Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Wysłany: 17-08-2007, 09:10 co z ortografią na blogach???
To, że na forach roi się od błędów jest poniekąd wpisane w ideę forów (przynajmniej można to zrozumieć, bo pisze sie szybko i czesto nie czyta przed wysłaniem). Ale, że na blogach jest ten sam problem, to mnie już zadziwia (pomijam te, których autorzy celowo nie liczą się z ortografia, bo to taka ekspresja językowa). Błagam piszących - sprawdzajcie wpisy na swoich blogach zanim je opublikujecie, bo potem aż się smutno robi człowiekowi jak to czyta. Proponuję też, by zachęcić autorów do większej dbałości o język, żeby niżej wpisywać najbardziej żenujące błędy pojawiające się na blogach. Może poskutkuje
pozdrawiam
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 23 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 17-08-2007, 11:17
zamtuz napisał/a
ideę forów
Kogo ty strofujesz?
Forów? For, nie forów (forów nadal obowiązuje?)
edit. myslalam, ze ten rzeczownik nie ma liczby mnogiej, ani tez nie odmienia sie przez przypadki (jest tu jakis polonista? :> )
Też nie lubię błędów, ale chyba pochodziłam się z faktem, iż ludzie są zbyt leniwi by sprawdzić pisownie zanim się cokolwiek wyśle.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Ostatnio zmieniony przez Frozen Lust 17-08-2007, 11:25, w całości zmieniany 2 razy
Zaproszone osoby: 47 Pomógł: 47 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3240 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 17-08-2007, 15:29
nic tylko promować przeglądarki, które mają wbudowane poprawiacze firefox zakreśla mi błędnie napisane słowa albo takie, których nie posiada w swoim słowniku, pomocne
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Kogo ty strofujesz?
Forów? For, nie forów (forów nadal obowiązuje?)
edit. myslalam, ze ten rzeczownik nie ma liczby mnogiej, ani tez nie odmienia sie przez przypadki (jest tu jakis polonista? :> )
No właśnie, widzisz "forów" (http://so.pwn.pl/lista.php?co=forum). Akurat tak się składa, że wiem, co piszę
A poza tym przeglądarki z wbudowanym słownikiem to niezła sprawa, ale chyba lepiej - jak mawiał Lenin: Uczyć się, uczyć się, uczyć się . Bo jak potem zabraknie podkreślania, to będzie bieda
Zaproszone osoby: 47 Pomógł: 47 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3240 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 19-08-2007, 16:38
podkreślenia także uczą, myślę, że mniej się błędów potem robi i te dokuczające najczęściej zapadają w pamięć - w sensie ich poprawna forma
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
nie uważam, żeby trzeba było być aż tak restrykcyjnym. Są przecież blogi świadomie łamiące zasady ortografii, choćby "dzieła wybrane" czułego_wojtka . Wpisy Wojtka na forum onetu, to czysta poezja i chyba nikt nie ma wątpliwości, że te błędy są popełniane świadomie. Od tego mamy wolność w sieci. Zresztą nawet profesor Bralczyk w swoim blogu na MG pisał o tym, że Internet pozwala na rozwijać polszczyznę, bo wyzwala nas spod językowego terroru. Tworzymy język, a internet sprzyja eksperymentom, więc uważam, że nie można z reguł pisowni robić absolutu
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 23 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 23-08-2007, 16:00
Cytat
nikt nie ma wątpliwości
Mówisz o tym gościu jakby był sławą znaną co najmniej w całej europie. Ja nie mam pojęcia kim ten czlowiek jest, ale nawet celowe łamanie zasad ortografii jest głupotą.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Mówisz o tym gościu jakby był sławą znaną co najmniej w całej europie. Ja nie mam pojęcia kim ten czlowiek jest, ale nawet celowe łamanie zasad ortografii jest głupotą.
Cóż, profesor Bralczyk jest jednym z najbardziej znanych polskich językoznawców (Rada Języka Polskiego, mówi ci to coś?), a nawet jeśli byłby światową naukową sławą, to myślę, że i tak nic by ci to nie pomogło
Nioe jest głupotą, przynajmniej nie zawsze. Tak powstawała poezja lingwistyczna (bo język służy nie tylko do plotkowania), i inne eksperymenty literackie.
Z Fanatykiem się częściowo zgadzam
Cytat
Wolność oznacza - wbrew potocznym twierdzeniom - silne ograniczanie i regulowanie a nie totalną anarchię
Jasne, że wolność to nie anarchia, ale wolność pozwala na łamanie reguł, gdy jest to uzasadnione. Tylko to pociąga wtedy większą odpowiedzialność, w tym wypadku za język. Dlatego ani Bralczyk ani ja nie myślimy chyba o matołkach, którzy nie potrafią pisac poprawnie, ale o ludziach, którzy mając świadomosć języka, jakim się posługują, eksperymentują. A to coś zupełnie innego
Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył: 07 Maj 2007 Posty: 177 Skąd: z góry
Wysłany: 24-08-2007, 14:44
Zaczynamy teoretyzować, ale co tam.
Łamanie reguł nigdy nie jest uzasadnione* przecież tworzy je się po to, żeby pewne zachowania były przewidywalne - ludzie nie znoszą nieprzewidywalnych sytuacji.
* - sam się z tą teorią nie do końca zgadzam ale dla dobr dyskusji jestem gotów jej bronić do ostatniego klawisza!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum