Forum.Blogowicz.info Strona Główna Forum.Blogowicz.info
Młodzieżowe Forum Blogowe

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat
 Ogłoszenie 
Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu
Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)

--------------------------------------------------------------------------------
Oceny.org - Porady i Oceny Blogowe - zgłoś się!

IQ test - zobacz jakie masz IQ, może lepsze od Dody :D ?

Poprzedni temat :: Następny temat
prawa autorskie
Autor Wiadomość
przechodzien

Wysłany: 30-10-2006, 23:21   prawa autorskie

Przeglądając szablony umieszczone na http://szablony.blogowicz.info/ nad jedna rzeczą się zastanawiam: czy macie zgody autorów grafik i zdjęć na ich umieszczenie? Bo na przykład na szablonie aktualnie znajdującym się na tym blogu: http://rozmysleniakornelik.eblog.pl/ (nie mogę go w tej chwili znaleźć na Waszej stronie) widzę fotografię autorsta Anne Geddes, która, o ile wiem bierze grubą kasę za licencję na drukowanie zdjęć na kalendarzach i pocztówkach. Tu z kolei: http://szablony.blogowicz...ady5/lady5.html natknęłam się na zdjęcie autorstwa mojego znajomego, swego czasu znajdujące się z zbiorach Gnieźnieńskiej Agencji Modelek, zresztą było też w 2002 roku na zbiorowej wystawie fotografii. Gdy Mariusz wróci z Anglii, czy gdzie on się aktualnie podziewa, spytam, czy macie licencję na wykorzystanie, chociażby do celów niekomercyjnych, czy może tak sobie ściągnęliście z netu i nie raczyliście nawet podpisać autora. (Inna sprawa, że czasem ktoś chce dobrze, ale zamiast autora, który ma pełne prawa autorskie podpisuje się na szablonie serwis, który jedynie udostępnia hosting i obsługę stron, jak choćby DeviantART.)
To, że coś jest dostępne w internecie, nie znaczy, że każdy może to w dowolnym celu wykorzystywać, przetwarzać, publikować, udostępniać innym. Jeśli nie macie zgody na wykorzystanie obrazu, który nie jest ogólnie dostępny do dowolnego wykorzystania, to to jest kradzież własności intelektualnej i naruszanie praw autorskich. Piszę, bo mnie coraz powszechniejszy w sieci brak szacunku dla cudzej własności i bezczelność (czasem wystarczyłoby zapytać) po prostu wkur*****. Jeśli macie licencje na te wszystkie obrazy użyte do szablonów (co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne), to w takim razie mój mail nie dotyczy Was tylko ogólnej sytuacji i za pomyłkę wynikającą z tego, że autorzy grafik nie są nigdzie wymienieni serdecznie przepraszam.
Apeluję tylko do internautów o traktowanie poważnie siebie i innych, a do projektantów szablonów o wykazanie profesjonalizmu i szacunku dla własności intelektualnej (w końcu jeśli zrobicie coś absolutnie sami - grafikę, layout, skrypt, chyba nie bylibyście zadowoleni gdyby ktoś to potraktował, jakby było jego własnością).

[ Komentarz dodany przez: moron: 30-10-2006, 23:24 ]
polecam temat http://forum.blogowicz.in...wanie-vt148.htm :)

~Reklamek
Admin.Bot
aka. kasiarz

Wysłany: 32-13-2140, 25:61

Jesli chcesz pozbyć się reklam: zarejestruj się / zaloguj się !
@Htsz 
Blogowicz.Team
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 44
Wysłany: 30-10-2006, 23:31   

otóż sprawa wygląda tak, że za to co znajduje się na szablonie odpowiada jego autor. Szablony wymienione w twojej wypowiedzi są dość stare. Obecnie grafiki są kredytowane jak nalezy. Wczesniej było z tym różnie. Kiedy autor nie był znany widocznie autorzy szablonów postanowili nie pisać nic, ale nie wyklucza to równocześnie kasowania szablonu lub dopisania stopki w momencie kiedy zgłosi się autor zdjęcia. Kilka razy już dopisywałem autorów fotosów na szablonach :)

przechodzien

Wysłany: 31-10-2006, 09:56   

Cytat:
Kiedy autor nie był znany widocznie autorzy szablonów postanowili nie pisać nic,

Akurat rozśmieszyło mnie w odniesieniu do pierwszego wymienionego przeze mnie szablonu. Wystarczy przejść się do empiku, obejrzeć kilka kalendarzy i albumów.

@Htsz 
Blogowicz.Team
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 44
Wysłany: 31-10-2006, 11:20   

przechodzien napisał/a:
Wystarczy przejść się do empiku, obejrzeć kilka kalendarzy i albumów.
to też jest wesołe ;) nie oglądam kalendarzy, przysyłają mi z dialogu co roku :) Szablon dodano 2004-01-05 wtedy też były ?

Chodzi o to, że dawno temu mało kto się tym przejmował widocznie (poptrz na daty dodawania szablonów), ja tego nie sprawdzam i nie mam zamiaru sprawdzać, bo to należy to tego co robi szablon. Wiele starych było już kasowanych ze strony (z uwagi na budowe) i będą bo dochodzą nowe, lepsze i odpowiednio opisane.

p.s. jak wspomniałem wyżej, jeżeli autor zauważy swoją pracę i się zgłosi z nakazem skasowania to w momencie udowodnienia swojej racji do takiego nazaku się stosuję lub proponuję odpowiedni kredyt na szablonie i to jak narazie wystarczało. Tego typu grafiki mogły nie mieć podpisu bo pewnie autorzy szablonu szukali tego poprzez google images a nie bezpośrednio na stronach, nie da się teraz do tego dojść bo wiele z nich ma ponad rok czy dwa. Jednak nikt niegdy nie podpisywał siebie jako autora cudzych fotek a jako projektanta szablonu, to dość spora różnica ;)

[ Komentarz dodany przez: moron: 31-10-2006, 11:35 ]
Cytat:
Szablon dodano 2004-01-05 wtedy też były ?
z tego co pamietam to data awarii serwera - szablon byl dodany wczesniej

Odpowiedz do tematu