Forum.Blogowicz.info Strona Główna Forum.Blogowicz.info
Dyskusje Blogerów - Blogowe Forum Młodzieżowe - rozmowy o blogach, porady i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat
 Ogłoszenie 
Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu
Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)

--------------------------------------------------------------------------------
Sprawdź swój refleks - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!

Poprzedni temat :: Następny temat
Tworzenie szablonów
Autor Wiadomość
ewokam 
eBlog.Klub

Wysłany: 01-04-2006, 17:14   Tworzenie szablonów

Pierwszego bloga założyłm sobie trzy lata temu. Kiedy już dosyc dobrze obsługiwałam naszła mnie chęć poznania trochę HTML i narazie jako tako mi idzie. Zmieniam sobie różne kolory teł w szablonach, ale wiem, że tak raczej nie powinno się robić z cudzymi szablonami, więc chce zrobić swój włąsny szablon, który będę mogła zmieniać do woli. Lecz przy moim stopniu obsługi HTML nie jestem w stanie stworzyć całkiem sama szablonu. Na przykład ciągle nie wiem dla was adminów prostych rzeczy, czyli jak mam określić, że {blog} ma być wyżej, a menu pod spodem, albo, że menu ma być po prawej stronie od bloga. Wszelkie wsakzówki i przykłady tagów byłyby mi bardzo przydatne. :/

$Frozen Lust 
Grafik
Her Infernal Majesty

Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 01-04-2006, 17:49   

Najlepiej zaczynac od prostych divow opierajacych sie na css.
Musisz sie troche na tym znac, jak na przyklad pozycjonowac w tym css rozne rzeczy, ustawiac kolor tla, grafike, bordery itp.
Wszelkie pozycje w pikselach liczysz od lewego gornego rogu, czyli na przyklad left: 100px; top: 200px; oznacza, ze poczatek jakiegos nowego divu (przykladowo) bedzie sie zaczynal 100 pikseli od lewej i 200 pikseli od gory.
I tworzysz kilka takich klas, ktore sie opieraja na powyzszej zasadzie i masz juz rozplanowane pozycje menu, bloga i tych innych rzeczy. Oczywiscie musisz okreslic kilka innych rzeczy, jak na przyklad wysokosc i szerokosc tych prostokatow. Wszystkie takie rzeczy znajdziesz w kursie, a jak cos bedzie niejasne to zawsze mozesz analizowac szablony innych lub popytac sie na forum ;)

Oujejor 
Blog.Klub
vel. Tyski

Wysłany: 03-04-2006, 17:28   

pewnie mnie zaraz zbanujecie ale nie moge tak patrzeć na dziewczynę z kłopotem

ewokam, zajrzyj na http://www.kurshtml.boo.pl/style/wstep.html

$Frozen Lust 
Grafik
Her Infernal Majesty

Wysłany: 03-04-2006, 17:36   

Chyba kazdy z nas wie, ze z kursu nie da sie nauczyc robic szablonow. Mozna poznac zasady itp, ale tak naprawde tylko oserwujac innych i analizujac ich prace mozna wyciagnac wnioski z czego dany szablon sie sklada i jak go zrobic tak by byl typowo blogowych layoutem. Czy kurs ten nauczy cie jak pociac grafike? Nie. Czy powie jak poustawiac divy czy tabelki by pasowaly do grafiki? Watpie. A jezeli nawet to ta wiedza bedzie tak okrojona, ze dlugi czas uplynie zanim to co ktos zrobi bedzie sie nadawalo do uzytku blogowego. Kursy to dobra podstawa teoretyczna, ale niewystarczajaca do pelni szczescia.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 45
Wysłany: 04-04-2006, 19:31   

ja dodam, że zagnieżdżanie diva za pomovą odl. od lewej i górnej części ekranu powinno byc jednak stosowane tylko w fazie początkowej swojej nauki html -> robienia szablonu, z uwagi na to, ze coraz to różne ludzie mają rozdzielczości ekranu i to co nam wydaje się być wyśrodkowane u innych takie nie jest.

z uwagi na to, że kody są wolne możesz bez problemu na własny użytek skopiować sobie takie najprostrze szablony i kasując z niego elementy sprawdzać co się w nim zmienia.

polecam do tego odrazu Firefoxa/Operę, ponieważ Internet Explorer toleruje zbyt wiele błędów (maskuje je).

Oujejor 
Blog.Klub
vel. Tyski

Wysłany: 08-04-2006, 13:19   

ewokam napisał/a:
czyli jak mam określić, że {blog} ma być wyżej, a menu pod spodem,

tam znajdziesz jak to zrobić, za pomocą poziomowania divów

bober 
Blog.Klub

Wysłany: 16-04-2006, 21:31   

Frozen Lust napisał/a:
Chyba kazdy z nas wie, ze z kursu nie da sie nauczyc robic szablonow. Mozna poznac zasady itp, ale tak naprawde tylko oserwujac innych i analizujac ich prace mozna wyciagnac wnioski z czego dany szablon sie sklada i jak go zrobic tak by byl typowo blogowych layoutem. Czy kurs ten nauczy cie jak pociac grafike? Nie. Czy powie jak poustawiac divy czy tabelki by pasowaly do grafiki? Watpie. A jezeli nawet to ta wiedza bedzie tak okrojona, ze dlugi czas uplynie zanim to co ktos zrobi bedzie sie nadawalo do uzytku blogowego. Kursy to dobra podstawa teoretyczna, ale niewystarczajaca do pelni szczescia.

A ja w WIĘKSZOŚCI nauczyłam się z kursu www.kurshtml.boo.pl Trochę to trwało, ale w końcu umiem :) Więc nie pisz, że nie da się nauczyć, bo się da ^^[/b]

$Frozen Lust 
Grafik
Her Infernal Majesty

Wysłany: 16-04-2006, 22:04   

Tak? Nie wierze, ze nie analizowalas kodow innych szablonow.

czarzasta 
Blog.Klub

Wysłany: 17-04-2006, 18:46   

ja tam zaczynałam chyba jak wszyscy... przerabiając stopniowo szablon ściągnięty z madzia.olp z kursów wiedziałam jak zmienić tło i jak wstawić obrazek z czasem wywaliłam z szablonu (który był mało ciekawy) wszystkie kiczowate dollsy wstawiłam tam różne inne kiczowate napisy stworzone wtedy w programie cośtam3d (i tak sie fajnie ruszały ale były nadwyraz kiczowate) po czym zmieniłam tło z różu na czarny :D z czasem nauczyłam się wstawiać własny szablon (obrazek) pod inny zmieniać kolory, potem czcionki oraz efekty linków później rozmieszczać sama miejsce znajdowania sie kolumn aż wreszcie opanowałam dość dobrze htmla i niczyje szablony nie są mi potrzebne! :D

$Kamila 
Grafik
Mephistopheles

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 18-04-2006, 01:25   

Frozen Lust napisał/a:
Tak? Nie wierze, ze nie analizowalas kodow innych szablonow.

Nawet ja zagladalam do innych, zeby podpatrzec technike. pozatym napewno od razu nie zaczelas robic swoich szablonow, tylko korzystalas z gotowych, wiec wprowadzajac jakies zmiany musialas przegladac cudzy kod :oczami:

You'll Never Walk Alone

#Artur 
Programista

Zaproszone osoby: 15
Wysłany: 18-04-2006, 10:59   

Ja swoj pierwszy lay zrobilem przerabiajac kod michelle. A z kursu html nie korzystalem bo to za prosty język ;) Jedynie kursu używałem do css i xhtml ;p

$Frozen Lust 
Grafik
Her Infernal Majesty

Wysłany: 18-04-2006, 11:04   

Georgiana napisał/a:
Nawet ja zagladalam do innych

"Nawet ja"? Nie pasuje mi to w tym momencie, bo jezeli chodzi o pisanie kodu to jest w tyle za umiejetnosciami graficznymi.

$Kamila 
Grafik
Mephistopheles

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 18-04-2006, 12:15   

owszem jestem, ale teraz ucze sie tabel i wydaje mi sie ze ' nawet ja' mam lepsze um iejetnosci niz kolezanka

edit
nie chce mi sie wartowac archiwum rozmow, ale pisalas cos ze jestesmy pol roku do przodu, moze nie :> ?

You'll Never Walk Alone

$Frozen Lust 
Grafik
Her Infernal Majesty

Wysłany: 18-04-2006, 13:11   

Jestesmy dobre :P (hymny samopochwalne) ale nie jestesmy doskonale i dlatego dalabym tam zamiast "nawet ja" - "ja tez" :P Zreszta wiadomo, tez zagladam co ludzie inni robia, bo a noz widelec cos mi do glowy przyleci. Ale jezeli chodzi o kod to mniej wiecej wiem jak cos jest zrobione i nie musze do tego zagladac. Dopiero jak chce sie nauczyc czegos w czym sama kulejem na przyklad te nieszczesne table-like divy, to staram sie podgladac i analizowac napotkane zrodla :)

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 45
Wysłany: 19-04-2006, 19:39   

a mnie cieszy, że wszystko idzie w strone ostylowania css i odwirowania kodu ze zbędnych dupereli bo to ograniczy ludzi robiacych do tych, ktorzy chca robic to dobrze a nie żeby mieć komentarze na stronie ;) tak jak to z blogami jest (zakładają i kupują reklamy z tekstem "komentarz za komentarz" - ps. prosze nie robić offtopa :P bo wiem, że zaraz będzie do tego komentarz).

proponuję korzystać ze stron zajmujących się nowinkami jezyków programowania nawet jeżeli nie potrzebujemy tego w danej chwili, nabyta wiedza może nam się przydać pózniej ;)

&N`talia 
Blogowicz.Friend
creep & weirdo

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 22-04-2006, 11:27   

jakich konkretnie stron? :>

Odpowiedz do tematu