Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2015-07-29, 23:51 [system] Windows 10 - opinie
|
|
|
WiFiFun napisał/a: Zaraz ma się pojawić Win 10, według teorii system powinien być udany, zobaczymy. W każdy razie, mają się pozbyć kafelek oraz przywrócić przycisk start.
Teraz ja odświeżę temat, jako że system wyszedł dzisiaj i siedzę nad nim od jakichś 2 godzin.
Instalacja "na czysto" na SSD zajęła jakieś 10 minut. Nigdy w życiu żaden Windows nie zainstalował mi się tak szybko.
Kafelki są nadal, tylko nie zajmują już całego ekranu - znajdują się wewnątrz menu Start i w tej formie są już całkiem użyteczne nawet na desktopie (trzeba je tylko dostosować pod siebie / wywalić co zbędne). Przycisk Start wrócił już w 8.1, więc tutaj nie ma wielkiej rewolucji. Jest też Windows Store, ale póki co traktuję go jak ciekawostkę.
Z fajnych rzeczy, które udało mi się wyklikać: wirtualne pulpity (do tego przyjemnie działające, gdy się pracuje na 2 ekranach), centrum powiadomień zamiast tych paskudnych dymków w pasku zadań, ładna poczta i kalendarz (jak ktoś używał poczty i kalendarza na Outlook.com, to mniej-więcej taka stylistyka), no i przycisk wyłączania komputera z powrotem w sensownym i widocznym miejscu.
Nie wiem jeszcze, co myśleć o wymuszonych automatycznych aktualizacjach. Czuję, że będzie na to sporo narzekania, zwłaszcza wtedy, gdy na rynku pojawią się tanie i mało wydajne PCty z preinstalowanym W10. Zapewne da się je wyłączyć z poziomu rejestru i lada dzień ktoś o tym gdzieś napisze.
No i jak na pierwszy dzień przystało, nie ma jeszcze aktualnych sterowników do mojej karty graficznej (choć system wykrył ją i obsługuje bez problemu, więc nie przewiduję jakichś grubych zgrzytów w moich grach) i nie działa mi kilka mniej ważnych aplikacji. Ale to nie problem, aktualizacje to kwestia czasu. Nie minął tydzień, a już wszystko, co w dniu premiery u mnie nie działało, zostało poprawione.
Z Windows 8.1 byłem zadowolony, zobaczymy jak będzie tutaj.
|
|