Chciałbym poznać Wasze opinie na temat powyższych? Warto kupić? Ktoś ma jakieś doświadczenie? Kupić oba, jeden, żadnego? Każda opinia na wagę złota : )
______________________________________________________ I'm just a dreamer but I'm hanging on.
Jeśli chcesz sobie po prostu pstrykać dla zabawy to kup tą 50tke. Niestety jakość obiektywu jest niezbyt zachęcająca, obrazek również też dla wprawnego fotografa szybko będzie sklasyfikowany jako ten z "plastikowej 50tki". Tamrona mialem kiedys osobiscie, fajne szklo, tylko zapewne drobne problemy z AF mogą się pojawić. Moja rada- Przestaw się na inne body.
Pozdrawiam
Niestety jestem na innym systemie, i za dużo nie doradzę
Musiałbyś poszukać 85 1.8 z mocowaniem do siebie, oczywiście używanego. Wtedy masz już bardzo przyzwoite fotki.
Imię: Karol Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył/a: 29 Maj 2013 Posty: 64 Miasto: Śląsk
Wysłany:
2013-12-02, 12:09
Ok, odwiedziłem dziś kilka sklepów z elektroniką.
W Saturnie aktualnie jest w specjalnej ofercie Nikon D3100 z obiektywem 18-55 lub 18-105 za 1,5 tysiąca. Jak się na to zapatrywać? Przy ewentualnej sprzedaży Alfy mógłbym się na taki zestaw zdecydować.
______________________________________________________ I'm just a dreamer but I'm hanging on.
Przejdź na system canona- Obiektywy są łatwiej dostępne. Zacznij od używanego 600d np, lub idź niżej lub wyżej. Kup samo body, najlepiej mało używane- Patrz na przebieg, albo nowsze body i nowe. Na prawdę więcej szkieł pod to podepniesz za przystępniejszą kwotę. Obojętnie jakie body kupisz, w okolicy 1200zł (miałem przez 3 lata 1100d, kupisz nowe body za 1200zł) do tego 85 1.8 i możesz śmiać się z połowy "profesjonalnych fotografów" z facebooka i kitami 18-55.
Mając całą półkę sprzętu Nikona powinienem zaprotestować i bronić systemu, ale faktem jest, że np. canonowy 50/1.8 II jest świetny i zaskakująco tani (jego "plastikowość" można przeboleć), oraz zazdroszczę canonowcom szkła 70-200/4L. W Nikonie jasne teleobiektywy na tych ogniskowych to już tylko 2.8 i są duuuuuuuużo droższe.
Natomiast zgodzę się - 85/1.8, plus ewentualnie coś szerszego maks. do 35mm (w Nikonie jest w miarę tani 35/1.8) to już fajny zestaw.
Imię: Karol Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył/a: 29 Maj 2013 Posty: 64 Miasto: Śląsk
Wysłany:
2013-12-03, 09:41
CANON EOS 1100D z kitem wychodzi teraz nawet ciut taniej niż wspomniany Nikon, lecz dużo czytałem na temat obu aparatów i Nikona traktowano wyżej. Farsa? : D
Jeszcze mam kilka dni na zastanowienie, więc spokojnie.
Mając 1000zł, rozumiem że waszym zdaniem dobrze jest dołożyć 2 stówki i kupić 1100D z kitem za 1200zł?
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).