werka Blogger.Klub
Wysłany:
2012-10-09, 21:10
tak a propo starych bajek a może baśni to nie wiem czy wiecie, ale baśnie Braci Grimm czyli np. Jaś i Małgosia na których niektórzy z nas się chowali a nasi rodzice na pewno mają być wycofywane ze szkół, ponieważ wzbudzają negatywne emocje jak lęk,smutek, złość z którymi dzieciaki nie są w stanie sobie poradzić....
a pamiętacie taką bajkę jak Troskliwe Misie... nigdzie jej nie spotykam już w TV
Grimm, Andersen... nawet wielką księgę Baśni Andersena miałam ;D
Ja z takich starszych bajek kocham Koralgola, Gumisie, Smerfy, Muminki, uwielbiałam Makową Panienkę, Czarnoksięznika z Krainy Oz, Pszczółkę Maję, Bulinek Buli, Pingwinka Pik Pok, Jetsonowie, Flinstonowie, Chipa i Dala (mam też na pegazusie ^^), Alladyna i Syrenkę Ariel, Pocahontas (mam też ksiązke), Wilka i Zająca oglądałam u kuzynów na video! a właśnie w kwestii video, do tej pory mam kasety i magnetowid, a w kolekcji mam Renifera Rudolfa, Piotrusia Pana, Piękną i Bestię, Zakochanego Kundla, 101 Dalmatyńczyków, Króla Lwa lubiłam bo zawsze płakałam jak Mustafa umierał ;p żal, jestem pewna że Dzwonnika z Notre Dame, mam tez Kubusia Puchatka i Hefalupy, Sąsiedzi zawsze mnie rozbawiali, Krecika kochałam nad życie ;D Plastusia oglądaliśmy w zerówce maniakalnie ;D Słoń Benjamin, i była też bajka o jakimś Psie który mówił :o ale do tej pory nie jestem w stanie sobie tytułu przypomnieć (Ferdynand Wspaniały?) bardzo bardzo stara bajka...
Mam też kilka takich jakby Ruskich bajek? sama nie wiem już jakie tytuły bo kaset na oczy nie widziałam już z 6lat, ale wiem że rodzice trzymają "dla wnukow" ;D
Htsz napisał/a:
Przygody Animków, Pinky i Mózg, Pies Huckleberry, Miś Yogi, Nowe przygody Scooby'ego 2, Sylwester i Tweety na tropie
te mnie ominęły i tych bajek z Cartoon nie znam (krowa i kurczak, ten blondyn żeluś...) - nie miałam kablówki
______________________________________________________ Gdyby jutra miało nie być . . .
Wiek: 34 Dołączyła: 04 Lis 2012 Posty: 47 Miasto: z Pokoju Życzeń
Wysłany:
2012-11-04, 19:00
Stare bajki... Hm... My Little Pony z '85. Z lektorem. Kocham i teraz, kiedy je oglądam, zawsze sobie cicho popłakuję, bo te bajki przywołują mnóstwo wspomnień.
Dalej - Piękna i Bestia, też z lektorem. Niestety teraz wszędzie można znaleźć te z dubbingiem tylko i wyłącznie. Och, jak wrócę do domu, to odpalę tę zjechaną już taśmę VHS i pooglądam z lektorem
Opowieści o dinozaurach, z lektorem, a jakże. Teraz z lektorem już nie znajdę. Ale nadal kocham, mądra bajka.
Struś Pędziwiatr i Animki - pamiętam, że często, kiedy oglądaliśmy te bajki, tata robił nam górę frytek. Teraz już nikt mi nie robi frytek
Stare rosyjskie bajki i tu, przede wszystkim, Królowa Śniegu z 1957. Cudowna i pełna magii. Teraz już takich nie ma.
Poza tym, wiem, że to nie na temat, bo to nie bajki, ale jak sobie wspominam dzieciństwo, to przypominają mi się słuchowiska, takie na magnetofonowych kasetach. Były dwa takie, trzy w zasadzie, które pamiętam szczególnie. 1. Wiersze Brzechwy i Tuwima czytane przez aktorów, 2. Zuzanka i piraci, też czytane przez aktorów, świetna bajka, działająca na wyobraźnię. I ostatnie, moje ukochane "Dzikie łabędzie" przepiękna bajka, czytana była przez pana o bardzo miłym i łagodnym głosie (też nigdzie nie mogę tego znaleźć )
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
cyro-graf Blogger.Klub
Wysłany:
2013-02-01, 22:18
Jako dziecko najbardziej lubiłam Gumisie, Brygadę RR, Baltzara Gąbkę, Smerfy, Bouli , Kacze opowieści. Bardzo ciepło wspominam bajki emitowane na Polonii1 tj. Yattaman , Bia, Tygrysia Maska itd. Największy sentyment mam jednak do Czarodziejki z Księżyca i zapewne z tego powodu będąc już studentką postanowiłam ponownie zobaczyć wszystkie 200 odcinków wszystkich serii.
Największy sentyment mam jednak do Czarodziejki z Księżyca i zapewne z tego powodu będąc już studentką postanowiłam ponownie zobaczyć wszystkie 200 odcinków wszystkich serii.
i jak wrażenia po latach? zupełnie inaczej odbiera się bajki z dzieciństwa co nie ?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).