Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  regulaminRegulamin
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Blogowe Strona Główna
pomoc Blogspot
[Szablon okno obrazu] Jak zmienić kolor tła kart menu?
Hej jeszcze raz.
Mój temat został przeniesiony do działu pomoc, dla tego musiałam napisać jeszcze raz w zapytaj bo nie mogłam tam odpowiedzieć.

Poprzednio miałam problem z usunięciem burego koloru ze stopki bloga. Dziś przychodzę z podobną rzeczą ponieważ chcę usunąć ten sam bury kolor tyle że tym razem z moich "stron". Choć wiem już jak to zmienić to nie wiem w którym miejscu mam tego szukać, dlatego zgłaszam się ponownie z prośbą o pomoc znalezienia tego elementu w kodzie.

Ostatnio pomógł mi Htsz i tu jest mój poprzedni problem
Szablon Picture Window] Jak zmienić tło w stopce szablonu?
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[blogger] jak wgrać szablon na bloga?
Witam,
chciałbym wgrać szablon Bynary Blogger Template (http://www.premiumbloggertemplates.com/2011/12/bynary-premium-blogger-template.html)
na moją strone (blogspot).
Jednak nie orientuje się zbytnio jak to zrobić,mógłby ktoś krok po kroku napisać,co zrobić
aby wgrać ten szablon.
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatni post Odpowiedzi: 12
[Blogger] Jak powiększyć miniatury popularnych postów?
Ostatnio postanowiłam dodać do kolumny widget "Popular Posts". Ale zdjęcia w nim są małe. Chciałam je powiększyć w html, co się udało, niestety w tedy jakość zdjęć się psuje. :(

Oryginalnie:


Html:

Kod

#PopularPosts1 img{float: left;
margin: 0 15px 0 0;
border-radius: 2px;
display: block;
height: 72px;
position: relative;
width: 72px;
padding: 0;}
#PopularPosts1 dd{line-height:22px;margin:0;padding:8px 15px 8px 10px;position:relative;min-height:55px;border-left:3px solid transparent;border-bottom: 1px solid #f4f4f4;}



Po zmianiach:


Html:

Kod

#PopularPosts1 img{float: left;
margin: 0 15px 0 0;
border-radius: 2px;
display: block;
height: 142px;
position: relative;
width: 216px;
padding: 0;}
#PopularPosts1 dd{line-height:22px;margin:0;padding:8px 15px 8px 10px;position:relative;min-height:55px;border-left:3px solid transparent;border-bottom: 1px solid #f4f4f4;}



Co powinnam w tym poprawić, lub dopisać, aby zdjęcia wyglądały lepiej? :zawstydzony:
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[Szablon Okno obrazu] Jak zmienić kolor stopki szablonu?
Hej

Tak jak w temacie chcialabym zmienic kolor stopki ale nie moge tego zrobic (nie umiem).
Kolor stopki na moim blogu jest taki buro - szary i ten sam kolor wyswietla sie równiez jesli dodam gadzet "strony".
Szukalam w google porad jak to zmienic i oczywiscie byly, tyle ze nieaktualne bo jak wchodze w dostosuj > zaawansowane > stopka to mam tylko 2 funkcje do wyboru : kolor tekstu i kolor tutulu gadzetu a ja chce zmienic tlo tej stopki a konkretnie ten dziwny ukryty kolor który pojawia sie gdy chce dodac "strony" lub np. "popularne posty" - kazda z tych rzeczy wyswietla sie na tym paskudnym tle. (kiedys w ustawieniach stopki byly po prostu funkcje takie jak kolor tla)

Od razu mówie ze nie znam sie kompletnie na html i nie mam pojecia pod jakim haslem moze sie to ustawienie ukrywac w kodzie, dlatego nie wiem co mam zmienic.

Dodaje tez w zalaczniku zrzut ekranu aby pokazac o co chodzi .

Jesli jest tu jakas dobra duszyczka która zna sie na tym, bardzo prosze o pomoc.
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[Szablon Vanice] Nie działa slider
Kopie i kopie i nie mam już pomysłu. W tym szablonie slider ustawiony jest do tagu. Według instrukcji mam wpisać w tekście gadżetu domyślny tag i powinien utworzyć się slider, ale nic się nie dzieje nawet po wgraniu oryginalnego szablonu.
Demo ładnie wygląda z tym sliderem.
-> blog
Pozdrawiam
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[Szablon Fantasy Minimal] nie widać ikonek społecznościowych
Cześć.
Mam problem. Chodzi o to, że po wgraniu szablonu, który pierwotnie ma ikonki społecznościowe - nie widać ich. Wpisałam swoje linki i tak dalej, ale nie widać tego widżetu na blogu.
Próbowałam różnych rzeczy. Dodawać "!important" , visibly...

Nie ma także ikonek na zdjęciu posta "share" - tylko pinteresta.
Dodatkowo w kółeczku powinno być serduszko - ale na tym mi nie zależy.
No i ikonka "home" - nie ma jej + nie przenosi na główną stronę.

Mój blog: swiat-recenzji.pl
Ostatni post Odpowiedzi: 4
[Gadżet Obraz] Jak wyśrodkować zdjęcie i opis 'o mnie'?
http://knowthyself99.blogspot.com/
Na boku, z prawej strony znajduje się o mnie.
Jest tam zdjęcie i pod spodem tekst. Chciałabym wyśrodkować zdjęcie, aby było okrągłe i aby tekst był wyśrodkowany. Niestety kody nie działają.
Wyśrodkowanie:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Wyśrodkowanie;
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Okrągły avatar:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[blogspot] Zmiana wyglądu daty oraz komentarzy
Od kilku dni próbuję trochę zmienić wygląd daty przy każdym poście. To mój blog: http://pocztowki-ag.blogspot.com/


Chciałabym, aby data pozostała w formacie np. 1 sierpnia 2013, ale graficznie wyglądała jak na tym blog: http://fotballfrue.no/
Czyli w takim kółeczku.

Oraz chciałabym wyśrodkować datę powiększyć czcionkę, pozbyć się tych wszystkich pierdół po prawej stronie. A z miejsce " pierdół " dodać godzinę oraz autora post.
Tak jak jest na tym blogu http://indywidualniie.blogspot.com/

Jeśli ktoś zrozumiał o co mi chodzi oraz potrafi mi pomóc to baaaardzo proszę! :D
Ostatni post Odpowiedzi: 41
[blogger] Data w kółku przestała działać na wielu blogach
Witam,

zauważyłam dzisiaj, że na niektórych blogach nie działa data w kółku - tło kółka pozostaje, ale nie ma w nim treści (czyli właśnie samej daty), jest po prostu puste. Data robiona była na podstawie tej instrukcji: zmiana wyglądu daty - w kółku obok tytułu wpisu

Przykłady blogów na których problem występuje:
moje-bubble.blogspot.com
dziwnajestesbarbaro.blogspot.com

A np. na tym blogu: perfectly-prettily.blogspot.com nie ma takiego problemu, wszystko wyświetla poprawnie.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Kasia
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[Szablon Mxfluity] Problem z wyświetlaniem daty w kafelkach
Witam.

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Podobny problem był rozwiązywany tutaj: http://forum.blogowicz.in...hlight=mxfluity - tyle, że ja chciałbym mieć wyświetlaną datę.

Po zmianie szablonu, mimo ustawień, nie wyświetla mi na czerwonych "okienkach" daty. Problem nie występuje, gdy szablon wgram na nowo założonego bloga. Podejrzewam, że jest jakiś bug w skrypcie lub inny skrypt powoduje problem w drugim. Byłbym wdzięczny za wskazanie problemj lub jego rozwiązanie.

Blog znajduje się na stronie: cyklomaniak.com.pl
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[blogger, gadżet] Jak ustawić Popularne Posty w poziomie?
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak ustawić popularne posty w poziomie?
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[Szablon Cocktail] wersja mobilna, rotator polecanych wpisów
Hej, hej mam problem z dopsowaniem wersji mobilnej szablonu. Koniecznie bym chciała taką wersję mobilną jaka jest w oryginale, a jak wlączam mojego bloga to pokzuje sie ogromny margines po prawej plus czasem znika ta ramka do paska menu. Wie ktos jak to ogarnac? Podkreslam, ze nie chce miec tych podstawowych szablonów rewelacja, prosty itd tylko ten. Ostatni obrazek to ten oryginał a drugi mój. Chyba ze istanieje mozliwosc zeby zrobic tak jak w tym 1 obrazku to juz typowa mobilna
Ostatni post Odpowiedzi: 3
zmiana wielkości i wyglądu czcionki "czytaj więcej"
Witajcie,
to znowu ja przychodzę by was pomęczyć :)

mój blog: www.morelastudio.blogspot.com

potrzebuje zwiększyć czcionkę napisu czytaj więcej... czy jest taka możliwość? jeśli tak to proszę o pomoc.

dziękuje bardzo i pozdrawiam Remik
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[blogger] Problem z odpowiedzią na komentarz na blogspocie
Witam!

Mam problem z opcją "odpowiedz" w komentarzach na blogsppocie. Korzystam z ich szablonu (simple), ale dokonywałam ostatnio różnych zmian, więc mogłam coś przez przypadek "przestawić". niestety nie zorientowałam się wcześniej, więc nawet nie wiem gdzie szukać...

Adres boga to zglowynapapier.blogspot.com

Z góry dzięki! :)
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[Szablon Minimal] Nie pojawiają się komentarze i rotator
Mam problem z widocznością komentarzy pod postem i samym oknem dodawania komentarzy, gdyż wcale się nie wyświetla. Poza komentarzami chciałabym ustawić slider, który w tym szablonie być powinien, niestety nie wiem jak to zrobić. Blog to: jotvelzet.blogspot.com
Ostatni post Odpowiedzi: 5
[Szablon Indigo] Jak dodać kolejną sekcję z nagłówkiem
[OPIS PROBLEMU]
Mianowicie: chciałem wstawić nagłówek nad postami o nazwie: "Najnowsze posty", a o wyglądzie takim samym, jak nagłówki dla widżetów. Udało mi się, ale w wyniku wstawienia:
- tekst nagłówka jest przekreślony, nie wygląda jakby był nad linią,
- cały pasek po lewej sidebar zjeżdża mi w dół.

Dodanie podobnej sekcji z podobnym nagłówkiem pod postami skutkuje tym, że, sidebar zjeżdża poniżej wstawionej sekcji. Link do strony: http://thinkhealthytest.blogspot.com/

[CO ZROBIŁEM]
1. Aby uzyskać podobny format nagłówka pobrałem z <b:skin> cechy sidebar i main-wrap. Zamiast nazwy sidebar dałem bottonbox i uzyskałem kod (po wykasowaniu niektórych linijek, które uważałem za zbędne, np "float: right"). Kod wygląda tak:

Kod

/******************************
BOTTONBOX
******************************/
.bottonbox-wrapper{
width:auto;
margin-top: 40px;
margin-left:-60px;
margin-right:320px;
}
. bottonbox-wrapper{
margin-right:0;
width:100%;
}
.bottonbox h2 {
font-family:"Verdana";
}
.bottonbox h2{
text-transform:uppercase;
font-size:16px;
margin:0 0 0px 0;
line-height:1.3;
position:relative;
text-align:center;
letter-spacing:2px;
}
.bottonbox h2 span{
display:inline-block;
padding:5px 10px;
font-weight:bolder;
background:#fff;
z-index:2;
margin-top: 20px;
position:relative;
}
.bottonbox h2:after{
content:"";
position:absolute;
top:60%;
height:3px;
margin-top:-2px;
background:#00AFD4;
width:100%;
left:0;
}
.bottonbox-wrapper:after{
content:"";
position:absolute;
width:100%;
bottom:-1000px;
left:100%;
top:0px;
background:#fff;
z-index:-1;
left:auto;
right:100%;
}
.bottonbox-wrapper:before, .bottonbox-wrapper:after{
display:none;
}


2. Następnie wstawiłem nową sekcję zaraz pod <div class='outer-wrapper'>:

Kod

<div class='clr'/>
<div class='ct-wrapper'>
<div class='outer-wrapper'><div>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<div class='bottonbox-wrapper'>
<b:section class='bottonbox' id='bottonbox1' showaddelement='yes'>
<b:widget id='HTML6' locked='false' title='Najnowsze wpisy' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div>

<b:include name='quickedit'/>
</b:includable>
</b:widget>
</b:section>
</div></b:if>

<div class='main-wrapper'>
<b:section class='content' id='content' showaddelement='yes'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Posty w blogu' type='Blog'>


I nie działa. Gdzieś robię błąd i nie potrafię sobie poradzić.
Czy możecie mi pomóc? Za wszelkie wskazówki bardzo dziękuję!http://thinkhealthytest.blogspot.com/ Link do strony.
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[Szablon Bartleby] Jak dodać linijkę tekstu nad postami?
Chciałam spytać jak dodać linijkę tekstu, żeby była i na stronie głównej, i nie znikała jak się wejdzie w post czy listę postów podpiętych pod daną kategorię, chodzi mi o miejsce pod home / menu / about / contact a nad listą postów / treścią posta? Chyba najlepiej, żeby się zaczynał od lewej i najlepiej oraz żeby był mniejszy od czcionki używanej w treści postów (a może wystarczy, że się go pochyli?).

Piszę bloga po angielsku i po polsku, ale coraz więcej osób sugeruje mi, że jak się na niego wchodzi to można odnieść wrażenie, że jest pisany tylko po angielsku. Wcześniej posty pisałam najpierw po polsku a pod spodem po angielsku, ale uznałam, że w przypadku mojego bloga, angielski jest ważniejszy i powinien być pierwszy. Teraz wpadłam na pomysł umieszczenia informacyjnego zdania na górze, żeby wszyscy widzieli, gdzie znaleźć polskie teksty.

Będę wdzięczna za pomoc :-).
Ostatni post Odpowiedzi: 8
wysuwany LIKEBOX Facebooka z Lewej strony
Znalazłam ten temat:

Kod

http://forum.blogowicz.info/topics106/blogger-wysuwany-like-box-z-prawej-strony-vt5665.htm

Próbowałam przerobić kod, żeby LikeBox wysuwał się z lewej strony. Niestety, słabo mi to poszło... Ba, nie poszło w ogóle. ;)
Czy mogę liczyć na rady, co tam trzeba pozmieniać. :D

Bo stworzenie owego pod linkiem: https://developers.facebook.com/docs/plugins/like-box-for-pages
niestety nie jest już możliwe.
Ostatni post Odpowiedzi: 4
[blogger] Jak dodać na bloga gadżet 'subskrybuj na youtube'?
w HTML/JavaScript wklejam:

Kod

<Center> <! - YouTube Subskrybuj Gadget www.spiceupyourblog.com -> <iframe src = http: //www.youtube.com/subscribe_widget p =? YOUR-YOUTUBE-USERNAME style = "overflow: hidden; wysokość: 130px ; width: 260px ; border: 0; " scrolling = "no" frameborder = "0"> </ iframe> </ center>


Moja nazwa użytkownika to moje imię i nazwisko, wtedy na stronie wyskakuje mi napis invalid user, probowałam wpisać również identyfikator kanału i użytkownika tak samo pisze invalid user.

[ Dodano: 2015-04-05, 00:06 ]
tam na początku zamiast Subskrybuj wpisane mam Subscribe i zamiast adresu tego bloga wpisałam adres linku jednego z moich filmów
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[Szablon Loveria] rozwalone kafelki po dodaniu nowego wpisu
Witam.
Używam szablonu Loveria (darmowa wersja).
Ostatni dodany post wyświetla się cały na stronie głównej. Wydaje mi się, że wszystko robiłam jak poprzednio.
Wygląda to tak:
www.100pociech.com
Skasowanie i ponowne wstawienie postu nie pomogło.
Wstawienie "złamania" tekstu też nie.
Nie mam kompletnie pomysłu o co może chodzić. Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Jestem laikiem, co uczy się na własnych błędach od niedawna, więc bardzo proszę do mnie pisać jak do przedszkolaka...
Ostatni post Odpowiedzi: 2
wyśrodkowanie zdjęcia w gadżecie "o mnie"
Wiem, że tematy o wyśrodkowaniu różnego rodzaju gadżetów na bloggerze już były. Sama się zastosowałam i wyśrodkowałam subskrypcję, archiwum itd. Ale nie mogę wyśrodkować tekstu ani zdjęcia w gadżecie o mnie. O ile tekst przeboleję, tak to zdjęcie mnie kuje w oko. Nie mam pojęcia z pomocą jakiego kodu i gdzie go wkleić, aby zadziało?

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-05-01, 02:40 ]
zobacz także => Jak wyśrodkować zdjęcie i tekst w gadżecie Obraz?
Ostatni post Odpowiedzi: 7
[Szablon Angelo] nie wczytuje fragmentu posta + justowanie
Witam!

Mam problem z tekstem, który wyświetla się przy zdjęciu posta na stronie głównej. Problem właściwie jest z pierwszym postem jaki wrzucam na bloga, przy kolejnych nie występuje.

Tekst przy miniaturze zdjęcia na stronie głównej wyświetlany jest jako kod html albo błąd.

Kolejna sprawa: czy tekst przy miniaturze można wyjustować?

adres bloga: alternatywnie.com.pl

Z góry dzięki za pomoc
Ostatni post Odpowiedzi: 11
[blogger] Jak dodać przyciski Share i Like pod każdym postem
Witam,

Interesuje mnie dodanie dwóch przycisków: share, like pod każdym nowym postem. Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Chodzi mi o te dwa przyciski poniżej, tak aby były koło siebie, pod każdym nowym postem, który publikuję.

Pozdrawiam.

http://developers.faceboo...e/plugins/like/
http://developers.faceboo...ns/share-links/

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 09-08-2013, 04:44 ]
uwaga! - odpowiedź na to pytanie znajduje się na drugiej stronie
Ostatni post Odpowiedzi: 44
[Szablon Bartleby] Brak polskich znaków w użytych fontach
Mam prośbę, wie może ktoś jak zmienić czcionkę na blogu? Mam szablon Bartleby i on bardzo brzydko wyświetla polskie litery :/ . Albo może ma ktoś pomysł jak poprawić tylko polskie litery bez zmieniania czcionki? Bo ona w sumie jest ok tylko te litery...
Ostatni post Odpowiedzi: 2
[Szablon Hermes Mag] Jak dodać kategorie i strony w menu?
hej ! jestem tu nowa , ale mam już jedno pytanie do Was moi drodzy :)
mam gotowy szablon do bloga lecz nie wiem jak utworzyć podstrony np. gdy chcę dodać post pojawia się on tylko w sekcji "home" a kompletnie nie wiem co zrobić żeby pojawił się w rozwijanej sekcji "categories" .Ktoś pomoże?

adres: http://xxrestless.blogspot.com/
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[Szablon Enpine] Zawartość strony wychodzi poza ramy bloga
Witam mój blog to www.swiatgabi.com

Dzięki pomocy tego forum szablon jako tako dopasowałam do swoich potrzeb. Owszem nie jest idealnie.

Nie mogę sobie poradzić z podstronami bloga np. Początek.
Szablon na tej stronie jest rozjechany, nie zawiera wszystkich elementów. Co tu się stało?

Chciałabym żeby ta strona wyglądała jak strona testujemy.
Ostatni post Odpowiedzi: 8
[blogger] Przycisk Pin it nie pojawia się na stronach postów
Kończę dostosowywać szablon Cocktail z Sora Temple. Przycisk Pin it na tym szablonie działa tylko na zdjęciach na stronie głównej, ale na tych wewnątrz postu już nie. Czy da się coś z tym zrobić? (Przycisk Pin it pochodzi stąd: http://www.bloggersentral...age-hover.html)

Chodzi o ten blog: http://scandinavianhomee.blogspot.com/

Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Karolina
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[Szablon Cocktail] brak komentarzy na stronach statycznych
Kończę dostosowywać szablon Cocktail z Sora Temple. W szablonie tym komentarze pod stronami statycznymi są ukryte bez względu na ustawienia strony. Czytałam o tym na forum w kontekście np. formularza kontaktowego widocznego tylko na wybranych stronach. Nie mogę jednak się doszukać fragmentu kodu odpowiedzialnego za ukrywanie komentarzy.


Chodzi o ten blog: http://scandinavianhomee.blogspot.com/

Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Karolina
Ostatni post Odpowiedzi: 3
[Szablon Veronica] Zniekształcone miniaury postów
Witam, mam problem z deformacją zdjęć w szablonie bloggera. http://c2poludniecafe.blogspot.com
Czy jest sposób by na to zaradzić?
Nie mogę odnaleźć się w kodzie html
Bardzo będę wdzięczna za pomoc
Ostatni post Odpowiedzi: 1
[Prosty] Jak dopasować szerokość bloga do tabletów i komórek
Cześć!

Jest to mój pierwszy post tutaj - zazwyczaj siedzę nad jakimś problemem w kodzie tak długo, aż go nie rozwiążę sama, jednak w tym przypadku po prostu się poddaję.

Zmierzam do tego, aby blog był jednokolumnowy, bardzo prosty (przerabiam szablon "Prosty"), z równymi marginesami po obu stronach. Cała szerokość treści, zdjęć, stopki itd. powinna mieścić się w 960 px (co oczywiście ustawiłam w projektancie szablonów). Problem pojawił się, kiedy na moim ekranie wszystko już wydawało się być ładne i równe. Po otwarciu bloga na tablecie i telefonie cały lewy margines został obcięty.

Słyszałam o media queerach i o kwestiach dopasowywania strony do rozdzielczości ekranu, jednak wydaje mi się, że nie w tym rzecz - strona i tak powinna być wyśrodkowana z marginesami, nawet jeśli niedopasowana. A może to jednak tutaj jest problem?

Dodam, że z html'a i cssa jestem "zielona", wiem tyle, ile uda mi się przeczytać i zmodyfikować metodą prób i błędów. Szukałam rozwiązania we wszystkich znanych mi miejscach w kodzie, odpowiadających za marginesy, padding i inne odstępy (i w internecie).

Załączam link do bloga (na którym jest też screen z tableta).

http://zdjecia-oli.blogspot.com/

I bardzo, bardzo proszę o pomoc bo jestem bliska rzucenia tym, i zaczęcia wszystkiego od początku.

Pozdrawiam!
Ostatni post Odpowiedzi: 2
1 - 2 ... 162 - 163


Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2015 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:
Wyszukaj na Blogowiczu:
Poleć i obserwuj Blogowicza: