Moją specjalnością jest chyba grecka Moussaka. Chyba, dlatego bo generalnie bardzo lubię gotwać ale nie po najprostrzej linii oporu z gotowych pół-produktów tylko w miarę możliwości wszystko robię własnoręcznie.
Wiek: 35 Dołączyła: 03 Sty 2017 Posty: 28 Miasto: obecnie Kraków
Wysłany:
2017-01-03, 22:39
Nie lubię gotowania i dlatego też nie jestem w tym świetna, ale lubię sobie podjeść... i dlatego kilka łatwych dań nauczyłam się robić tak, że smakują znakomicie - mi, bo innym niekoniecznie, mam specyficzny gust Samo wymienienie ich wydaje mi się mało praktyczne, więc mimo swych braków w kompetencji podam też sposób, w jaki przygotowuję kilka wybranych dań. Testowanie na własną odpowiedzialność, jakby co ;]
Spaghetti:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (początkującym - a dla takich piszę - radzę skosztować wody, żeby się upewnić, czy soli wystarczy), a w osobnym garnuszku pomidory lub przecier pomidorowy (im dłużej, tym lepiej, bo będzie dzięki temu rosła zawartość cennego związku o nazwie likopen), do których dodajemy troszkę soli, troszkę pieprzu, gdzieś po drodze sporo ziół "dalmatyńskich" lub "do spaghetti" albo przynajmniej hojną dawkę bazylii i na sam koniec oliwę z oliwek oraz zmiażdżony czosnek (ten ostatni oczywiście najlepiej, żeby został jak najbardziej surowy, co może źle wpływa na smak, ale na organizm cudnie ). Makaron wędruje na talerze, nań tarty żółty ser albo mozarella, potem sos - gotowe.
Zielona soczewica z pomidorami:
Soczewicę namaczamy jeśli trzeba, a później gotujemy około kwadransa i dodajemy pomidory lub przecier. Kolejne 10 min mozolnie kroimy cebulę, dorzucamy ją i sprawdzamy, czy soczewica odpowiednio zmiękła, lub czekamy sobie trochę, miażdżymy i dodajemy czosnek. Nie jestem pewna, jak by wyszło z oboma tymi składnikami na raz, nie próbowałam. Solimy, pieprzymy. Jeśli ktoś lubi - ja kocham - dosypujemy curry i ciut chilli. Jako tłuszcz sprawdza się tutaj oliwa z oliwek, olej sezamowy... mam podejrzenia, że masło też dałoby radę. (Nie lejcie olejów rafinowanych, bo to zło.)
Deserowo, budyń mannowy:
Mannę gotujemy na minimalnie osolonej śmietance ok. 12% (do kawy): podsypujemy kaszki powoli, cały czas mieszając, aż mocno zgęstnieje. Byle nie za mocno, bo wyjdzie kluska Doprawiamy ekstraktem waniliowym (powiedzmy "nie" sztucznym aromatom i cukrowi!), stewią w proszku, tartym lub mielonym imbirem i gałką muszkatołową. Inny wariant to wanilia i truskawki, albo świeże, wydrylowane czereśnie przepuszczone przez blender. Albo maliny...
Trzy to wspaniała liczba, więc może niech tyle wystarczy.
Wiek: 34 Dołączyła: 24 Sty 2017 Posty: 4 Miasto: Kraków
Wysłany:
2017-01-24, 09:56
Ja bardzo lubię jeść smaczne domowe ciasteczka i popijać je aromatyczną herbatą. Ciastka zazwyczaj piekę sama, ponieważ nawet mi to wychodzi. Staram się piec tylko dietetyczne ciasteczka. Jednak nie potrafiłabym chyba funkcjonować bez dobrej jakości herbaty. Aromat i doskonały smak mają z pewnością herbaty ze sklepu SzlachetnySmak.pl, dlatego zamawiam je tylko tam. A ciasteczka są idealnym dodatkiem.
Znam się na gotowaniu i spędzam w kuchni coraz więcej czasu. Obecnie specjalizuje się w bezglutenowych daniach, ponieważ jestem jedyną w rodzinie osobą z alergią na gluten i muszę sobie radzić sama. Mój specjał to sernik z jogurtów greckich.
Ja też staram gotować się bez glutenu.
A moją specjalnością to ciasto, które znajomy powiada, że to nie ciasto, a obiad.
To jest ciasto buraczano-marchwiowe.
Ostatnio moją specjalnością są zupy... Meksykańska, cebulowa. No i burgery mmm wgl to kocham wołowinę może dlatego że jest droższa i rzadziej się ją jada
martagrabo [Usunięty]
Wysłany:
2017-07-31, 19:18
Agnieszka-edM napisał/a:
petiteolive napisał/a:
Znam się na gotowaniu i spędzam w kuchni coraz więcej czasu. Obecnie specjalizuje się w bezglutenowych daniach, ponieważ jestem jedyną w rodzinie osobą z alergią na gluten i muszę sobie radzić sama. Mój specjał to sernik z jogurtów greckich.
Ja też staram gotować się bez glutenu.
A moją specjalnością to ciasto, które znajomy powiada, że to nie ciasto, a obiad.
To jest ciasto buraczano-marchwiowe.
Moglabys sie podzielic na nie przepisem? Jestem bardzo ciekawa
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).