Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
Oceny.org - Porady i Oceny Blogowe - zgłoś się!
Przeglądając szablony umieszczone na http://szablony.blogowicz.info/ nad jedna rzeczą się zastanawiam: czy macie zgody autorów grafik i zdjęć na ich umieszczenie? Bo na przykład na szablonie aktualnie znajdującym się na tym blogu: http://rozmysleniakornelik.eblog.pl/ (nie mogę go w tej chwili znaleźć na Waszej stronie) widzę fotografię autorsta Anne Geddes, która, o ile wiem bierze grubą kasę za licencję na drukowanie zdjęć na kalendarzach i pocztówkach. Tu z kolei: http://szablony.blogowicz...ady5/lady5.html natknęłam się na zdjęcie autorstwa mojego znajomego, swego czasu znajdujące się z zbiorach Gnieźnieńskiej Agencji Modelek, zresztą było też w 2002 roku na zbiorowej wystawie fotografii. Gdy Mariusz wróci z Anglii, czy gdzie on się aktualnie podziewa, spytam, czy macie licencję na wykorzystanie, chociażby do celów niekomercyjnych, czy może tak sobie ściągnęliście z netu i nie raczyliście nawet podpisać autora. (Inna sprawa, że czasem ktoś chce dobrze, ale zamiast autora, który ma pełne prawa autorskie podpisuje się na szablonie serwis, który jedynie udostępnia hosting i obsługę stron, jak choćby DeviantART.)
To, że coś jest dostępne w internecie, nie znaczy, że każdy może to w dowolnym celu wykorzystywać, przetwarzać, publikować, udostępniać innym. Jeśli nie macie zgody na wykorzystanie obrazu, który nie jest ogólnie dostępny do dowolnego wykorzystania, to to jest kradzież własności intelektualnej i naruszanie praw autorskich. Piszę, bo mnie coraz powszechniejszy w sieci brak szacunku dla cudzej własności i bezczelność (czasem wystarczyłoby zapytać) po prostu wkur*****. Jeśli macie licencje na te wszystkie obrazy użyte do szablonów (co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne), to w takim razie mój mail nie dotyczy Was tylko ogólnej sytuacji i za pomyłkę wynikającą z tego, że autorzy grafik nie są nigdzie wymienieni serdecznie przepraszam.
Apeluję tylko do internautów o traktowanie poważnie siebie i innych, a do projektantów szablonów o wykazanie profesjonalizmu i szacunku dla własności intelektualnej (w końcu jeśli zrobicie coś absolutnie sami - grafikę, layout, skrypt, chyba nie bylibyście zadowoleni gdyby ktoś to potraktował, jakby było jego własnością).
otóż sprawa wygląda tak, że za to co znajduje się na szablonie odpowiada jego autor. Szablony wymienione w twojej wypowiedzi są dość stare. Obecnie grafiki są kredytowane jak nalezy. Wczesniej było z tym różnie. Kiedy autor nie był znany widocznie autorzy szablonów postanowili nie pisać nic, ale nie wyklucza to równocześnie kasowania szablonu lub dopisania stopki w momencie kiedy zgłosi się autor zdjęcia. Kilka razy już dopisywałem autorów fotosów na szablonach
Kiedy autor nie był znany widocznie autorzy szablonów postanowili nie pisać nic,
Akurat rozśmieszyło mnie w odniesieniu do pierwszego wymienionego przeze mnie szablonu. Wystarczy przejść się do empiku, obejrzeć kilka kalendarzy i albumów.
Wystarczy przejść się do empiku, obejrzeć kilka kalendarzy i albumów.
to też jest wesołe nie oglądam kalendarzy, przysyłają mi z dialogu co roku Szablon dodano 2004-01-05 wtedy też były ?
Chodzi o to, że dawno temu mało kto się tym przejmował widocznie (poptrz na daty dodawania szablonów), ja tego nie sprawdzam i nie mam zamiaru sprawdzać, bo to należy to tego co robi szablon. Wiele starych było już kasowanych ze strony (z uwagi na budowe) i będą bo dochodzą nowe, lepsze i odpowiednio opisane.
p.s. jak wspomniałem wyżej, jeżeli autor zauważy swoją pracę i się zgłosi z nakazem skasowania to w momencie udowodnienia swojej racji do takiego nazaku się stosuję lub proponuję odpowiedni kredyt na szablonie i to jak narazie wystarczało. Tego typu grafiki mogły nie mieć podpisu bo pewnie autorzy szablonu szukali tego poprzez google images a nie bezpośrednio na stronach, nie da się teraz do tego dojść bo wiele z nich ma ponad rok czy dwa. Jednak nikt niegdy nie podpisywał siebie jako autora cudzych fotek a jako projektanta szablonu, to dość spora różnica
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum