Wysłany:
2011-09-20, 02:56[blogger] Tworzenie własnego szablonu
Chciałbym się dowiedzieć jak daleko można posunąć się w edytowaniu szablonu w html na bloggerze. Czy jest możliwe stworzenie własnego szablonu zupełnie od podstaw i.. jak to uczynić? Każda informacja na wagę złota.
Chciałbym się dowiedzieć jak daleko można posunąć się w edytowaniu szablonu w html na bloggerze.
Zależy co masz na myśli. Na zagranicznych stronach z szablonami na Blogspot widuję często dość zaawansowane theme z rotatorami wpisów w nagłówku, rozsuwanym menu, skalowaniem miniaturek wpisów w javascript. Myślę, że swoboda jest dość duża. Kwestia opanowania znaczników i umiejętne posługiwanie się tą wiedzą w projektowaniu.
Ja do dzisiaj nie miałem okazji przysiąść nad Bloggerem mimo, że od tak długiego czasu pomagam tu na forum, ale są to zwykle sprawy związane z HTML lub CSS.
Jakbym miał rozpocząć przygodę z szablonami na Blogger to pewnie rozłożyłbym na czynniki proste ich podstawowy motyw "Szablon Simple". Tak uczyłem się HTML czy pierwszych szablonów na blog.pl - brałem jakiś gotowy i metodą prób i błędów wprowadzałem w nim zmiany. Często widuję przerobiony szablon Simple. Ludzie zmieniają sobie kolory, dodają własny nagłówek i kasują niepotrzebne rzeczy.
LimakXRobczuk napisał/a:
Czy jest możliwe stworzenie własnego szablonu zupełnie od podstaw i.. jak to uczynić? Każda informacja na wagę złota.
z tego co widzę w sieci nie brakuje poradników dotyczących tworzenia szablonów na bloggera, są nawet generatory online. Może warto skorzystać z pustego szablonu z generatora i na jego podstawie zrobić sobie własny?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Najbardziej mi zależy na zmiennej szerokości kolumny z postami.. Według mnie to wygląda komicznie, kiedy na laptopie o dużej rozdzielczości lub panoramicznym monitorze blog zajmuje tylko połowę na środku. Kiedy były szablony oparte na starych znacznikach utworzyłem wszystko sam od podstaw, niestety tak się już nie da.. a miałem tam komentarze jako rozwijane menu itp..
Możesz podać adres takiego generatora? I czy wygenerowany kod jest bardzo zabałaganiony? Lubię mieć porządek w kodzie, a niestety blogspot ma szablony strasznie chaotyczne, co utrudnia modyfikację i naukę.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).