Forum.Blogowicz.info Strona Główna Forum.Blogowicz.info
Dyskusje Blogerów - Blogowe Forum Młodzieżowe - rozmowy o blogach, porady i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat
 Ogłoszenie 
Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji !
Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprawdź swój refleks - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!

Poprzedni temat :: Następny temat
jak zrobić podstrony na blogu
Autor Wiadomość
PatKa

Wysłany: 28-10-2006, 13:50   jak zrobić podstrony na blogu

Mam problem. Tworze szablony, ale nie wiem jak je umieszczać na blogu, by były widoczne w nowym oknie i ukazywały się. Daje przykład bloga, bo nie umiem tego wytłumaczyć:
http://www.aniq.neostrada.pl/ <- jest to blog w którym dziewczyna robi szablony, dodatki i inne tego typu rzeczy. Jeżeli chce np. w szablony o Avril naciskam na to i pojawia się nowe okno i ma adres: http://blog.za.pl/szablony/avril/avril.html a potem wybieram sobie szablon powiedzmy drugi (http://blog.za.pl/szablony/avril/avril2.html) i tak się pojawia. Czy ja mam zakładać do tych wszystkich rzeczy nowe blogi czy jest jakiś kod HTML, by coś takiego zrobić? Potrzebuje szybkiej odpowiedzi

Susie 
Blog.Klub
Indywidualistka :P

Wysłany: 28-10-2006, 17:10   

Jeżeli chodzi o pojawianie się strony w nowym oknie wystarczy takie coś:

Kod
<a href="http://link" target="_blank">nazwa</a>

Natomiast jeśli chodzi o samo wyświetlanie szablonów, to wszystko zależy od tego co ty już masz. Jeżeli masz samą grafikę, to jeszcze jest długa droga do powstania całego szablonu, bo potrzeba do niego htmla.
Jeżeli natomiast masz już htmla to potrzeba Ci serwera z ftp (najprostsza jest chyba Interia: zakładasz darmowe konto pocztowe i w zakładce "www" tworzysz i wgrywasz wszystkie pliki). Jeżeli byś bardziej sprecyzowała to czego potrzebujesz, to łatwiej by mi było odpowiadać na Twoje pytania.

PatKa

Wysłany: 28-10-2006, 22:06   

Nie umiem właśnie tego wytłumaczyć... Dzięki natomiast za odpowiedź. Jestem ci bardzo wdzięczna

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 47
Wysłany: 29-10-2006, 19:54   

zmieniłem nazwe tematu bo sądze, że to własnie o to chodziło :)

PatKa, osoba, której strone podałaś ma konto ftp w ramach internetu neostrada i tam za pomocą programu do przesyłania plików na serwer wysyła sobie pliki .html szablonów i potem sposobem jaki opisała Susie linkuje je na stronie głownej (ew. na blogu)

p.s.

to czy ty możesz robić w ten sam sposób bez dodatkowych operacji (i kosztów) na blogu zależy od tego gdzie go posiadasz. Mylog oferuje podstrony ale są one płatne 1,22 za sztuke (nie wiem na jaki okres czasu), eblog z tego co słyszałem oferuje podstrony za darmo :) mozna także założyć sobie konto na republice (lub innym darmowych hostingu -> przeczytasz o tym tu: darmowe serwery) i wgrać sobie na serwer szablony a potem dodać do nich linki na blogu :)
zapraszam do przewodnika po forum

Tobiasz 

Wysłany: 07-11-2006, 22:57   

Na mylogu można wykupić.

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 07-11-2006, 23:22   

Tak? Za to na eblogu są darmowe w dowolnej ilosci.

Poza tym Anarchista, bylabym wdzieczna gdyby twoje posty byly dluzsze niz jedno krociutkie zdanie.

Tobiasz 

Wysłany: 11-11-2006, 20:14   :D

Ale kochane reklamy są, a żeby usunąć trzeba wysyłać smsa za 11 zł. Za tą kwotę na mylogu masz wszystkie funkcje [oprócz zarządzania redaktorami (3,66 zł), pakietu 2 mb grafiki (10,98 zł), avka na serwerze (1,22 zł)] oraz rok aktywności bloga od daty ostatniej notki.

karola2 
Mylog.Klub

Wysłany: 26-12-2006, 19:55   

mam pytanko-czy jest jakis kod na podstrony na mylogu

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 27-12-2006, 00:59   

karola2 napisał/a
mam pytanko-czy jest jakis kod na podstrony na mylogu
niestety mimo aktywacji pakietu sponsorowanego nie bylem wstanie zobaczyc jak wyglada konfiguracja podstron....

domyślam się jednak, że wygenerowany odnosnik do podstrony linkujemy sobie w kodzie szablonu....

karola2 
Mylog.Klub

Wysłany: 30-01-2007, 13:07   

tak,ale teraz kazda podstrone trzeba wykupywac i po pol roku,znowu aktywowac;ale wiem ze mozna to zrobic przez interia.pl tak aby sie otworzyla nowe okno no.karola12.w.interia.pl/dsd :(

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 30-01-2007, 13:09   

karola2 napisał/a
ale wiem ze mozna to zrobic przez interia.pl tak aby sie otworzyla nowe okno no.karola12.w.interia.pl/dsd
wyżej podano ci kod na odnośnik (link) wstawiasz go w szablonie i po kliknieciu przeniesie odwiedzającego na podstrone w interii....

karola2 
Mylog.Klub

Wysłany: 31-01-2007, 19:00   

ale czy ja mam cos wpisacw miejsce tego linku,bo nie wiem,jak dotychczas wstawilam to nic mi sie nie pojawilo :(

kraski1

Wysłany: 31-01-2007, 22:28   Re: jak zrobić podstrony na blogu

PatKa napisał/a
Mam problem. Tworze szablony, ale nie wiem jak je umieszczać na blogu, by były widoczne w nowym oknie i ukazywały się. Daje przykład bloga, bo nie umiem tego wytłumaczyć:
http://www.aniq.neostrada.pl/ <- jest to blog w którym dziewczyna robi szablony, dodatki i inne tego typu rzeczy. Jeżeli chce np. w szablony o Avril naciskam na to i pojawia się nowe okno i ma adres: http://blog.za.pl/szablony/avril/avril.html a potem wybieram sobie szablon powiedzmy drugi (http://blog.za.pl/szablony/avril/avril2.html) i tak się pojawia. Czy ja mam zakładać do tych wszystkich rzeczy nowe blogi czy jest jakiś kod HTML, by coś takiego zrobić? Potrzebuje szybkiej odpowiedzi

Ja cie zrozumiałem :D Czyli chcesz mieć na jednej stronie takie coś jak inne dzialy np. Moj pies :D I opisujesz sobie wszystko o psie. Więc to jest nie możliwe na blogach, możesz sobie zrobić stronke na interia.pl szablon do .html i edytować go kiedy masz jakiś program albo zmieniasz końówkę z html na txt i wpisujesz to co ci na jezyk przyjdzie. Sorki ale jeśli chodzi o dodawanie newsów to musiala byc miec php a interia tego nie proponuje np. http://www.majzer.go.pl/ to jets jeden z platnych i najlepszych programow do dodawania newsow ale jest jeszcze http://cutephp.com/cutenews/ ymm ale to jest troche trudne dla ciebie do instalacji.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 31-01-2007, 23:36   

karola2 napisał/a
ale czy ja mam cos wpisacw miejsce tego linku,bo nie wiem,jak dotychczas wstawilam to nic mi sie nie pojawilo
wklejasz adres/y do strony, na której masz treść swojej podstrony :) np:
kraski1 napisał/a
możesz sobie zrobić stronke na interia.pl

lub innym portalu

karola2 
Mylog.Klub

Wysłany: 01-02-2007, 14:25   

nadal nic z tego nie rozumiem

Odpowiedz do tematu