jak dla mnie Canon Powershot to jest świetny aparat przecież (przynajmniej jak dla mnie ) .
też go mam, ale radzę używać statywu podczas robienia zdjęć w kiepskim świetle, jak się komuś ręka trzęsie, bo wtedy ostrość jest do kitu
i tak jak Lukem radzę obserwować otoczenie i pamiętać, że najlepsze pomysły i "scenografia" do zdjęć natrafia się właśnie wtedy, gdy nie mamy pod ręką aparatu
Imię: Sabina Pomogła: 1 raz Wiek: 33 Dołączyła: 03 Sie 2008 Posty: 517 Miasto: Z południa
Wysłany:
2009-09-25, 18:10
Hotaru, ja przy moim tez musze uzywac statywu (a mam benq) bo w programie w którym można wszystko ustawiać stabilizacja jest kiepska, a i tak troche sie wstydze wychodzić z statywem, bo to troche smiesznie wygląda (taka mala cyfrówka na taaakim statywie).
rashell napisał/a:
wybieram? WSSIP
brzmi ciekawie, musze złożyć deklaracje i tak jeszcze tu i tam oglądam
______________________________________________________ Nie ma podpisu. Uciekł
Co do moich zdjeć.
to zrobiłam narazie coś takiego:
1. http://img18.imageshack.us/i/29097970640.jpg/
2. http://img71.imageshack.us/i/29096166640.jpg/
Wiem ,wiele brakuje do ideału..
Nie potrafie tylko zrobić jednej rzeczy.
Rozmycia z tyłu. coś takiego jak zrobił Htsz w pokazanym zdjęciu na wcześniejszej stronie
.adres fotki zamazałam.były tam ,a na kompie znalazłam tylko te.
jak znajde w normalnej rozdzielczości ,to dam.
Co do zdjęć z telefonu - masz K800i, czyli dobry aparat w telefonie i stać Cię na więcej niż to, co wrzuciłaś. Przede wszystkim rób w świetle dziennym, bo wtedy najmniej widać defekty typowe dla zdjęć robionych komórką.
nie ma czegoś takiego jak "ideał" zdjęcia, poza tym każdy się uczy i kazdy pamięta jakie były jego początki.
CzarnaKTB napisał/a:
Nie potrafie tylko zrobić jednej rzeczy.
Rozmycia z tyłu. coś takiego jak zrobił Htsz w pokazanym zdjęciu na wcześniejszej stronie
nie wiem jakie masz opcje w aparacie, ale tak:
rozmycie z tyłu nazywa się mała głębia ostrości.
głębia ostrości to obszar, który na zdjęciu jest ostry, gdy jest mała zazwyczaj dobrze widać to, na co się skieruje ostrość, reszta jest rozmazana.
tu wchodzi nam pojęcie przysłony, nie będę się w to wgłębiać powiem tylko o zależności między nią a głębią ostrości.
im większa przysłona tym większa głębia ostrości.
robiąc zdjęcia cyfrówkami zazwyczaj ta przysłona (o ile coś takiego w ogóle w cyfrach jest xD) jest wysoka. żeby mieć rozmazane tło trzeba mieć stosunkowo niską przysłonę, (niższą niż wartość 6 albo 7).
najlepiej się pracuje na lustrzankach i hybrydach, nie wiem jak u ciebie z manualem.
Co do zdjęć z telefonu - masz K800i, czyli dobry aparat w telefonie i stać Cię na więcej niż to, co wrzuciłaś. Przede wszystkim rób w świetle dziennym
Zdjęcie było robione przed 20 ,wiec wiesz ,jakie na ten czas jest światło..
z lampą błyskową zdjęcia totalnie nie wychodzą..
Lukem napisał/a:
To z siatką jest całkiem ciekawe, choć trochę mi tu brakuje motywu przewodniego.
Bo nie chodziło mi o siatkę tylko raczej o zachód słońca / niebo
Imię: Piter Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 21 Lip 2008 Posty: 2220
Wysłany:
2009-09-28, 12:47
CzarnaKTB napisał/a:
Dlatego Lukem Ci radzi, żebyś robiła zdjęcia, wtedy kiedy jeszcze jest światło dzienne.
Dlatego Lukem Ci radzi, żebyś robiła zdjęcia, wtedy kiedy jeszcze jest światło dzienne.
Tylko że najlepsze zdjęcia wychodzą..a raczej pomysly przychodzą.. jak jest ciemno
Powiedzmy sobie szczerze: z fleszem w SE ładnie wychodzą tylko autoportrety, i to też robione w totalnej ciemni. Innymi słowy - da się zrobić sensowne zdjęcie nawet w środku nocy, ale tylko z bliska (1-2 m). Po prostu lampa jest znacznie słabsza niż w kompaktach i w wielu sytuacjach lepiej zapomnieć o jej istnieniu.
Cytat
Bo nie chodziło mi o siatkę tylko raczej o zachód słońca / niebo
No to gdzie to słońce?
Nie nabijam się, po prostu pamiętaj o jednym - bierz jakiś konkretny element w centrum uwagi. Taki, który bez zastanowienia każdy uzna za temat przewodni zdjęcia. Chyba że to zdjęcie reporterskie, choć wtedy też warto się trzymać tej zasady.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).