Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 31
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: puste ramki jak usunąć?
Boltozaurus

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5845

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-04-05, 12:30   Temat: puste ramki jak usunąć?
Przyłączam się do pytania, bo mam dokładnie to samo :|

Z tego co próbowałem to w źródle złapać, to coś fejsbukowego osadzonego na sztywno, ale nie mam pojęcia co to generuje.
  Temat: Blogger is getting a new look in April. Upgrade Now.
Boltozaurus

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 3988

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2012-03-27, 17:24   Temat: Blogger is getting a new look in April. Upgrade Now.
Jeśli miałoby chodzić o sam wygląd panelu to spoko. Choć mogliby to napisać. Choć 2 i tak używa tego starego, bo bardziej mi odpowiada i przyzwyczajony już jestem.

Gorzej jak będą próbowali wcisnąć te widoki dynamiczne, bo to mi do głowy przychodzi jako pierwsze, a wcale mi się nie podoba. Wolę konserwatywnie, wszystko po staremu.

Ale chyba rzeczywiście o panel może chodzić, bo jak zrozumiałem, to nie wszyscy dostali taki komunikat. Się dowiemy dopiero we kwietniu, bo sam upgrade'ować nie mam zamiaru :P
  Temat: Blogger is getting a new look in April. Upgrade Now.
Boltozaurus

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 3988

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2012-03-27, 13:05   Temat: Blogger is getting a new look in April. Upgrade Now.
Pewnie nie w tym dziale co trzeba, ale taki komunikat mi właśnie w pulpicie nawigacyjnym wyskoczył. I już się boję, bo zazwyczaj uważam te ich "ulepszenia" na zbędne, nieprzyjazne oraz brzydkie, a potem się męczę, żeby je cofnąć :P

Ktoś coś wie o co chodzi? Co to będzie?
  Temat: Ikony społecznościowe w nagłówku
Boltozaurus

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6025

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-03-26, 15:51   Temat: Ikony społecznościowe w nagłówku
To jeszcze dopytam. Jak wówczas pozbyć się prawdziwego nagłówka? Nie ma żadnej opcji, żeby go ukryć, usunąć. Nie można go przesuwać, ani wyczyścić mu wszystkich pól.

I taka wątpliwość, czy zastąpienie nagłówka nie wpłynęłoby na to jak prezentują się wyniki w wyszukiwarkach? Obecnie jak w google wyszukam swojego bloga, to w wynikach otrzymuje kilka stron z tytułem bloga i jeszcze ładnie z tym opisem z nagłówka poniżej.

Ale i tak zrobiłem inaczej i wklepałem te ikony bezpośrednio do edytora szablonu. Wielkie dzięki, bo bez tego kodu powyżej nigdy bym tego nie znalazł. A i tak było sporo szukania, bo tam pełno if-ów, czy nagłówek z obrazkiem, czy bez, czy obrazek z przodu, czy z tyłu itd., chyba każda możliwość była. No i trzeba było pozamieniać też " na ' i inaczej zapisać odstępy między ikonami itp..

http://slurologia.blogspot.com/ http://smashthemall.blogspot.com/ - jeszcze trochę poprzesuwam, potestuję pod innymi przeglądarkami, poczekam czy nic się nie zawali i będę mógł ukryć blog testowy i zastosować do właściwego :rotfl:
Boltozaurus

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-03-25, 16:51   Temat: Ikony społecznościowe w nagłówku
:D cool, dobrze jest mieć kogoś, kto od razu wie jak te wszystkie elementy się nazywają
pozbyłem się zielonego paska, ale to wciąż wygląda tak: http://slurologia.blogspot.com/ http://smashthemall.blogspot.com/
więc pewnie coś źle wpisuje do widgetu

Kod

<div style="float: right; margin-bottom: -10px; z-index: 66; position: relative; top: -10px;">
ikony ikony....
</div>

powstały odstęp od ramek to mam zamiar ujemnym marginesem usuwać
ale dlaczego jak przesuwam ikony do góry (bo chcę je nad opisem) to włażą mi one tak jakby pod warstwę z tym opisem i tytułem
Boltozaurus

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-03-24, 15:18   Temat: Ikony społecznościowe w nagłówku
No niestety nie ma tak łatwo :P

Mój szablonik do wszystkiego wstawionego na górze dodaje poprzeczną ramkę. Poza tym jak wypozycjonuję te ikony, to nie chcę, żeby zostawał po nich jakiś dodatkowy odstęp pomiędzy tytułem/opisem, a ramkami.

(tu odsłonię chwilowo mój testowy blog http://slurologia.blogspot.com/ http://smashthemall.blogspot.com/ na tym samym szablonie, żeby było wiadomo co się dzieje)
co poprzesuwam ikony, to i tak pozostaje po nich odstęp i nie chcą wyjść na wierzch

Najlepiej chyba by było wstawić te ikony bezpośrednio gdzieś w kod do szablonu, ale gdzie ?
Boltozaurus

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-03-23, 17:36   Temat: Ikony społecznościowe w nagłówku
hej joł

Na samej górze bloga (tam gdzie tytuł i opis), po prawej stronie chcę wstawić kilka podlinkowanych obrazków, a dokładniej ikonek społecznościowych. Z tego co szukałem na forum, to wszędzie tylko te rotatory i rotatory, a nie one mnie interesują.

Jak tam wstawić obrazki i przyrównać je do prawej bandy?

A że najlepiej coś zobaczyć zamiast czytać o tym, to dokładnie tak jak tutaj http://www.slur.neostrada.pl/ chcę w prawym, górnym rogu mojego bloga kilka podlinkowanych ikonek :]

Boltozaurus pozdrawia !

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 01-01-2014, 11:28 ]
zobacz także => Jak umieścić wybrane gadżety na nagłówku bloga?
  Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . .
Boltozaurus

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 3403

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-02-11, 15:29   Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . .

Htsz napisał/a:

To chyba da się zmienić (o ile jest to możliwe) edytując kod źródłowy skryptu, który mieli RSS i wyświetla go potem w określony sposób. Trzeba odszukać (podobnie jak w przypadku miniaturek) odpowiedni kod i go edytować, niestety na JavaScript nie znam się prawie wcale.

Też się nie znam na js, pewnie nawet bardziej. Zresztą już się przyzwyczaiłem, że te ramki zawsze równe są, więc odpuszczam zmienianie tego.

Htsz napisał/a:

ja w generatorze wprowadziłem 150 to mi pobrało wszystkie posty. link wygląda tak (fragment): summary?max-results=150&orderby=published a w opcjach jest: var numberOfPosts = 150;

Heh, usunąłem tą zmienną na wstępie, bo się skrypt nigdzie do niej nie odwoływał, tylko przy pętli. A mi ona była zbędna, jak się odwołuję do konkretnego, pojedynczego wpisu. Trochę pogłówkowałem i doszedłem do wniosku, że wystarczy w samym linku dopisać 'max-results=150', a teraz widzę, że napisałeś to samo, tylko wtedy jeszcze tego nie załapałem :D

Za to mam dwa inne, nowe problemy, chyba łatwiejsze :

- Jak przy tym fragmencie odwołać się jeszcze do dnia tygodnia?

Kod

var postdate = entry.published.$t;
var cdyear = postdate.substring(0, 4);
var cdmonth = postdate.substring(5, 7);
var cdday = postdate.substring(8, 10);
var monthnames = new Array();
monthnames[1] = "stycznia";
monthnames[2] = "lutego";
...
Na blogu je mam w dacie, to na stronie z ramkami też bym chciał. Jakieś 'cdweek' czy cuś?

- I przydała by się jakaś funkcja, która zamienia cyfry na wartość liczbową. Wtedy przy wywoływaniu cdday mógłbym ją narzucić i zamiast na przykład '08 luty 2012' pisało by '8 luty 2012'. Jakaś konwersja z char na real, czy cuś, czy jak to się tam w js nazywa? Taka tam kosmetyka :]

EDIT :
pierwsze se odpuściłem, już przyzwyczaiłem się do równych ramek nawet
a w drugim starczyło zwykłe zaokrąglenie

EDIT 2 :
efekt niemal finalny : http://www.slur.neostrada.pl/ :]
  Temat: [blogger] jak dopasować wygląd nowych komentarzy?
Boltozaurus

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6604

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-02-04, 20:06   Temat: [blogger] jak dopasować wygląd nowych komentarzy?
:D mhm, całkiem nieźle to teraz wygląda. Najprostsze metody zawsze najskuteczniejsze. Nawet bez 'important!' objęło wszystko. Tylko teraz takie problemy.

- W gadżecie twittera też bym musiał 'justify' zrobić, żeby się nie wyróżniał od reszty. To javascript, więc pewnie samo dopisanie gdzieś 'text-align' nie pomoże. A może? Albo trzeba cały skrypt w jakimś div albo p zamknąć?

- Za to w menu na odwrót. Musiałbym 'justify' wyłączyć, bo się takie coś brzydkiego w jednym jedynym przypadku robi : http://smashthemall.blogs...eration_21.html (pozycja GWWF się rozciągła po załamaniu linii)
Boltozaurus

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-02-04, 03:39   Temat: [blogger] jak dopasować wygląd nowych komentarzy?
Ha! Tak długo zwlekałem z zabraniem się za to, że sami zdążyli naprawić :D
Mimo to, dzięki. Jak kiedyś mnie najdzie, żeby w tym pogrzebać, to się przyda.

A jak już o czcionkach itp., to przy okazji spytam, jak na cały blog narzucić 'justify' ?
Żeby tekst od bandy do bandy był.

Bo w szablonie mam wszystkie fonty w jakichś grupach deklarowane. Pierwsze widzę, to się wolę najpierw zapytać.
Boltozaurus

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-01-28, 23:45   Temat: [blogger] jak dopasować wygląd nowych komentarzy?
Coś nowego wiadomo w sprawie tych komentarzy? Kiedy będzie to normalnie wyglądać?

Wcześniej wystarczyło wyłączyć rss komentarzy i wszystko wyglądało po staremu, a teraz nawet to nie dział. Czcionka i przerwy są małe, przez co wszystko jest nieczytelne i zniekształcone. Kiedy, kiedy, kiedy, zapytał zniecierpliwiony.
Komentarze na całą stronę i wyskakujące okienka mnie nie interesują, muszą być osadzone pod postem.

Więc stąd pytanie. Da się jakoś samemu narzucić wygląd czcionki i jej rozmiary w komentarzach? Coś dopisać do szablonu? Jeśli tak, to co i jak, bo zawsze się tam boję samemu grzebać, żeby się wszystko nie rozsypało.

I zupełnie offtopowo.
Widać było, że tutaj http://forum.blogowicz.in...-www-vt4948.htm dopisałem posta? Bo był dubel i dwa ostatnie zostały scalone. Nie wiem jak to forum w tej kwestii funkcjonuje, a nie chciałbym się tam dalej produkować, jeśli nikt tego nie zauważy :]
  Temat: O czym jest Twój blog?
Boltozaurus

Odpowiedzi: 454
Wyświetleń: 1903474

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2012-01-28, 23:18   Temat: O czym jest Twój blog?
O komiksach Marvela itp. itd..

Przede wszystkim o Hulku, tym zielonym... i czerwonym, szarym, czarnym, białym, żółtym i niebieskim też ;]

Strona 2 z 3
Skocz do: