Blogger nie ma wbudowanego dodatku, który generowałby formularz kontaktowy na blogu. Powodem jest liczba spamu i maili jakie obsługiwałyby serwery Bloggera w ciągu roku/miesiąca/dnia a nawet godziny/minuty czy sekundy. Już ma, patrz niżej.
Taki formularz kontaktowy żeby wysłać maila potrzebuje użyć do tego jakiegoś serwera.
Jeżeli posiadamy wykupiony hosting w jakiejś firmie to powinna być tam dostępna usługa mail() - można spróbować pobrać sobie jakikolwiek "formularz kontaktowy w php", wstawić do pliku na serwerze a na bloggerze wrzucić linka do niego w IFRAME. W ten sposób maile będzie wysyłał nasz serwer. Równie dobrze można i bez ramki - zrobić podstronę identyczną jak szablon na bloggerze i zalinkować w menu.
Trochę z tym roboty. Istnieją jednak strony, które w zamian za wyświetlanie reklam pozwalają zbudować formularze różnego rodzaju a potem wygenerowany kod można wstawić na blogu.
Strony są po angielsku, należy założyć konto i wygenerować sobie kod według instrukcji (dwie pierwsze są całkiem łatwe w obsłudze). Kod wstawiamy oczywiście na utworzonej stronie bloggera, w widoku HTML/
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Wysłany:
2013-06-09, 01:12gadżet z formularzem e-mail
Nie wiem od kiedy, ale przy jego nazwie widnieje "NOWOŚĆ!", więc chyba pojawił się niedawno. Widget przygotowany przez ekipę Bloggera o nazwie "formularz kontaktowy" dostępny jest w zakładce Układ -> dodaj gadżet -> więcej gadżetów.
diawol [Usunięty]
Wysłany:
2013-06-25, 13:26
Htsz napisał/a:
Nie wiem od kiedy, ale przy jego nazwie widnieje NOWOŚĆ!, więc chyba pojawił się niedawno. Widget przygotowany przez ekipę Bloggera o nazwie formularz kontaktowy dostępny jest w zakładce Układ -> dodaj gadżet -> więcej gadżetów.
Fajnie było by zrobić z niego nową podstronę bo takie walenie na główną trochę bezsensowne jest...
Wysłany:
2013-06-25, 16:27widget tylko na wybranej podstronie
diawol napisał/a:
Fajnie było by zrobić z niego nową podstronę bo takie walenie na główną trochę bezsensowne jest...
Nie widzę problemu mamy tagi warunkowe, które pozwalają nam ukryć lub pokazać wybrane fragmenty bloga na określonych podstronach.
Wrzucamy w dziale Układ nasz gadżet, umieszczamy go nad lub pod sekcją wpisów a następnie przechodzimy do zakładki Szablon, gdzie dodamy warunek. Najpierw oczywiście robimy kopię zapasową.
W kodzie HTML szablonu wyszukujemy nasz gadżet (wybieramy z listy), nazywa się ContactForm1, zwinięta wersja wygląda tak:
zamiast TUTAJ_URL wklejamy pełny adres podstrony. Zapisujemy szablon.
Należy pamiętać,że po zapisaniu zmian gadżet może przestać być widoczny na stronie Układ i jedynym miejscem gdzie można nim zarządzać będzie edytor HTML.
Próbowałam to dzisiaj stworzyć na moim blogu i jak przystało na taka ciamajdę jak ja znowu robię coś nie tak.
Po wykonaniu wszystkich czynności wyskakuje mi komunikat :
Cytat
The widget with id ContactForm1 is not within a section (actual parent element is: b:if.) Every widget should be in a section
Ten komunikat oznaczał, że po naszych zmianach gadżet ma rodzica w postaci warunku <b:if> a powinien mieć w postaci sekcji <b:section>. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę z angielskiego ;p
Poprawiłem instrukcję i sprawdziłem ją na testowym blogu. Teraz nie pojawiają się żadne komunikaty błędów ;-) Formularz pojawia mi się tylko na stronie kontaktowej tam, gdzie go umieściłem wcześniej w dziale Układ.
Okazało się też, że widać go nadal w układzie i można go przestawiać :-) Pewnie dlatego, że to jego treść mamy w warunku a nie cały gadżet.
a czy ja mogę zrobić tak ze w zakładce kontakt gdy napisze sobie
Zapraszam : to po : będzie pojawiać się formularz kontaktowy?
Bo zrobiłam tak jak tu jest opisane i formularz pojawia mi sie na każdej zakładce i na stronie głownej.
a czy ja mogę zrobić tak ze w zakładce kontakt gdy napisze sobie
Zapraszam : to po : będzie pojawiać się formularz kontaktowy?
1. Jak chcesz dodać w treści wpisu - edytując podstronę kontakt (lub dowolną) - to musisz skorzystać z gadżetu zewnętrznego i wkleić jego kod w widoku HTML.
2. Można podobny efekt uzyskać edytując sekcję wpisów. Za pomocą kodu warunkowego wyłączyć pokazywanie tej sekcji (Blog1) dla konkretnej podstrony a zostawić tam jedynie gadżet kontaktowy.
Trzeba użyć drugiego warunku z powyższej instrukcji i zastosować go w treści gadżetu Blog1.
Angelfallen napisał/a:
Bo zrobiłam tak jak tu jest opisane i formularz pojawia mi sie na każdej zakładce i na stronie głownej.
Ja nie wiem co zrobiłaś, ale powyższa instrukcja daje dwa efekty:
1 warunek) pojawia się na statycznych stronach (static_page) utworzonych w dziale Strony
lub
2 warunek) gadżet pojawia się tylko na stronie, której URL wpisałaś w miejsce: TUTAJ_URL
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).