Intro1, być może oglądałaś nowsze wydania (na youtube znalazłem jakąś wersję 3d a ja pamiętam kreskówkę jak na przykładzie powyżej) lub powtarzali. Info z wiki:
Kod
Muzzy in Gondoland był emitowany w Telewizji Polskiej w roku 1995 w TVP1 jako samodzielny program oraz w programie 5-10-15 (wersja esperanto).
Stacja BBC wyemitowała to po raz pierwszy 9 lat wcześniej (w 1986)
Ja oglądałam tę bajkę przed '95 - na 100 procent, bo pamiętam te czasy. Dużo się wtedy zmieniało, to pamiętam dobrze.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Intro1, no to nie rozumiem twojej poprzedniej wypowiedzi. Ponad 20 lat to za mało by określić bajkę jako stara?
a te wuzzle kojarzysz? albo wyspę niedźwiedzi, tajemnicę wiklinowej zatoki, Kubę guzika czy Alfreda J. Kwaka?
Stara bajka to może być Jacek i Agatka z lat 50-tych. A 20 czy 30 lat to jeszcze nie stara, bo to by znaczyło, że i ja jestem stara, a to przecież nieprawda!
wuuzle nie kojarzę, ale za to pamiętam brygadę RR i taką smutną bajkę o pandach.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
i jeszcze jedna, nie kojarzę by ktoś o niej wspominał. Podobno emitowana była na tvn. Nazywała się Omer i Syn Gwiazdy (Omer et le fils de l'etoile):
piosenkę kojarzę i tego robaczka różowego, ale samej bajki nie.
-----
albo ta: Tajemnicze złote miasta - według wiki z 1982 roku, w Polsce nadawana w tvp2 (92-93) i rtl (97), główny bohater ma na imię Esteban - tego nie pamiętam / nie znam, chociaż są to lata kiedy miałem +7-12 lat.
Na kilka tygodni przed wydaniem Pokemon Go, zacząłem oglądać pierwszy sezon od nowa, mimo, że całkiem zapomniałem o premierze tej gry mobilnej.
A ostatnio kusi mnie, aby odświeżyć sobie Świat według Ludwiczka. Zwłaszcza, kiedy widzę na Facebooku wypowiedzi jego ojca.
Za moich czasów oglądało się Bolka i Lolka, Zaczarowany ołówek, Rumcajsa, Reksia, Krecika, Smerfy, Gumisie, Wodnika Szuwarka, Żwirka i Muchomorka i wiele innych bajek
Szkoda, że zupełnie nie odnosicie się do tego co zostało napisane wcześniej.. ciekawi mnie czy ktokolwiek kojarzy te stare bajki, które wymienialiśmy przez ostatni czas.
Dzisiaj trafiłem na kolejną - Voltron - Obrońcy Wszechświata / Kosmosu / Legendary Defender. Robot bardzo podobny do Daimosa czy Power Rangers. Z tego co widzę składał się z części, którymi były moto-lwy. Co ciekawe bajki nie kojarzę, ale te koty-lwy owszem. Takie zabawki miał - starszy ode mnie - syn znajomej.
ktoś zamieścił również film (ponad godzina) w wersji polskiej (lektor):
Wiek: 35 Dołączyła: 03 Sty 2017 Posty: 28 Miasto: obecnie Kraków
Wysłany:
2017-01-03, 23:05
grzegorz_1982 napisał/a:
Za moich czasów oglądało się Bolka i Lolka, Zaczarowany ołówek, Rumcajsa, Reksia, Krecika, Smerfy, Gumisie, Wodnika Szuwarka, Żwirka i Muchomorka i wiele innych bajek
Z tego zastawienia nie pamiętam tylko Szuwarka, a jestem z rocznika '89 :3
Wymieniona wyżej kreskówka o złotym mieście podobała mi się jako dziecku, świetnie jest sobie to przypomnieć Jak zresztą wiele wspomnianych już tytułów...
Wysłany:
2017-07-22, 03:48Nickelodeon - stara kreskówka - Rugrats / Pełzaki
Dzisiaj kolejny przykład starej bajki, którą pamiętam z dawnych lat - oglądałem jakiś wywiad i koleś miał koszulkę z dzieciakami, które rozpoznałem, ale nie mogłem sobie przypomnieć tytułu tej kreskówki.
Małe śledztwo naprowadziło mnie na Rugrats a potem na polski tytuł - Pełzaki. Film animowany miał u nas premierę w 1994 roku (na świecie emitowany był między 1991 a 2004) i według informacji z wiki, nadawany w telewizji regionalnej - wydawało mi się, że to była dwójka, ale może mają rację i chodziło np. o tvp Wrocław (wiadomo, u każdego inne miasto).
słowa kluczowe dla tej bajki to: małe dzieci, niemowlaki, starsza siostra/kuzynka się nimi opiekuje, mają różne przygody. Główni bohaterowie to: Tommy, Angelika, Chuckie, bliźniaki Phil i Lil, rodzice, pies Spike.
piosenka i klip rozpoczynający kreskówkę:
Cytat
A pamiętacie Kulfona i Monikę?
Jasne, że tak Kulfon, Kulfon co z Ciebie wyrośnie?
Wysłany:
2017-08-06, 12:19RE: stare bajki polskie i zagraniczne
Dzisiaj film animowany, którego nie znam, ale w dzieciństwie miałem takie maskotki, żółte stworki z dziwnymi rurkami na głowach. Przeglądałem temat Alizée i jej zdjęć. Zauważyłem tę postać na jej tatuażu i postanowiłem sprawdzić co to była za bajka.
Okazuje się, że stworki żyły pod wodą i nazywały się The Snorks - przetłumaczone jako Snorski. Były różnokolorowe. Kreskówka emitowana była w czterech seriach, w amerykańskiej telewizji NBC, w latach 1984-1989 a wyprodukowana przez Hanna-Barbera.
W Polsce - według informacji z wiki - wydana była tylko na vhs pod tytułem Snurki.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).