przez internet na jakimś portalu społecznościowym na konkretny dzień oraz godzinę. Ustala się także scenkę i potem w wyznaczonym terminie na hasło lub znak zebrana grupa odgrywa ją publicznie powodując często zaskoczenie innych. Nie jest to oczywiście nowość, ale na ten temat chyba nie rozmawialiśmy.
Jak myślicie co powoduje w ludziach, że biorą w tym udział? podobają wam się akcje tego typu? czy w waszych miastach odbywały się jakieś flashmoby? braliście udział w takiej zabawie lub byliście świadkami?
Może znacie ciekawe flash moby, które odbyły się gdzieś na Świecie? opiszcie na czym polegały lub pokażcie filmik.
Poniżej link, który miała niedawno rashell w opisie na gg, przedstawia flash mob z udziałem Black Eyed Peas (piosenka "I got a feeling")
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Wysłany:
2010-05-31, 11:58
eee... a że tak zapytam - czy przypadkiem flash mob nie był popularny tak z 7 lat temu (przynajmniej u nas) ?
bo ja o tym słyszałam zanim poszłam na studia i żeby nie było, w kilku uczestniczyłam
pamiętam (chociaż mnie na nim nie było) że w stolicy była akcja pod rotundą - ludzie na dosłownie minutę stawali w miejscu i pokazywali palcem w niebo w jedno miejsce. a potem się rozeszli jakby nic
swoja drogą flash mob z udziałem znanych ludzi?
eeee... to już trąca komerchą i kryptoreklamą jak nic -_-
edit: znalazłam jeden filmik na yt z fm na którym byłam - specjalnie się wtedy z koleżanką zerwałam z zajęć na uczelni
Ostatnio zmieniony przez teneniel 2010-05-31, 16:57, w całości zmieniany 1 raz
Kilka firm próbowało w swoich reklamach zapożyczyć owy pomysł, ale owszem, to już nie jest zaliczane do prawdziwych flashmobów, w których liczy się spontaniczność i brak korzyści finansowych z akcji.
siedem lat temu był rok 2003 hmm, ja osobiście nie kojarzę takich akcji z tamtego czasu, flash moba poznałem chyba dopiero koło 2008 roku. We Wrocławiu był taki jeden, który utkwił mi w pamięci jednak nie brałem w nim udziału. Zaczerpnięto motyw z celowaniem do siebie i upadaniem, ale nie wyszło to najlepiej i na końcu ludzie zamiast się rozejść zaczęli klaskać...
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
godson90
Wysłany:
2010-06-16, 09:25
Jak najbardziej popieram takie akcje. Przede wszystkim liczy się dobra bania . . .:)
A co Wy byście zrobili w takiej sytuacji . . .
red [Usunięty]
Wysłany:
2010-07-19, 18:44
Super takie rzeczy są, póki to zabawa nie krzywdząca innych :-)
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).