Fraa
Blogger.Klub
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Cze 2011 Posty: 113
|
Wysłany:
2011-07-30, 13:06 [serial] Deadwood
|
|
|
Opis za Wikipedią:
Cytat Jest to western rozgrywający się w rzeczywistym miasteczku Deadwood przed i po aneksacji do terytorium Południowej Dakoty w latach 1875-1876. W tamtych czasach Deadwood był niewiele większy od obozowiska, ale był popularnym miejscem pobytu dla poszukujących złota w Black Hills. Serial pokazuje rozwój Deadwood od obozu do małego miasta na tle takich wydarzeń jak formowanie zrzeszeń i zachodni kapitalizm.
Wiele postaci w Deadwood jest historycznych, np. Wild Bill Hickok, Seth Bullock, Sol Star, Calamity Jane, Al Swearengen, Wyatt Earp, E. B. Farnum, Charlie Utter i George Hearst. Wątki które dotyczą tych bohaterów zawierają zarówno elementy fikcyjne jak i historycznie prawdziwe. Niektóre postacie są całkowicie fikcyjne, choć mogły być wzorowane na prawdziwych osobach.
Ian McShane zdobył za swój udział w serialu Złoty Glob dla najlepszego aktora drugoplanowego.
Emitowany przez trzy serie Deadwood liczy 36 odcinków. Przedstawiciele HBO ogłosili, że nie ma szans na powstanie dwóch filmów, które miały być kontynuacją serialu.
Niestety, opis nie oddaje w pełni piękna tego serialu. Bohaterowie są niesamowici (Ian McShane jako Al Swearengen - uczta dla widza! Tak samo jak świetnie zagrana Calamity Jane), historia miesza się z fikcją w taki sposób, że człowiek sam nie do końca wie, co jest już zmyśleniem, a co jeszcze zdarzeniami rzeczywistymi. Jest genialna, napięta atmosfera i świetna, choć bardzo dyskretna muzyka.
Cudo, cudo, cudo.
Obejrzałam wszystkie trzy sezony już dwa razy, niedawno zaczęłam oglądać ponownie - kocham ten serial (na blogu zresztą już się na jego temat obficie śliniłam ). Choć tu trzeba zaznaczyć, że jest mocno wulgarny. ;]
Tak czy owak, polecam.
Ktoś oglądał? Jakieś opinie?
|
______________________________________________________ – A fella I knew in El Paso took all his clothes off and jumped on a cactus. I asked him same question: „why?”.
– And...?
– He said: „It seemed to be a good idea at the time”.
[Vin, "The Magnificent Seven"] |
|