Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
co sądzicie o lekturach szkolnych? czytacie/czytaliście je z musu czy przyjemności?
jakie książki powinny nimi być, a jakie nie powinny?
osobiście, przez całe trzy lata liceum (o wcześniejszych latach nie będę wspominał ) jechałem na streszczeniach. dopiero "Mała Apokalipsa" Konwickiego otworzyła mi oczy, a to była końcówka klasy maturalnej...
ostatnio czytam Orwella ("1984", "Folwark zwierzęcy") i zastanawiam się jak mogłem to przegapić...
chętnie umieściłbym na liście "Władcę Pierścieni", koniecznie w całości.
_________________ It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 21-11-2006, 06:49
Ja miałam Władcę Pierścieni w pierwszej klasie LO, jednak tylko pierwszą część.
Niestety większość lektur jest nudnych, ale trzeba je przeczytać, bo są w kanonie. Obecnie czytam Twaina i Joce'a, nie jest tak zle. Ale przykładowo Robinsona nie mogłam zmęczyć ani jak byłam w podstawówce ani rok temu na studiach. Ta ksiązka jest po prostu niejadalna dla normalnego człowieka
Wywaliłabym z listy lektur całego Sienkiewicza, bo wprost niecierpie jego twórczośći.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Zaproszone osoby: 15
Wysłany: 21-11-2006, 16:14
ja teraz mam Quo Vadis ale nie przeczytalem, nie cierpie czytac ksiazek a co dopiero lektur
a musze Ci powiedziec ze jak ja czytalem Robinsona to mis ie podobal nawet;p za pierwszym razem dostalem ze znajomosci lektury 1 i poźniej musialem w kilka dni to przeczytac na poprawe ;/
ja wogole lektury bym usunal ;/ strata czasu moim zdaniem
Zaproszone osoby: 5 Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 285 Skąd: 3Miasto
Wysłany: 23-11-2006, 04:56
pewnie większość osób tak jak ja twierdzi że lektury to wielka nuda ..
Chociaż niektóre książki typu " Opium w Rosole " Albo " Dzieci z Bulerbyn "
są fajne .. zawsze książkę jak już miałem przeczytać to dla siebie .. a nie po to żeby się udzielać w szkole ..
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 785 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 23-11-2006, 15:29
Rowniez nie przepadam za tworczoscia Sienkiewicza. Jego autorstwa podoba mi sie jedynie trylogia, ale trzeba miec do niej troche cierpliwosci.
Streszczenia to najglupsze z mozliwych wyborow. Tak sie bowiem sklada ze icch autor wysowa wlasne wnioski - narzuca swoja interpretacje, a wiec proces myslenia czytelnika zostaje zredukowany do minimum. A pozniej zyja na swiecie ludzie pozbawieni wyobrazni i izdolnosci logicznego myslenia. Mozg trzeba cwiczyc, zmusic do myslenia, a nie isc na latwizne i korzystac z gotowych rozwiazan.
Artur, nie chce Cie straszyc, ale bedziesz kiedys zalowal jesli nie zmienisz swoego podejscia do literatury.
_________________ [img]http://img443.imageshack.us/img443/649/userbarliverpoolfcyk2.png[/img]
You'll Never Walk Alone
a ja wam powiem, że w LO warto czytać lektury. Z opracowania nie macie całej treści a na maturce bardzo się przydaje znajomość całej książki i to dosyć szczegółowa. Możliwe jest oczywiście lanie wody ale jak się nie zna przynajmniej minimum o czym jest książka, do której odnosi się wypracowanie to mamy duży problem
Pomogła: 1 raz Wiek: 21 Dołączyła: 17 Mar 2006 Posty: 261 Skąd: Warszawa / Nisko
Wysłany: 01-12-2006, 20:03
Jedną lekturę w całości od deski do deski przeczytałam w liceum i akurat miałam ją na maturce, ustnej i pisemnej, żeby było śmieszniej - "Chłopi". Resztę czytałam omijając różne opisy przyrody itp. Lubię czytać książki generalnie, ale lektury szkole były, są i będą w moim przypadku nieprzydatne
_________________ [img]http://madziana2.ovh.org/wituserbar.jpg[/img]
Trudniej głupiemu udawać mądrego niż mądremu głupiego.
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 785 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 07-01-2007, 20:14
W gimnazjum sadzilam ze lektura to strata czasu, w liceum jest zupelnie inaczej - chetnie siegam po ksiazki, ktore polecono nam przeczytac. A literatura polska wszczepia we mnie cos na ksztalt patriotyzmu - np. kiedys nie utozsamialam sie z reszta poalkow, chcialam zdobyc wyksztalcenie i podjac prace poza granicami panstwa, natomiast teraz szukam rozwiazania ktore bedzie dla mnie korzystne i pozwoli zostac w Polsce. Pomalu dorastam do bycia obywatelem tego panstwa. Chce jego dobra. I chce przyczynic sie do tego dobra. Kto by pomyslal heh.
_________________ [img]http://img443.imageshack.us/img443/649/userbarliverpoolfcyk2.png[/img]
You'll Never Walk Alone
Ja ostatnio czytałam lekture "Folwark Zwierzęcy" I uważam że właśnie takie powinny byc lektury!!Można sie posmiać!!W tej książce Hitler i Stalin sa przedstawieni w kształcie świń!! Polecam
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 28-01-2007, 13:13
Masz chyba na myśli Stalina i Trockiego? ;]
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum