Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 61
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: [wordpress] a portal internetowy :help:
Lukem

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4783

PostForum: pomoc WordPress   Wysłany: 2015-10-07, 11:39   Temat: [wordpress] a portal internetowy :help:

LimakXRobczuk napisał/a:

Czy 'ogarnięcie' WordPressa, pozwoli mi na założenie małego portalu internetowego, z podstronami tematycznymi, małym forum, blogiem?

Tak. Do forum będziesz potrzebował jakiegoś osobnego komponentu, np. bbPress albo buddyPress, poza tym wszystko, co wymieniłeś jest wykonalne, choć nie obędzie się bez grzebania w PHP (trochę mniej w MySQL, bo do wyciągania danych WP ma swoje własne funkcje).

LimakXRobczuk napisał/a:

Czy jest możliwość utworzenia zupełnie własnego szablonu od zera (jak dotąd nie znalazłem takiej opcji, którą można porównać np. z bloggerem)?

Zakładając, że mówimy o WordPressie na własnym serwerze, a nie w WordPress.com - to taka możliwość istnieje i jest znacznie bogatsza niż w Bloggerze.

W panelu sterowania masz dział Wygląd -> Edytor. Do tego przeogromna dokumentacja i mnogość materiałów w sieci i możesz działać.
  Temat: [blogger] Wejścia i sesje różnica
Lukem

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3406

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2015-02-15, 02:20   Temat: [blogger] Wejścia i sesje różnica
=> Różnica między wejściami a sesjami
=> Czym się różnią: kliknięcia w AdWords, sesje, użytkownicy, wejścia, odsłony i unikalne odsłony w Analytics
=> Dlaczego raport niestandardowy rejestruje więcej użytkowników niż sesji

W dużym uproszczeniu: wejście to pierwsze działanie odwiedzającego w ramach pojedynczej sesji. Gdy wpiszę adres Twojej strony i kliknę Enter, to ta konkretna strona notuje w statystykach jedno wejście oraz rozpoczyna sesję.

Sesja to łańcuch zdarzeń zapoczątkowany przez wejście użytkownika. Jeśli wejdę na Twoją stronę, przeklikam 2-3 artykuły i zamknę kartę przeglądarki, to w statystykach zobaczysz jedną sesję, jedno wejście oraz po jednej odsłonie dla każdego artykułu, który czytałem.

Sesja zazwyczaj kończy się po 30 minutach od ostatniej aktywności odwiedzającego na stronie, albo o północy.

Cytat

I czemu ja mam same sesje z RU czyli Rumuni?!

RU to Rosja, ale to akurat nieistotne. ;) A powody mogą być dwa:

1. Masz odwiedzających z Rosji,
2. Twoją stronę "macają" boty podające się za użytkowników z tego kraju.
  Temat: Tworzenie stron za kasę - kilka pytań.
Lukem

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6580

PostForum: Webmastering   Wysłany: 2014-10-16, 21:54   Temat: Tworzenie stron za kasę - kilka pytań.
Siema. Zadałeś fajne pytania.

Brom napisał/a:

1. Lepiej wykupić VPSa na którym hostowałbym strony klientów, czy wykupywać hosting każdej stronie osobno?

To zależy. ;) Możesz zetknąć się z różnymi scenariuszami. 5-10 klientów spokojnie zmieści Ci się na VPSie i jeszcze zostanie Ci zasobów, ale trafisz na blogera, który się rozkręci i będzie regularnie ocierał się o limity sprzętowe Twojego serwera. ;) Póki co myślałbym możliwie jak najbardziej budżetowo i dobierał hostingi pod konkretne potrzeby. Jeśli przyjdzie do Ciebie mała firemka ze stroną domową, to po prostu kupiłbym jej jakiś mały hosting i wliczył jego koszty w umowę. Jak przyjdzie drugi Kominek, to ustalasz z nim szczegóły Twojej odpowiedzialności za zasoby serwerowe, ewentualnie zaprzyjaźniasz się z jakąś sprawdzoną firmą hostingową i odsyłasz go do niej. Nie ma sensu kupować VPSa, jeśli nie masz jeszcze regularnego dopływu pieniędzy w najbliższej perspektywie. Ale gdy będziesz miał już kilku-kilkunastu płącących klientów - to wtedy po przeliczeniu kosztów może mieć to sens.

Cytat

2. Jeśli wykupowałbym hosting, to przykładowo na jaki okres? Wiadomo, że nie chciałbym płacić za stronę co roku, czy jakieś inne przedłużenia.

Zależy od firmy hostingowej. Są takie, które umożliwiają rozliczenia z miesiąca na miesiąc. Są też takie, gdzie kupno serwera na rok jest bardziej opłacalne. Są hostingi w chmurze, gdzie płacisz za rzeczywiste zużycie zasobów (choć i tak musisz liczyć się z jakąś okresową opłatą). Jest Zenbox.pl, który kwestie rozliczeń za hosting wywraca do góry nogami i każe sobie płacić za odwiedzających, a nie zasoby serwerowe. A rozliczeń cyklicznych nie unikniesz - chyba że jesteś gotowy na zamrożenie dużych kwot na długie okresy. ;)

Cytat

3. Jak wliczać cenę hostingu? Mam na myśli to, że jeśli ja płacę przykładowo 300 zł rocznie, to mam wliczyć 300 zł do ceny strony? A co gdy minie rok? Przecież nie będę płacił za klienta.

Albo podpisujecie umowę, w której przejmujesz odpowiedzialność za hosting i inkasujesz cyklicznie tyle, ile on kosztuje + jakiś koszt Twojego utrzymania strony, albo oddajesz tę działkę w całości klientowi i nie odpowiadasz za to. Jak klient po upływie roku nie zapłaci, to zamykasz hosting. Nikt Ci nie każe płacić za klienta. ;)

Brom napisał/a:

4. Jak to jest z urzędem skarbowym?

Podpisujesz umowy cywilnoprawne (umowa-zlecenie lub umowa o dzieło) albo zakładasz działalność gospodarczą i wystawiasz faktury lub rachunki.

Brom napisał/a:

5. A jak z domenami? Pytania podobne co do hostingu, nie bede sie rozpisywal :)

No tu akurat jest prosto - domeny przedłuża się corocznie i jeśli umówicie się z klientem, że będziesz za to odpowiedzialny, to doliczasz do rachunku koszt domeny. Jak nie, to każesz klientowi kupić sobie domenę we własnym zakresie i niech on się martwi. Zero filozofii. ;)

Brom napisał/a:

6. Jak ustalić cenę strony? Jakimi kryteriami się kierować w wycenie?

Na to pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi.

Cena strony powinna uwzględniać: czas, którego potrzebujesz na jej wykonanie; koszt zasobów, które potrzebujesz do jej ukończenia (jakieś zdjęcia ze stocków, jakieś fonty, jakiekolwiek inne rzeczy, które musisz kupić z zewnątrz); część kosztu kupna sprzętu i oprogramowania na którym pracujesz (bo zakładam, że nie będziesz pracować np. z pirackim Photoshopem); czas, który potrzebowałeś na nauczenie się tego, co umiesz; no i wreszcie musi to być cena, którą możesz spokojnie powiedzieć głośno i mieć poczucie dobrze wykonanej pracy, gdy zobaczysz ją na swoim koncie bankowym.

Dużo też zależy od tego, kto ma zapłacić i za co. Inaczej policzę znajomą otwierającą jednoosobową działalność i potrzebującą prostej strony-wizytówki, a inaczej małą firmę, która chce bloga na WordPressie.

Ale dobrze mieć jakiś parametr wyjściowy, którego będziesz używał do ustalania cen. Dla mnie takim parametrem jest cena za godzinę pracy. Możesz z klientem umawiać się na dowolną formę rozliczeń (czy to za całość projektu, czy za godzinę Twojej pracy), ale naucz się wyceniać strony w kontekście czasu potrzebnego na ich wykonanie i staraj nie schodzić poniżej pewnego progu cenowego. Ten próg ustalasz sobie sam. ;)

Brom napisał/a:

7. Jak z CMSami? Kiedy klient wymaga systemu newsów, komentarzy, czy forum, i przykładowo użyję Joomli (stworzę własną skórkę), to mogę pobierać za to opłaty?

Możesz. To, co sprzedajesz klientowi, to nie CMS, lecz rozwiązanie konkretnego problemu, do którego akurat ten CMS pasuje. I jeśli klient zaakceptował Twoją cenę, to nic mu do tego, jak to zrobisz. ;) Choć warto grać fair play i jeśli jego zlecenie polega na postawieniu Joomli i skonfigurowaniu gotowego motywu, to nie kasuj go jak za postawienie takiej samej strony od zera. ;)

Brom napisał/a:

Byłbym rad, gdyby ktoś kto sie na tym zna, doradziłby jakoś - mam na myśli, oprócz odpowiedzi na pytania. Tak, tak, wiem, że większość osób które siedzą w tym temacie, nie będzie pomagać konkurencji, ale prędzej czy później i tak i tak sobie poradzę, a akurat rada profesjonalistów przyśpieszyła by proces.

W tej działce jest w cholerę roboty i w cholerę klientów z różnymi budżetami i uważam, że dla każdego jest miejsce - tylko musi je sobie znaleźć. Nie każdy potrafi się wyróżnić, nie każdy trzyma poziom i każdy ma gorsze okresy, gdy strumyczek z kasą przysycha - ale nie jest tak źle. Wychodzę z założenia, że nie będę non-stop robił tego samego i co jakiś czas pójdę o krok dalej. Ty możesz być o te 2-3 kroki wcześniej - ale gdy ktoś spyta mnie o projekt, a ja nie będę miał czasu na jego przyjęcie, to polecę temu klientowi Ciebie. Już dziś tak mam z wszelkimi zleceniami na WordPressie - odsyłam je wąskiej grupie znajomych specjalistów, bo wolę się skupić na nauce nowych rzeczy.

Jeśli masz więcej pytań, to dawaj je tu.
  Temat: [WordPress] Ucięte okno udostępniania po polubieniu posta
Lukem

Wyświetleń: 4597

PostForum: pomoc WordPress   Wysłany: 2014-07-11, 18:59   Temat: [WordPress] Ucięte okno udostępniania po polubieniu posta
Już to kiedyś komuś poprawiałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.

Wklej do styli CSS (linijkę wyżej nad komentarzem /* Responsive */) i daj znać, czy zadziałało:

Kod

.fb-like > span {
width:480px !important;
}
  Temat: [blogspot] Jak zrobić ankietę w treści wpisu?
Lukem

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5119

PostForum: Forum Blogger   Wysłany: 2014-06-24, 23:03   Temat: blogger, ankieta
Jeśli natomiast ankieta ma być rozbudowana i osadzenie jej w treści postu na Bloggerze nie jest warunkiem koniecznym, to fajnym narzędziem są formularze w Dokumentach Google.
  Temat: [wordpress] Zmiana linków przy fotografiach
Lukem

Wyświetleń: 4852

PostForum: pomoc WordPress   Wysłany: 2014-06-21, 22:43   Temat: [wordpress] Zmiana linków przy fotografiach

Jasiek a.k.a Yeti napisał/a:

A jeżeli nie ustawiam, to w jak głębokim dołku jestem i czemu potrzebuje jetpacka by się z niego wydostać?

Nie potrzebujesz Jetpacka, przynajmniej nie w tym celu. Może być jeszcze tak, że Twój motyw nie obsługuje ikon wpisów i musisz włączyć sobie jego obsługę w pliku functions.php.

Jeśli nie ustawiasz, to pomnóż sobie czas potrzebny na ustawienie ikony dla każdego wpisu przez liczbę dodanych tekstów. ;) Choć możesz też zrobić to wtyczką, która ustawi Ci jako ikonę pierwszy obrazek z treści wpisu. Przetestowałem na kilkuset wpisach na jednym blogu i mogę spokojnie polecić.

Dogadamy się w razie czego. ;)
  Temat: [wordpress] Zmiana linków przy fotografiach
Lukem

Wyświetleń: 4852

PostForum: pomoc WordPress   Wysłany: 2014-06-21, 22:31   Temat: [wordpress] Zmiana linków przy fotografiach
Na pewno da się bez wtyczki.

Jeśli fotki na stronie głównej i w kategoriach ustawiasz jako ikony wpisu (taka opcja w pasku bocznym przy edycji wpisu), to prawdopodobnie wystarczy drobna modyfikacja w motywie graficznym. Nie znam niestety kodu Twojego szablonu i nie jestem w stanie podać dokładnej instrukcji, ale to da się zrobić za pomocą wordpressowej funkcji the_post_thumbnail i odpowdniego kodu HTML - wszystko, czego potrzebujesz, jest w dokumentacji WordPressa. W pętli wyświetlającej wpisy (prawdopodobnie plik index.php w katalogu motywu) wystarczyłoby wkleić coś podobnego do tego:

Kod

<a href="<?php echo get_permalink(); ?>"><?php echo the_post_thumbnail(); ?></a>

Jeśli nie czujesz się na siłach grzebać w kodzie, to ogarnięty WordPressowiec zrobi Ci to w ciągu maks. 1h. Ja mogę Ci to zrobić odpłatnie, tylko nie wiem jeszcze kiedy. :/
  Temat: Jak wstawić cień, ale tylko przy tle
Lukem

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 3061

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2014-05-23, 15:14   Temat: Jak wstawić cień, ale tylko przy tle
Nie ma czegoś takiego jak

Kod

-web-kit-box-shadow

i w ogóle takiego prefiksu jak -web-kit-. Jest -webkit-, który odnosi się do m.in. do Chrome.

Tak samo nie istnieje konstrukcja -goog-ms-box-shadow.

U Ciebie działa poprawnie, bo wszystkie przeglądarki w aktualnych wersjach korzystają już z właściwości box-shadow (tej ostatniej z Twojego kodu). Nie zmienia to faktu, że jeśli chcesz zostawić właściwości z prefiksami (np. dla starych przeglądarek mobilnych), to właściwości -web-kit-box-shadow i goog-ms-box-shadow są zapisane błędnie i zwyczajnie nie zadziałają.

Tutaj więcej o prefiksach przeglądarek => http://kurshtml5.edu.pl/prefiksy-przegladarek/
  Temat: [Blogspot] przesunięty autor i etykiety po edycji LW
Lukem

Wyświetleń: 2650

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2014-05-21, 19:58   Temat: [Blogspot] przesunięty autor i etykiety po edycji LW
Z najszybszych rozwiązań - odszukaj w stylach deklarację:

Kod

.post-footer { (...) }

i na końcu (przed zamykającym nawiasem klamrowym, w nowej linii doklej clear: both;.

Wtedy stopka postu nie będzie zrównywała się z gadżetem LW i przeskoczy pod niego.
  Temat: Darmowe konto bankowe dla studenta
Lukem

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2752

PostForum: HydePark   Wysłany: 2014-03-24, 14:52   Temat: Darmowe konto bankowe dla studenta
Alior Bank, mBank i BGŻ - te trzy mogę polecić jako ich wieloletni klient. Tylko że darmowe konta bankowe powoli umierają i nawet jeśli w cenniku prowadzenie konta będzie darmowe, to opłata pojawi się np. przy karcie płatniczej.

We wszystkich trzech przelewy można autoryzować SMSami. Ewentualnie możesz zapłacić ok. 60 zł i dostać token.

Pod możliwością robienia przelewów w weekendy rozumiem opcję przelewów ekspresowych i wiem, że jest to i w mBanku => http://www.mbank.pl/pomoc...ekspresowy.html i w Aliorze => http://www.aliorbank.pl/p...natychmiastowy. Jednak ich dostępność zależy od banku przyjmującego przelew.

Nie wiem, jak jest z kontami studenckimi - już dawno się nie kwalifikuję. ;)
  Temat: Facebook - drugie konto/strona "nieaktywne"
Lukem

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7924

PostForum: Serwisy społecznościowe   Wysłany: 2014-03-18, 13:48   Temat: Facebook - drugie konto/strona "nieaktywne"

MadeByKate napisał/a:

ehh,nie wiem co z czym i jak się je. Czuję się jak stara kobieta, która nie nadąża za techniką :zdegustowany:
Na FB mam twór określony jako Blog osobisty czy to jest fanpejdż? Czy to ode mnie zależy czy nazwę to fanpejdżem? czy jak?

Don't worry. Facebook jest dość niewdzięczny, jeśli chodzi o nadążanie za jego cyklem rozwojowym. :)

Jeśli Twój "twór" można dodać do znajomych, to jest profilem. Jeśli natomiast można mu kliknąć "Lubię to", to jest fanpage'em. Tak najprościej odróżnić. :)
  Temat: [ocena] Patricius.pl
Lukem

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 3382

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-03-11, 18:36   Temat: [ocena] Patricius.pl
O fotografiach już była mowa na forum, natomiast co do wyglądu bloga - czytelnie i schludnie, nie mam się specjalnie do czego przyczepić. Pracuj nad zdjęciami, bo nawet jak nie będzie się komuś chciało czytać - bo blogi osobiste nie każdemu chce się czytać od deski do deski - to przynajmniej przeleci wzrokiem po ładnych fotografiach.

PS. W niektórych wpisach nie działają Ci grafiki - np. tu albo tu i jeszcze chyba w paru miejscach widziałem.

Strona 2 z 6
Skocz do: