Zaproszone osoby: 3
Wysłany:
2014-10-14, 18:52
A mnie zaś się wydaje, że ma duże szanse. Sam czytam (akutalnie nie, brak czasu - ale kilka miesięcy wstecz) kilka blogów z opowiadaniami, w których każdy post to rozdział. Blogi te mają szeroką publikę, i są popularne.
Do aktualnie jednych z najpopularniejszych nalezy i10. (fakt faktem, że każdy post to oddzielna historia z życia), ale kiedyś istniał blog pisany przez Wawrzyńca Pruskiego (Jędrne Kaktusy), który miał taką rzeszę fanów, że autor aż przekształcił go w książkę papierową.
______________________________________________________ [you], nie czytaj moich postów, są bez sensu...
Do aktualnie jednych z najpopularniejszych nalezy i10. (fakt faktem, że każdy post to oddzielna historia z życia), ale kiedyś istniał blog pisany przez Wawrzyńca Pruskiego (Jędrne Kaktusy), który miał taką rzeszę fanów, że autor aż przekształcił go w książkę papierową.
To mnie akurat nie dziwi, historie z życia jakoś tak naturalnie ludzi wciągają. Chyba w każdym z nas siedzi jakiś podglądacz. A może dziecko, które nudzi: "Opoooooowiedz mi coooooś...."
Mnie swego czasu zaciekawił blog ludzie-w-metrze, teraz przeniesiony na panskaskorka.com. Tylko że chyba zmieniono mu koncepcję na mniej literacką...
Brom napisał/a:
Sam czytam (akutalnie nie, brak czasu - ale kilka miesięcy wstecz) kilka blogów z opowiadaniami, w których każdy post to rozdział. Blogi te mają szeroką publikę, i są popularne.
O! Węszę zwierzynę. Może zarzucisz jakimś smakowitym linkiem?
Osobiście nie przepadam za blogami z opowiadaniami, po prostu. Musiałabym mieć wiele wolnego czasu i samozaparcia, żeby śledzić każde nowe rozdziały. To nie dla mnie.
W wieku dziecięcym zdarzyło mi się tworzyć bloga z opowiadaniami. Obecnie nie czytam takich blogów, sięgam po prostu po książki - powieści, jak chcę tego typu rozrywki.
Dobre opowiadania to duża szansa na pozyskanie wiernych czytelników Poza tym, to dobry trening dla samego piszącego. Z czasem wykształca się ciekawy styl, nowe pomysły, a autor zdobywa doświadczenie Chociaż z drugiej strony, śledząc niektóre takie blogi, mam wrażenie, że ci ludzie naprawdę się marnują. Mam ochotę krzyknąć : "Hej! To jest naprawdę dobre! Spróbujcie to wydać!"
Imię: Krzysztof
Dołączył/a: 09 Cze 2014 Posty: 30 Miasto: Polska
Wysłany:
2015-01-22, 18:04
Ciekawy temat. Znam kilka portali literackich i pokrewnych, gdzie można zamieszczać opowiadania, wiersze i inne krótkie formy literackie. Natomiast nie mam doświadczeń z podobnymi blogami. Czy jest jakieś szczególne miejsce, gdzie takie blogi są zgrupowane?
Gdzie czytelnicy mogą takich blogów szukać?
Bo założenie bloga z opowiadaniami i zawieszenie go w jakiejś próżni spowoduje, że mało kto tam trafi.
To słabo szukałeś. Poszukaj strony Spis Opowiadań i znajdziesz tam blogi podzielone wedle grup. Większość to fan fiction. Blogerzy piszący na podobny temat często polecają się wzajemnie.
Jeżeli czytam już jakieś opowiadania to muszą być dobrze napisane. Zazwyczaj przerabiam 2- 3 rozdziały i decyduję czy chcę czytać dalej czy nie Sama kiedyś stawiałam nieśmiałe kroki w tym kierunku i wiem jakie to potrafi być ciężkie do ogarnięcia.
Pomysł jest sam w sobie bardzo dobry bo pozwala na start w środowisku pisarskim. Największym problemem jaki przychodzi mi natychmiast do głowy jest często pojawiający się problem "braku autorytetu"- wiele osób czytając twoje wpisy nie będzie brało pod uwagę że dopiero zaczynasz i nie wybaczy Ci często drobnych błędów, a fakt że nie jesteś jeszcze znana daje im wolne pole do krytyki (często bardzo nierzeczowej)
______________________________________________________ Szukasz podpowiedzi w wybraniu ciekawej książki - zajrzyj na mój blog ! http://wybieramfantasy.blogspot.com/
Na pewno nie każdy blog z opowiadaniami się przebije, ale myślę, że przy krótkich tekstach, ciekawych pomysłach i w miarę dobrym języku zawsze jest na to szansa. Im dłuższe tworzymy opowiadania, tym niestety będzie trudniej...
Wysłany:
2015-06-23, 22:48
almer napisał/a:
Dla mnie to totalna nuda. Ciekawe kto to czyta
Bardzo dużo osób.
Osobiście kiedyś czytałam z wielkim zapałem fanficki (zwykle są jednoczęściowe albo do kilku rozdziałów). Niestety wszystkie opowiadania, które czytałam, musiały się odnosić do oglądniętego filmu/anime bądź przeczytanej książki, przez co takie fanficki nabierały dla mnie nowych kolorów.
Na tą chwilę nie czytam żadnych fanficków i nie jestem pewna czy zacznę. Istnieje tyle wspaniałych autorów, których książki chcę przeczytać i mam pewność, że będę zadowolona, że ciężko się zmusić do wciągnięcia w coś, co nie do końca może mi odpowiadać z czasem
Blogi z opowiadaniami wydają mi się kategorią opanowaną przez gimnazjalistów/licealistów, więc jak najbardziej tak - niech istnieją takie blogi, bo są ludziowie, którzy zechcą je poczytać a już szczególnie teenagersi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).