Makowiec. Robię go raz w roku, na Gwiazdkę i zawsze wychodzi rewelacyjny. W tym roku ciasto mi wyrosło tak bardzo, że musiałem na pięć rolad je rozdzielić. Masa makowa zawiera wszystkiego po trochu, jakieś rodzynki, trochę migdałów czy orzechów włoskich. Palce lizać. Już mam zamówienia od znajomych matki z pracy na Wielkanoc
Ja ostatnio w jeden dzien zrobiłem pyszna pizze z salami i pieczarkami a ciasto było grube na 7 cm Mmm pycha! W kolejny dzien zrobiłem bigos z boczkiem i prawdziwkami, natomiast na kolejny dzien wzieło mnie na kuchnie orientalną wiec zrobiłem pierś z kurczaka na ostro z curry , imbirem , warzywami i ryżem. Wyszło pysznie!
______________________________________________________ Wszystko o nauce języków obcych. Codziennie nowe fiszki z angielskiego i nie tylko.
fiszkarium, czyli fiszki z języków obcych
Po dzisiejszym obiedzie mogę z pełnym przekonaniem twierdzić, że quiche. To takie coś jak tarta, tyle że z pikantnym nadzieniem. Dzisiejsze były 1. ze szpinakiem i fetą, 2. z brokułem, pieczarkami i serem żółtym.
I mimo że nie mam kuchenki z piekarnikiem, to wychodzą - taki stary patent jak prodiż sprawdza się znakomicie:)
Pierś z kurczaka, panierowana w migdałach i sezamie, do tego penne z sosem śmietanowo-warzywnym (kalafior, brokuły, marchew, groszek, pieczarki, cebula, czosnek, gałka muszkatłowa, sól i pieprz) i sałatka grecka. Czasami jako przystawka grzanki z krewetkami i serem.
Zwykle chwalony też jestem za lasagne.
Lubię spędzać czas w kuchni - ale absolutnie nienawidzę 'wspólnego' gotowania (czyt. kogoś wpieprzającego mi się do garów). Staram się przemóc dla dziewczyny, która uwielbia wspólne gotowanie.
Talenty dziedziczne - mama jest szefową kuchni w jednej z lokalnych restauracji, brat pracuje jako kucharz w hotelu. Gotuje dużo gorzej od nich.
madamegreen Blogger.Klub
Dołączyła: 23 Mar 2013 Posty: 15 Miasto: Polska
Wysłany:
2013-03-27, 22:54
Specjalność moja i mojego tż to pizza Cudowne ciasto i pyszne dodatki - wciąż inne
Szarlotka sekretem jest gatunek jabłka z jakiego robię nadzienie - najlepsza jest "szara reneta"- przy duszeniu trzeba dodać trochę miodu, cynamonu, imbiru i szczyptę kardamonu
Palce lizać
wisla Blogger.Klub
Dołączyła: 21 Mar 2013 Posty: 11
Wysłany:
2013-04-27, 19:07
Moja kulinarna specjalność to chleb na zakwasie.
Zaczynałam od gotowania wody
Wydaje mi się, że mogę ugotować/upiec/przyrządzić wszystko. potrzebny mi ewentualnie przepis. Lubie kulinarne wyzwania
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).