Wiek: 35 Dołączył/a: 21 Lip 2013 Posty: 28 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2013-07-22, 18:42
Przepadam za piwem smakowym tylko pod warunkiem, że smak ów pochodzi z naturalnego soku/miodu(a nie ulepkowatego, sztucznego aromatu). Mistrzem w warzeniu takowych piw są Belgowie - wiśniowy Kriek, malinowy Framboise czy brzoskwiniowy Pecheresse to mistrzowie w swojej klasie. Piłem na razie tylko w wersji Lindemansa, ale może kiedyś będzie mi dane degustować ten gatunek z innego browaru. Piwa te smakują również inaczej, bo są fermentowane spontanicznie co nadaje im delikatnej wytrawności i kwasowości.
Osobiście z lekkich alkoholi smakowych uwielbiam cydr(najbardziej smakował mi z maliny moroszki i gruszki) oraz piwo miodowe(chodzi mi tu o trunek bez udziału słodu, czyli sfermentowany miód o niskim woltażu).
Imię: Jakub
Wiek: 35 Dołączył/a: 17 Lip 2013 Posty: 174 Miasto: Polska
Wysłany:
2013-07-22, 18:51
Te naturalnie robione mają czasami za słaby smak. Piłem kiedyś jakieś czeskie jagodowe (nie pamiętam nazwy) i z tego co wyczytałem na etykiecie nie miało żadnych konserwantów, sztucznych aromatów czy ulepszaczy, ale przez to pijąc nie dało się wyczuć smaku jagód, o ich obecności świadczył jedynie zapach piwa.
Wiek: 35 Dołączył/a: 21 Lip 2013 Posty: 28 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2013-07-22, 19:09
Jafer napisał/a:
Te naturalnie robione mają czasami za słaby smak. Piłem kiedyś jakieś czeskie jagodowe (nie pamiętam nazwy) i z tego co wyczytałem na etykiecie nie miało żadnych konserwantów, sztucznych aromatów czy ulepszaczy, ale przez to pijąc nie dało się wyczuć smaku jagód, o ich obecności świadczył jedynie zapach piwa.
W głównej mierze zależy to od momentu dodania soku/owoców do piwa. Skoro nie było czuć smaku(a pozostał aromat) to prawdopodobnie został on dodany przed fermentacją i dzięki temu cukier z jagód został przerobiony na alkohol. Takiego samego manewru dokonują niektóre browary z miodem(np Saint no more z AleBrowaru ). Jeżeli sok zostanie dodany po fermentacji, a piwo nie jest refermentowane to będzie ono tak samo(a częściej nawet bardziej) słodkie :-).
Imię: Jakub
Wiek: 35 Dołączył/a: 17 Lip 2013 Posty: 174 Miasto: Polska
Wysłany:
2013-07-22, 19:17
Dziękuję za informację. Widzę kolega specjalista Też kiedyś chciałem się zagłębić w wiedzę na temat browarnictwa, ale jakoś mnie nie porwało. Pozostałem tylko przy smakowaniu coraz to nowych piw
A co do soków, czasem lubię sobie dolać domowego soku malinowego do jasnego piwa. Nawet szczynowate koncerniaki na tym zyskują.
Wiek: 35 Dołączył/a: 21 Lip 2013 Posty: 28 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2013-07-22, 20:31
Jafer napisał/a:
Dziękuję za informację. Widzę kolega specjalista Też kiedyś chciałem się zagłębić w wiedzę na temat browarnictwa, ale jakoś mnie nie porwało. Pozostałem tylko przy smakowaniu coraz to nowych piw
Niestety, moja wiedza również jest mocno amatorska i jest raczej konsekwencją tego, że lubię dobre piwo i dobry alkohol(paradoksalnie go niestety nie pijam ).
A świetnym piwem smakowym, które jest tańsze od Reddsów i wszelkich innych wynalazków jest Lwówek Malinowy z browaru w Lwówku Śląskim. Na pierwszy rzut kubków smakowych czuć cierpkość pestek i kwaśną słodycz malin połączoną z lekką dziesiątką. Mój faworyt(obok Grodzisza i Wittbiera) w kategorii piwo wakacyjno-plażowe :-).
Imię: Jakub
Wiek: 35 Dołączył/a: 17 Lip 2013 Posty: 174 Miasto: Polska
Wysłany:
2013-07-22, 20:49
Readaktor napisał/a:
Niestety, moja wiedza również jest mocno amatorska i jest raczej konsekwencją tego, że lubię dobre piwo i dobry alkohol(paradoksalnie go niestety nie pijam ).
Taaa... Mam to samo Cóż, nie na wszystko starcza pieniędzy.
Cytat
A świetnym piwem smakowym, które jest tańsze od Reddsów i wszelkich innych wynalazków jest Lwówek Malinowy z browaru w Lwówku Śląskim. Na pierwszy rzut kubków smakowych czuć cierpkość pestek i kwaśną słodycz malin połączoną z lekką dziesiątką. Mój faworyt(obok Grodzisza i Wittbiera) w kategorii piwo wakacyjno-plażowe :-).
Coś mi się kojarzy, że z wrocławskiego browaru. Na pewno spróbuję. Mam znakomicie zaopatrzony sklep z piwami regionalnymi pod domem
creativamente Blogger.Klub
Imię: Marta
Dołączyła: 05 Sty 2014 Posty: 25
Wysłany:
2014-01-05, 16:09
oj tak, cydry smakowe to mistrzostwo świata!
Jestem fanką gruszkowego i śliwkowego.
A jeśli chodzi o piwa to śliwka w piwie browaru Kormoran i cornelius grejfrutowy, mniam.
w szczecinie jest pub petit paris, ktorego wlasciciel (mega sympatyczny francuz) podpisal umowe z browarem czarnkow i co jakis czas wprowadza rozne fajne piwa smakowe. Jest irlandzkie zielone o smaku dębu, ciemne miodowe, ciemne celtyckie, piwo jagodowe, cytrynowe (ważne jest to, że to są piwa o takim smaku, a nie zwykle doprawiane smakowym syropem) i milion innych. Nie wiem jakie obecnie, bo z racji ciąży mi zostaje raczenie się karmi
Fakt, degustację musisz na jakiś czas odłożyć Zauważyłam, że ostatnio bary coraz częściej nawiązują kontakty z regionalnymi browarami - już zwykłe, 'markowe' piwa nie wystarczają
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).