Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Dzięki wielkie! Poćwiczę jeszcze na dwóch i spróbuje go podnieść bo jest troszkę za nisko. Hm, nawet pasuje jak jest jeśli chodzi o kolory, chociaż jakby tło tych szarych był inni, ale na razie: opanuję jedno, a potem wezmę się za rozszerzanie tego co już wiem np. o kolory,czcionki, wielkości, itp.
Wiek: 37 Dołączyła: 01 Sie 2012 Posty: 49 Miasto: Chorzów
Wysłany:
2012-08-04, 00:17Re: główne menu bloga z rozwijanymi podstronami
Wykorzystując kody podane w tym wpisie:
Htsz napisał/a:
Kompletnie się nie zrozumieliśmy a to dlatego, że nie wyjaśniłaś co ma być gdzie (opisowo) a jedynie podałaś fragment kodu. Wszystko wyjaśnia rysunek z załączonego pliku .rar
Obrazek
i tak należało opisać swój problem
Czyli: Masz menu ma blogu (Wejście Spis treści O mnie Kontakt Wasze Linki Wyjście) i chcesz zamiast spis treści, który jest linkiem do podstrony mieć rozwijany element, w którym mają znajdować się linki z załączonego do pierwszego posta kodu.
Pierwsze rozwiązanie, które podałem jest najbliższe oczekiwanemu.
Kasujemy lub przemieszczamy gadżet strony (nasze menu ma zająć jego miejsce). Kod jest dopasowany pod szablon Picture Window, ale ogólnie jest uniwersalny, będzie trzeba sobie jedynie pozmieniać kolory, linki do podstron i ewentualne marginesy (dla innych szablonów).
efekt na moim testowym blogu wyglądał tak:
Obrazek
Ustawiłam sobie menu, wprowadziłam tylko jedną zmianę w kolorystyce, i ogólnie jestem zadowolona, bo od dawna kombinowałam jak takie coś do bloga wkleić. Jednak, byłabym wdzięczna za dwie wskazówki: jak zdefiniować czcionkę (wielkość), i dlaczego odnośniki "start" i "konkursy" wyglądają inaczej niż pozostałe?
dlaczego odnośniki start i konkursy wyglądają inaczej niż pozostałe?
ponieważ przejmują niektóre właściwości od elementów zdefiniowanych w szablonie. W tym przypadku pierwsze dziecko listy ma nie mieć górnego obramowania a ostatnie dolnego. Pozbywamy się obu dopisując do elementu:
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Również korzystałam z tego tematu: http://milczenie-abigail.blogspot.com/
I również mam problem z obramowaniem... W podpunktach np.: Milczenie->Proza->... Zarówno w podpunkcie Proza jest jakaś dodatkowa ramka prosta, krótsza w dodatku od wielkości elementów z własną ramką..., a i w podpunkach w Prozie pojawia się ramka przesunięta względem samych podpunktów. Próbowałam już to zmieniać i zyskałam tyle, że ramka nie wyjeżdża poza podpunkty (w przypadku tych trzeciego stopnia aż poza stronę), ale nie mam już pomysłu co dalej ...
ustawiłaś ramkę dla elementu 'li', wewnątrz niego masz odnośnik 'a', który ma ujemny margines, stąd to przesunięcie jak chcesz przybliżyć element to rodzica to zmień wartość marginesu w
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).