Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Autor Wiadomość
Red-Angel 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 24 Cze 2014

Wysłany:    Lightbox nie działa ze zdjęciami z Picasy

Problem jest taki, że od dłuższego już czasu przestał mi działać Lightbox na blogu. Chociaż słowo przestał nie jest do końca prawidłowe, bo na starych tematach działa, a po prostu przestało działać na nowych.

Konkretnie, to od zmiany sposobu adresowania zdjęć na Picasie, przestały się one ładować na podglądzie. Zmiana adresowania polegała na dodaniu do adresu kodu -Ic42 -> np. /s1000-Ic42/

Jak można to ominąć, albo czy jest sposób na uzyskanie adresu w starej formie bez tego -Ic42?

Przykładowe wpisy:
Tutaj działa: http://www.goryponadchmur...anie-chaly.html
Tutaj już nie: http://www.goryponadchmur...tary-ksiaz.html

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2016-01-04, 17:58   

Linkujesz poprzez bloggera czy kopiujesz sobie linki z picasy? Wygląda mi na ten drugi sposób, bo adresy zdjęć masz w domenie googleusercontent.com zamiast blogspot.com. Wybierz zdjęcia z albumu uzywając narzędzi w edytorze posta i daj znać czy wtedy lightbox reaguje.

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

Red-Angel 
Blogger.Klub

Wysłany: 2016-01-04, 23:30   

Kopiuję link z obrazka z Picasy, bo tak jest wygodniej i szybciej. W końcu to obrazek i pokaz Lightbox powinien działać. Uprzedzając, zdjęcia wgrane gdzieś indziej, wyświetlają się na podglądzie normalnie. Problemem są właśnie te linki Picasy z -Ic42

Po użyciu tej metody z edytora już działa, bo dostaję link z wersją bez -Ic42. Przykład jak różnia się oba te linki:

Kod

http://3.bp.blogspot.com/-cgr3taEbHI8/Vdi3dv_RHwI/AAAAAAABLbo/WGaO5OwiSEI/s1600/P1330386.JPG
http://lh3.googleusercontent.com/-cgr3taEbHI8/Vdi3dv_RHwI/AAAAAAABLbo/hBacbUt0ku8/s1000-Ic42/P1330386.JPG

Więc jak widać, różnią się ciągiem przed rozmiarem (pewnie sumą kontrolną). No, ale skoro nie da się inaczej, to będę się męczył z ręcznym wstawianiem zdjęć i uzyskiwaniem z nich użytecznego adresu.

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2016-01-04, 23:49   

Niektóre linki, parametry w adresach i domeny nie łapią lightboxa - testowałem to jakiś czas temu i pytałem o to, ale jak na razie konkretnej odpowiedzi nie dostałem. Będę pytał ponownie.

Na czym polega to męczenie się? Obecnie zdjęcia można przeciągać na pole edytora posta nawet prosto z folderu na dysku twardym ;-)

Możesz też wgrywać zdjęcia tak jak robiłeś to do tej pory a wstawiać do wpisu poprzez edytor bloggera wskazując odpowiedni folder na swoim koncie.

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć

Red-Angel 
Blogger.Klub

Wysłany: 2016-01-05, 00:27   

Wierzę, że to nie jest jedynie przypadłość tego jednego konkretnego sposobu linkowania (obecne z Picasy), tylko pewnie z innych źródeł też występuje. Ale te co sprawdzałem działały. Chociaż dla mnie było to zaskoczenie, że przestało działać przy zmianie sposobu linkowania.

Tak, wiem, tyle że ja zdjęcia mam wgrane wcześniej do albumu na Picasie i gdy chcę je wstawić do wpisu, to po prostu kopiuję link foty z przeglądarki, wklejam do tekstu w Wordzie i jest. A, jeszcze po skończeniu wpisu przepuszczam przez skrypt, który zamienia mi wszystkie gołe linki na odpowiednie dla Bloggera - <a href="... src=".... 700px dla foty wyświetlanej na blogu, 1000px dla foty otwieranej (wielkość wgranego zdjęcia). Więc jak widać, jest to bardzo szybkie.
Używając kreatora Bloggera, muszę kliknąć ikonkę "Wstaw obraz", kliknąć zdjęcie, kliknąć "Dodaj wybrane". A teraz jeszcze przejść na edycję HTML i zmienić wielkość zdjęcia na odpowiedni dla mnie. Co prawda na to ostatnie sobie na pewno napisze skrypt, bo szlag by mnie trafił gdybym to musiał robić ręcznie z każdym zdjęciem.

Więc nawet po napisaniu nowego skryptu ułatwiającego wrzucenie foty i tak jest to więcej klikania niż tylko przy zwykłym kopiowaniu bezpośredniego linka i do tego bardziej "uważnego", bo jednak trzeba kliknąć w konkretną ikonką na ekranie ;) Ale jak trzeba, to się przerzucę, cóż zrobić ;)

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2016-01-05, 01:25   

Ja tutaj nie widzę więcej roboty, ale pewnie musiałbym spojrzeć jak to wszystko sobie ogarniasz.

Można zaznaczyć wiele zdjęć i dodać do posta, uzupełnić tekstem a potem przekopiować kod z widoku HTML by zaktualizować swoim skryptem wielkości wszystkich obrazów za jednym razem.

Kopiowanie tekstów z formatowaniem z worda ma swoje minusy, które były tutaj omawiane kilka razy (np. to, że formatowanie się przenosi do bloggera i potrafi namieszać w szablonie, wyglądzie tekstu czy dzieleniu wpisów na strony). U Ciebie tego akurat nie zauważyłem, ale wszystkim odradzam, bo potem sporo sprzątania jest.

Nie zapomnij kliknąć

Red-Angel 
Blogger.Klub

Wysłany: 2016-01-05, 11:51   

Jakoś sobie poradzę, pewnie to również kwestia przyzwyczajenia. Najważniejsze, że wiem, jak przywrócić działanie lightboxa. Dziękuję za pomoc :)

Tak, masz rację z tym formatowaniem wordowskim. U mnie nie ma z tym problemu, bo plik zapisuję w TXT do przepuszczenia przez skrypt, a wtedy całe formatowanie znika.

::
Odpowiedz do tematu